Pingwin Posted June 1, 2012 Report Share Posted June 1, 2012 Odłóżcie ostre narzędzia i gorące napoje, chwyćcie się czegoś i obejrzyjcie sobie ten filmik: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted June 1, 2012 Report Share Posted June 1, 2012 Nie ma to jak utalentowana ręka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karelgott Posted June 1, 2012 Report Share Posted June 1, 2012 (edited) Odłóżcie ostre narzędzia i gorące napoje, chwyćcie się czegoś i obejrzyjcie sobie ten filmik: Się chwyciłem. Ale nie pisałeś nic, żeby podłożyć coś miękkiego pod szczękę, którą właśnie zbieram z podłogi. Jestem pod ogromnym wrażeniem i zżera mnie zazdrość, że mnie takich talentów poskąpiono Edited June 1, 2012 by karelgott Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
traumeel Posted June 1, 2012 Report Share Posted June 1, 2012 A ja Panowie, pozwolę sobie mieć odmienne zdanie od Waszego. Ta kaligrafia akurat nijak mnie nie zachwyca. W swej ogólności wygląda interesująco, natomiast jej detalom kompletnie brakuje maestrii. Zwróćcie uwagę jak niepewnie, drżącą ręką, są kreślone wszystkie ozdobniki, jak brakuje niezachwianej miękkości wszystkim krzywiznom. W mojej opinii nie może być mowy o dobrej kaligrafii bez absolutnej, swobodnej perfekcji ręki. A na powyższym filmie tej perfekcji nie znajduję. Sorry. Widzę ją natomiast na tych kaligrafiach: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pingwin Posted June 1, 2012 Author Report Share Posted June 1, 2012 W pewnym sensie masz rację. Kaligrafia Reyes jest kompletnie... inna. Nie ma w niej reguł (no, prawie), jest całkowicie spontaniczna. Nie ma wzorca - wszystko ewoluuje w trakcie pisania. I to właśnie jest w niej fajne. A jeśli ktoś chce zobaczyć kaligrafię perfekcyjną i ściśle wzorcową, polecam np. filmy z Hamidem Rezą Ebrahimi na YouTube. Mistrz stylu Copperplate. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts