Thay Posted May 21, 2012 Report Share Posted May 21, 2012 Wszyscy znamy wady współczesnych piór. Krzywe stalówki, łuszczący sie lakier itp. Może zbierzmy to w jednym miejscu, ku pamięci. Pamiętając jednakże, że te wszystkie nieszczęścia moga się zdarzyć, ale nie muszą. Producenci czasem potrafią jednak naprawiać swoje błędy. Na dobry początek: Waterman Perspective - może zardzewieć stalówka. Waterman Serenite - może się łuszczyć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz_ja Posted May 21, 2012 Report Share Posted May 21, 2012 (edited) Ocena subiektywa: Parker Frontier - może się po prostu rozlecieć w rękach. Edited May 21, 2012 by Mateusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicpon Posted May 21, 2012 Report Share Posted May 21, 2012 Parker Vector oraz Reflex - szczególnie nowsza produkcja - pękające skuwki i korpusy, tak trochę same z siebie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted May 21, 2012 Report Share Posted May 21, 2012 Waterman Serenite Blue - lakier się łuszczy Waterman Serenite Black - wada materiałowa - pęka podstawa pióra Waterman Cocobolo Wood - producent pomylił podczas montażu jednej serii korpusy pióra kulkowego i wiecznego. Efekt? Kupując pióro wieczne będziemy musieli używać nabojów, bo tłoczek się nie zmieści. Kupując pióro kulkowe nie będziemy mogli z niego korzystać, bo wkład nie będzie odpowiednio zblokowany. Serenite dosyć szybko jak na Watermana wycofano z produkcji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szalonakrowa Posted May 21, 2012 Report Share Posted May 21, 2012 Pióro wieczne Parker I.M. i Parker Frontier - siebie warte. Ogólnie: słaba jakość. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted May 21, 2012 Report Share Posted May 21, 2012 WM Audace i przynajmniej niektóre Hemisphere - to samo, co przy Perspective, dość szybko pojawiają się "nadżerki" na ukrytej części stalówki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted May 22, 2012 Author Report Share Posted May 22, 2012 Niektóre Parkery Sonnety z konwerterem - błyskawiczne znikający atrament. Po tygodniu bezczynności pióro jest puste. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skwercio Posted May 22, 2012 Report Share Posted May 22, 2012 Pióro z Tesco za 1.99 - wylewa się do skuwki atrament Cresco - może się rozsypać Herb 330 - atrament może się ulotnić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
antynomia Posted May 22, 2012 Report Share Posted May 22, 2012 Zenith Omega - pękająca z bliżej nieokreślonych przyczyn sekcja - czasem nawet po tygodniu użytkowania Pilot 78G - złota emalia złażąca ze skuwki (chociaż w zasadzie to chyba jednak zaleta) Pewnie nie powinnam narzekać na pióra za takie pieniądze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted May 22, 2012 Report Share Posted May 22, 2012 Visconti Rembrandt - odklejające się magnesy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skwercio Posted May 22, 2012 Report Share Posted May 22, 2012 Zenith Omega - pękająca z bliżej nieokreślonych przyczyn sekcja - czasem nawet po tygodniu użytkowania Czasem nawet już w sklepie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lena Posted May 22, 2012 Report Share Posted May 22, 2012 Waterman Audace - pęka sekcja. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted May 22, 2012 Report Share Posted May 22, 2012 Proszę. Ilu chętnych do narzekań. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skwercio Posted May 23, 2012 Report Share Posted May 23, 2012 Cóż... w końcu jesteśmy Polakami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vit Posted May 23, 2012 Report Share Posted May 23, 2012 mnie co innego zastanawia: najwiecej narzekań jest na watermany jakie ja dziadowskie pióra strasznie lubię... straszne do protokołu: ja nie narzekam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skwercio Posted May 23, 2012 Report Share Posted May 23, 2012 Szlachta nie narzeka, szlachta wygłasza konstruktywną krytykę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz_ja Posted May 23, 2012 Report Share Posted May 23, 2012 Narzekanie? Gdybym znał takie opinie jakiś czas temu, nie zmarnowałbym ok. 80zł na Frontiera CT. Ja tam wolę się uczyć na cudzych błędach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Igrius Posted May 24, 2012 Report Share Posted May 24, 2012 No właśnie. Płakać i kochać pasuje tutaj chyba najbardziej. Bo nawet jak są niedociągnięcia to i tak będziecie kochać te pióra. W końcu to Wasza pasja. Pozdrawiam. I. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yasmin Posted July 24, 2012 Report Share Posted July 24, 2012 Pilot 78G - złota emalia złażąca ze skuwki (chociaż w zasadzie to chyba jednak zaleta) Dokładnie to zaleta Rotring Freeway - po pewnym czasie użytkowania może skuwka sama spadać (wyrobienie materiału) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicpon Posted July 24, 2012 Report Share Posted July 24, 2012 Wymienienie Pilota 78g w tym temacie piór których należy się wystrzegać, uznaje za pewne nie porozumienie. Pióro można spokojnie polecić bo w tym zakresie cenowym ciężko o lepsze pisadełko z cienką stalówką. A to że przy ciuchraniu schodzi emalia... shit happens. Akurat u mnie się trzyma Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
an-j Posted July 25, 2012 Report Share Posted July 25, 2012 Perspective też bym się raczej nie wystrzegał... Czytając posty może należałoby zmienić temat na "dokuczliwe/częste/lub zdarzające się usterki w danych modelach".... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted July 25, 2012 Author Report Share Posted July 25, 2012 Ok, dobry pomysł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
an-j Posted July 25, 2012 Report Share Posted July 25, 2012 No to się dopasowaliśmy do głosu ludu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Igrius Posted October 20, 2012 Report Share Posted October 20, 2012 A ja się poskarżę na Laban'a Wooden 104LBR z bardzo prozaicznego powodu. Skuwka rdzewieje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted October 20, 2012 Report Share Posted October 20, 2012 A ja się poskarżę na Laban'a Wooden 104LBR z bardzo prozaicznego powodu. Skuwka rdzewieje. hamerleinem ją hamerlejnem; zaznaczam, że nie jestem w żaden sposób związany z firmą, tylko balkon che pomalować Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts