Nikto0 Posted November 5, 2018 Report Share Posted November 5, 2018 Witam. Nie znam się na piórach. Chcę zakupić tanie pióro do rysunku. Jakie byłoby najlepsze? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 5, 2018 Report Share Posted November 5, 2018 Tu chyba najlepszy typ to Platinum Preppy, cieniutkie, cienkie, grubsze jakie sobie tylko życzysz i cena bardzo przystępna(tanie) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikto0 Posted November 5, 2018 Author Report Share Posted November 5, 2018 A jakie naboje do niego pasują? Czy dużo kosztują? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 5, 2018 Report Share Posted November 5, 2018 Platinum ma swoje naboje, swój standard. Podam cenę orientacyjną, naboje 10szt. to koszt 25-28zł może są tańsze, trzeba poszukać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikto0 Posted November 5, 2018 Author Report Share Posted November 5, 2018 a z takim adapterem do naboi typu europejskiego będą wchodzić inne naboje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 5, 2018 Report Share Posted November 5, 2018 Tak, po to jest ten adapter. "naboje europejskie" to standard uniwersalny, najpopularniejsze naboje i do tego służy ten adapter tylko różnie z nim bywa, nie używałem tych adapterów, nie wypowiem się jak to z nimi jest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
p71 Posted November 5, 2018 Report Share Posted November 5, 2018 Można też kupić konwerter i napełniać atramentem z flaszki. Co prawda oryginalny jest droższy niż samo pióro, ale można spróbować takiego chińczyka za 3$ (https://www.ebay.com/itm/Platinum-Fountain-Pen-Converters-CR-50-for-Platinum-Preppy-Plaisir/352221919485?hash=item52020ff8fd:g:6IQAAOSwLdBaHjcC:rk:11:pf:0) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 5, 2018 Report Share Posted November 5, 2018 Tu masz jeszcze taki zestawik, wprawdzie do kaligrafii ale też nadaje się do rysunku, na zwykłe naboje https://allegro.pl/zestaw-do-kaligrafii-manuscript-beginners-i7438716162.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 5, 2018 Report Share Posted November 5, 2018 (edited) 1 godzinę temu, Nikto0 napisał: Witam. Nie znam się na piórach. Chcę zakupić tanie pióro do rysunku. Jakie byłoby najlepsze? Kiedyś grafiki robiło się cieniutką redisówką. Piórem też można. Dobierz sobie stalóweczkę jak najcieńszą, jak nie wiesz to postaw na EF. Mozesz zamówić chińskie piórko, będzie najtaniej, albo coś "markowego". Warunek cienka stalóweczka i dobry chwyt. Pióro musi Ci leżeć w dłoni. Reszta to sprawa wtórna. Atrament, kolor, pióra i atramentu. Czysto indywidualne. Też polecam Platinum Preppy, stalówka 0,2 jak włosek. I ma tam jakiś system to pióro podobno zabezpieczajacy przed zasychaniem stalki. Edited November 5, 2018 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 5, 2018 Report Share Posted November 5, 2018 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 5, 2018 Report Share Posted November 5, 2018 System Slip & Seal Jeszcze można dorzucić pióra czy zestawy Rotringa ale widzę że cena tu gra główną rolę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 5, 2018 Report Share Posted November 5, 2018 Tu jest ciekawa strona rysownika Landisa Blaira. Facet większość rysunków wykonuje właśnie piórami: Landis Blair Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartosz_T Posted November 5, 2018 Report Share Posted November 5, 2018 2 godziny temu, Nikto0 napisał: a z takim adapterem do naboi typu europejskiego będą wchodzić inne naboje? Siedzę w tym temacie, gdyż kupiłem Platinum Century (które płynie żaglowcem do mnie z Japoni już nie pamiętam który miesiąc ) i przez wspomniany adapter powinny pasować krótkie naboje international' długie nie pasują nawet do Century gdyż jest to za długi zestaw. Ale do adaptera podchodził bym ze sporym dystansem, na forach zagranicznych, Polskich oraz na Amazonie pojawiają się doniesienia użytkowników, że adapter pogarsza przepływ atramentu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 5, 2018 Report Share Posted November 5, 2018 1 godzinę temu, Bartosz_T napisał: że adapter pogarsza przepływ atramentu Z tym się zgodzę, jak najbardziej. Adapter, to wąskie gardło i często tworzy się tam bańka powietrza. Przerabiałem to niestety... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piday Posted November 5, 2018 Report Share Posted November 5, 2018 Platinum Preppy bardzo dobrze działa jako zakraplaczowe, nie warto się bawić w adaptery do konwerterów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dawid.w Posted November 6, 2018 Report Share Posted November 6, 2018 Może lepszym pomysłem będzie wypłukanie zużytego oryginalnego naboju i ponowne napełnienie atramentem z buteleczki za pomocą strzykawki z igłą? Robię tak dla żony gdy chce popróbować różnych atramentów w swoim małym Kaweco. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
derywat Posted November 6, 2018 Report Share Posted November 6, 2018 Napełnianie nabojów platinum mogę polecić. Dobrze mieć dłuższą igłę (ok 60 mm), żeby porządnie wypłukać atrament z końcówki naboju. Konstrukcja naboju jest pewniejsza niż standardowego, więc nabój wytrzymuje większą liczbę napełnień. W jednym Preppy nabój wytrzymał mi dłużej niż samo pióro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikto0 Posted November 6, 2018 Author Report Share Posted November 6, 2018 A są jakieś inne pióra do 50zł z stalówką EF na naboje uniwersalne? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Abore Posted November 6, 2018 Report Share Posted November 6, 2018 19 minutes ago, Nikto0 said: A są jakieś inne pióra do 50zł z stalówką EF na naboje uniwersalne? Jakos bardzo zalezy Ci na koniecznosci uzywania naboi? Bo np. z mojego punktu widzenia, jednorazowe wklady to jednak troche wada. Ale jesli moze byc wbudowany konwerter, to moge zasugerowac chinskiego klona Lamy Al-star. Mam zdecydowanie dobre doswiadczenia z tym piorem. Za kilkanascie zlotych bedziesz mial 3 egzemplarze (na wypadek jakiegos pechowego egzemplarza) metalowego piora, ze stalowka EF. Jedyna niedogodnosc, ze z Azji bedzie jednak pare tygodni szlo... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 6, 2018 Report Share Posted November 6, 2018 Za 50zł możesz kupić "wiaderko" chińskich piór ze stalówkami EF do których wejdą uniwersalne naboje, wchodzą ciasno ale bez problemu, pisząc krótko pasują. Wejdź sobie na Aliexpress wpisz w wyszukiwarce fountain pen nib 0,38 i dostaniesz "oczopląsu" tyle tego jest. Jeżeli chcesz coś na szybko wystarczy Allegro ale nasze ceny są wyższe, wiadomo każdy chce zarobić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 6, 2018 Report Share Posted November 6, 2018 Pierwsze z brzegu oferty z Allegro https://allegro.pl/pioro-wieczne-cale-metalowe-na-naboje-tloczek-i6601234381.html https://allegro.pl/nowe-pioro-wieczne-baoer-100-stalowka-ef-niebieski-i7633361547.html?reco_id=5ea53b71-e1bf-11e8-99a6-6c3be5bb11b0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Abore Posted November 6, 2018 Report Share Posted November 6, 2018 2 minutes ago, Michał76 said: Pierwsze z brzegu oferty z Allegro https://allegro.pl/pioro-wieczne-cale-metalowe-na-naboje-tloczek-i6601234381.html A fuj! Alez to jest brzydkie... Niby rozumiem, ze de gustibus etc. - ale abym pisal piorem z powyszego linku, to jednak musianoby mi doplacic ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 6, 2018 Report Share Posted November 6, 2018 Piszesz "wyglądem" czy piórem Bez przesady a tu chodzi tylko o przykład Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
derywat Posted November 6, 2018 Report Share Posted November 6, 2018 10 minut temu, Abore napisał: A fuj! Alez to jest brzydkie... Niby rozumiem, ze de gustibus etc. - ale abym pisal piorem z powyszego linku, to jednak musianoby mi doplacic 😉 Pooglądaj chińczyki na aliexpress i wróć do tego po przejrzeniu co najmniej kilkudziesięciu - przez kontrast z niektórymi chińskimi wynalazkami wyda Ci się całkiem ładne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts