kriis88 Posted September 24, 2018 Report Share Posted September 24, 2018 Proponuję zebrać w tym temacie spis atramentów przetestowanych przez was na cienkich stalówkach F / EF (z pominięciem takich potoków jak F od Lamy), które prezentują się dobrze i nic nie tracą ze swojego uroku. Przekonałem się wczoraj, że Olivine od Monteverde w pelikanowej stalówce EF wygląda po prostu słabo... swoją naturę objawił dopiero w F Lamy (która leje bardzo obficie) gdzie faktycznie wyglada niesamowicie. Pomożecie stworzyć listę atramentów dla wielbicieli cienkich stalówek? Nie nadaje się do F/EF - Olivine Monteverde Świetnie współpracuje z F/EF - Pelikan 4001 Brilliant Black - w Pelikanowej EFce sprawuje się wyśmienicie, tu kolor zyskuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
derywat Posted September 24, 2018 Report Share Posted September 24, 2018 Jako wielbiciel grubych stalówek nie mam zbyt wielu atramentów sprawdzonych w cienkich, ale dopiszę kilka, które używałem z cienkim F. Nie nadają się, głównie ze względu na zbyt jasny kolor: - Iroshizuku Fuyu-Syogun (moim zdaniem dopiero w B i 1.1mm jest dobrze), - J.Herbin Gris Nuage, - Kaweco Smokey Grey, - J.Herbin Vert Pre. Nadają się, chociaż i tak lubię w grubszej: - J.Herbin Rose Cyclamen, - R&K Solferino, - R&K Cassia, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted September 24, 2018 Report Share Posted September 24, 2018 Sam jestem ciekaw propozycji. Jeszcze na początku tego roku gustowałem w cienkich stalówkach a F to była górna granica dla mnie. Przeszło mi, teraz lubuję się od F wzwyż. Na cienkich stalówkach atrament traci swoje walory barwne najlepiej pasowały mi tylko czernie i niebieskie, nawet nie zwracałem specjalnie uwagi na odcień bo i tak za wiele nie robiło to różnicy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ziemniaczek Posted September 24, 2018 Report Share Posted September 24, 2018 Idealny do cienizn: Rohrer and Klingner Verdigris Nie nadaje się: Monteverde Olivine J. Herbin Lie de Thé GvFC Moss Green (mnie kolor nie porwał) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hatszepsut01 Posted September 24, 2018 Report Share Posted September 24, 2018 Montegrappa Fuchsia jest bardzo "mokra" - żaden atrament nie sprawia takiego wrażenia. Idealna dla Lamy EF i Pelikan M200 EF. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrad white Posted October 6, 2018 Report Share Posted October 6, 2018 Świetny przepływ i cieniowanie w EF mają: Tsuki-yo Iro. Hazelnut GvFC Yama-dori Sailor Shin-kai Iro. Tsuyu-kusa Iro. Ku-jaku Iro. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tom_ek Posted October 14, 2018 Report Share Posted October 14, 2018 Diamine Red Dragon Diamine Sepia (pod warunkiem, że stalówka nie tylko cienka, ale i mokra) KWZ Ink Bordowy Noodler's Golden Brown Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mzobeniak Posted October 19, 2018 Report Share Posted October 19, 2018 Dnia 24.09.2018 o 18:29, Ziemniaczek napisał: Idealny do cienizn: Rohrer and Klingner Verdigris Nie nadaje się: Monteverde Olivine J. Herbin Lie de Thé GvFC Moss Green (mnie kolor nie porwał) Lie de Thé, niestety, potwierdzam, chociaż i tak go lubię. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tom_ek Posted October 23, 2018 Report Share Posted October 23, 2018 Oj tam, Lie de The się nada do cienkiej (jak każdy inny), byleby była mokra. Ot co 😉 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts