Jump to content

Strange Overtones - A Calligraphic Tribute by Leigh Reyes

Pingwin

Recommended Posts

Odłóżcie ostre narzędzia i gorące napoje, chwyćcie się czegoś i obejrzyjcie sobie ten filmik:

Się chwyciłem. Ale nie pisałeś nic, żeby podłożyć coś miękkiego pod szczękę, którą właśnie zbieram z podłogi.

Jestem pod ogromnym wrażeniem i zżera mnie zazdrość, że mnie takich talentów poskąpiono :(

Edited by karelgott

A ja Panowie, pozwolę sobie mieć odmienne zdanie od Waszego.

Ta kaligrafia akurat nijak mnie nie zachwyca.

W swej ogólności wygląda interesująco, natomiast jej detalom kompletnie brakuje maestrii.

Zwróćcie uwagę jak niepewnie, drżącą ręką, są kreślone wszystkie ozdobniki, jak brakuje niezachwianej miękkości wszystkim krzywiznom.

W mojej opinii nie może być mowy o dobrej kaligrafii bez absolutnej, swobodnej perfekcji ręki.

A na powyższym filmie tej perfekcji nie znajduję. Sorry.

Widzę ją natomiast na tych kaligrafiach:

W pewnym sensie masz rację. Kaligrafia Reyes jest kompletnie... inna. Nie ma w niej reguł (no, prawie), jest całkowicie spontaniczna. Nie ma wzorca - wszystko ewoluuje w trakcie pisania.

I to właśnie jest w niej fajne. :D

A jeśli ktoś chce zobaczyć kaligrafię perfekcyjną i ściśle wzorcową, polecam np. filmy z Hamidem Rezą Ebrahimi na YouTube. Mistrz stylu Copperplate. :)