Jump to content

Pióro z Katowic "Silesia"

Recommended Posts

Dzień dobry,

Prezentuje pierwsze pióro powstałe w mojej pracowni.

Korpus wykonany z ebonitu w matowym wykończeniu.

Onyks osadzony  w tytanowej oprawie ma zapobiegać stoczeniu się pióra z biurka. 

Skuwka oraz zakończenie korpusu wytoczone z czystego tytanu.

Zamknięcie umożliwia potrójny gwint.

Stalówka rutynowana Jowo.

-długość pióra 150 mm

-średnica 13 mm

-długość skuwki 60 mm

-długość korpusu z stalówką 150 mm 

-masa 30 g

Aktualnie pracuję nad aluminiowym  opakowaniem do pióra. 

Zapraszam do komentowania,  wszelkie uwagi mile widziane. 

pioro_silesia-3762.jpg

pioro_silesia-3763.jpg

pioro_silesia-3768.jpg

pioro_silesia-3769.jpg

Edited by Jerzy Gabryel

Mnie urzekło jedno, być może takie mam złudzenie ale wzór na skuwce i "dupce" korpusu jest jakby lustrzanym odbiciem gwintu na sekcji służącym do zakręcenia skuwki. Ciekawe piórko, no takie na prawdę eleganckie, prosta forma ale elegancka no i materiały użyte, czapki z głów :)

Interesujace.
To jedynie demonstrator mozliwosci, sztuka dla sztuki - czy rowniez sprzedajesz tego typu rzeczy?

Chcialem zobaczyc, czy jest tego moze wiecej, ale... chyba ktos wyciagnal wtyczke z tej strony: http://gabryel.com.pl/about.html? U mnie jedynie biala pustka sie wyswietla.

Sam mechanizm piszacy (splywak, napelnianie) kupujesz jako luzne komponenty, czy przekladasz calosc z czegos innego?

@Abore Skasuj w adresie końcówkę  /about.html?  strona się wyświetli ale jest jakby w budowie i nie ma wszystkiego, po kliknięciu zakładki Sklep www wyświetli się oferta sprzedaży ale nie ma nic związanego z piórami, autor postu wspomniał że to prototyp, pierwsze próby :)

Edited by Guest

Dziękuje bardzo za wszystkie dotychczasowe opinie.

Strona jest w budowie. Liczę,  że w tym tygodniu będzie działać.

22 godziny temu, Abore napisał:

To jedynie demonstrator mozliwosci, sztuka dla sztuki - czy rowniez sprzedajesz tego typu rzeczy?

Pióro będzie oferowane  do sprzedaży, kończę pracę  nad opakowaniem  oraz pracuję nad następnymi  projektami.

22 godziny temu, Abore napisał:

Sam mechanizm piszacy (splywak, napelnianie) kupujesz jako luzne komponenty, czy przekladasz calosc z czegos innego?

Kupuję spływak ze stalówką,sekcję robię sam. 

Pozdrawiam serdecznie 

Ten biżuteryjny element dla mnie osobiście zbytnio upiększą, w kobiecą stronę, projekt tego pióra. Jeśli można by nabywać to pióro i mieć wybór w postaci pina stalowego, tytanowego, wykonanego z czystego srebra, czarnego dębu, krzemienia pasiastego itd. to byłoby znakomicie.

Dnia 25.10.2018 o 14:18, sady napisał:

Ten biżuteryjny element dla mnie osobiście zbytnio upiększą, w kobiecą stronę, projekt tego pióra. Jeśli można by nabywać to pióro i mieć wybór w postaci pina stalowego, tytanowego, wykonanego z czystego srebra, czarnego dębu, krzemienia pasiastego itd. to byłoby znakomicie.

Dziękuje za  sugestie. Wymiana pina na tytanowy bez kamienia nie stanowi żadnego problemu.

Polemizowałbym z stwierdzeniem, że czarny onyks stwarza wrażenie kobiecego pióra,ale to jest rzecz gustu, a o gustach się nie dyskutuje.. Onyks często jest wykorzystywany w męskiej biżuterii np  sygnety,spinki do mankietów.

Pozdrawiam