Jump to content

Stalówki F / EF najlepsze atramenty - spis

kriis88

Recommended Posts

Proponuję zebrać w tym temacie spis atramentów przetestowanych przez was na cienkich stalówkach F / EF (z pominięciem takich potoków jak F od Lamy), które prezentują się dobrze i nic nie tracą ze swojego uroku. Przekonałem się wczoraj, że Olivine od Monteverde w pelikanowej stalówce EF wygląda po prostu słabo... swoją naturę objawił dopiero w F Lamy (która leje bardzo obficie) gdzie faktycznie wyglada niesamowicie. Pomożecie stworzyć listę atramentów dla wielbicieli cienkich stalówek?

Nie nadaje się do F/EF

- Olivine Monteverde

Świetnie współpracuje z F/EF

- Pelikan 4001 Brilliant Black - w Pelikanowej EFce sprawuje się wyśmienicie, tu kolor zyskuje ;)

Jako wielbiciel grubych stalówek nie mam zbyt wielu atramentów sprawdzonych w cienkich, ale dopiszę kilka, które używałem z cienkim F.

Nie nadają się, głównie ze względu na zbyt jasny kolor:

- Iroshizuku Fuyu-Syogun (moim zdaniem dopiero w B i 1.1mm jest dobrze), 
- J.Herbin Gris Nuage,
- Kaweco Smokey Grey,
- J.Herbin Vert Pre.

Nadają się, chociaż i tak lubię w grubszej:

- J.Herbin Rose Cyclamen,
- R&K Solferino,
- R&K Cassia,

Sam jestem ciekaw propozycji. Jeszcze na początku tego roku gustowałem w cienkich stalówkach a F to była górna granica dla mnie. Przeszło mi, teraz lubuję się od F wzwyż. Na cienkich stalówkach atrament traci swoje walory barwne ;) najlepiej pasowały mi tylko czernie i niebieskie, nawet nie zwracałem specjalnie uwagi na odcień bo i tak za wiele nie robiło to różnicy

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...