Skocz do zawartości

Gęstość, lepkość atramentu


Polecane posty

Od jakiegoś czasu czytam forum i znajduję wiele nowych dla mnie informacji. 

Często natrafiam na opis, że ten czy tamten atrament lepiej się sprawdza w tym czy tamtym piórze, że jakiś atrament jest rzadki (leje się ze stalówki), a inny gęsty itp. i z tego względu atramenty niejednokrotnie trzeba dobrać do określonego pióra. Nie ma reguły. Czy na pewno nie ma?

Tak sobie pomyślałem, że może dałoby się podzielić te atramenty np. na grupy (duża, średnia mała gęstość; duża, średnia, mała lepkość). Wówczas dobranie atramentu do pióra stałoby się łatwiejsze (np. stalówki suche - lepiej używać atramentów o małej gęstości i lepkości, stalówki mokre - lepiej stosować atramenty gęste, o dużej lepkości). Niestety takiej informacji nigdzie nie znalazłem. czy może z Waszą pomocą, osób z dużym doświadczeniem, możnaby dokonać takiego wyróżnienia? Zdaję sobie sprawę, że bez systematycznych badań to tego nikt nie zrobi, ale może na zasadzie własnych doświadczeń: atramenty firmy X z reguły są o dużej gęstości, atramenty firmy Y są z reguły o małej gęstości. 

Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Założyłem wątek, w którym pytałem się doświadczonych forumowiczów o najlepszy atrament do Pilota C74SFM.

Na koniec doszedłem do tego samego problemu, dla w/w pilota wyszło mi 3<= flow <<4 (VISCONTI BLUE)  dla danych o przepływie atramentu ze strony gouletpens.

Na tej stronie znajdziesz średnią z odczucia wielu użytkowników dla różnych piór.

Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Wklej jako zwykły tekst

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

×
×
  • Utwórz nowe...