Topaz Posted September 15, 2018 Report Share Posted September 15, 2018 Jest sobota, w głośnikach Jean-Babtiste Lully, liście za oknem czerwienieją, nadchodzi jesień... wiec zalałem atrament Edelstein Ruby do pióra i zaczynam czerwone notatki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel. Posted September 15, 2018 Report Share Posted September 15, 2018 3 minuty temu, Topaz napisał: nadchodzi jesień Jak na razie jeszcze jest całkiem fajne lato Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ziemniaczek Posted September 15, 2018 Report Share Posted September 15, 2018 Dzisiaj KWZ Wspomnienie znad Bałtyku, Turkus Galusowy, Sailor Oku-yama, Monteverde Olivine, Diamine Ochre i R&K Verdigris. Notatki, pełno notatek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Topaz Posted September 15, 2018 Author Report Share Posted September 15, 2018 33 minuty temu, Ziemniaczek napisał: Monteverde Olivine, Co tak wszyscy producenci ostatnio w zgniłe zielone grają? Pelikan Edelstein Olivine też namieszał. Trzeba by je porównać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ziemniaczek Posted September 15, 2018 Report Share Posted September 15, 2018 (edited) Deklaruję się porównać je na HUBie - będzie Monteverde Olivine, Pelikanowski Olivine, Diamine Sherwood Green i GvFC Moss Green Znaczy się mam karty testowe już z porównanymi wszystkimi kolorami wyżej, ale bez Olivina Pelikanowskiego Do tego dorzucę KWZ Zielony #3 i Pelikana Awenturyna Edited September 15, 2018 by Ziemniaczek Kolejne pomysły Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ljasinskipl Posted September 15, 2018 Report Share Posted September 15, 2018 2 godziny temu, Topaz napisał: Co tak wszyscy producenci ostatnio w zgniłe zielone grają? Pelikan Edelstein Olivine też namieszał. Trzeba by je porównać. Kompletnie różne atramenty. Dostanę z powrotem lustrzankę to sfotografuję szersze porównanie. A tymczasem: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel. Posted September 16, 2018 Report Share Posted September 16, 2018 Pelikan zdecydowanie ładniejszy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Topaz Posted September 23, 2018 Author Report Share Posted September 23, 2018 Jesień Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tom_ek Posted October 20, 2018 Report Share Posted October 20, 2018 Nie dziś, ale parę dni temu: Diamine Shimmering Seas. Hmm… jednak nie moja bajka. Odcień niebieskiego nudny, czarniawy, a żeby złote połyskiwanie zobaczyć, trzeba się namęczyć, obracać zeszyt w tę i we w tę, a przy słabym świetle - to jeszcze w tamtę . Na zdjęciach może wyglądać ładnie, w rzeczywistości, no cóż... Mimo to wstawiam "zachęcające" zdjęcia (choć słabej jakości) ] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alrun Posted October 20, 2018 Report Share Posted October 20, 2018 Tak to jest z tymi brokatowymi atramentami, wyglądają świetnie na kleksach i swatchach, a przy pisaniu zwykłą stalówką raczej bez szału. A do tego jeszcze pióro czasem przerywa... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tom_ek Posted October 20, 2018 Report Share Posted October 20, 2018 Święte słowa, święte... Choć tu nie taka znowu zwykła stalówka, mokry P. Paralel 2.4, papier Rhodia, a mimo to kiszka Więcej sobie obiecuję po D. Sparkling Shadows, który do mnie leci, zobaczymy, jak będzie (oby lepiej, bo kolor "bazowy" jaśniejszy). A taki Majestic Blue w przyzwoitym stubie radzi sobie o niebo lepiej i pięknie na czerwono połyskuje bez żadnych kombinacji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
derywat Posted October 20, 2018 Report Share Posted October 20, 2018 Jedyny z drobinkami który mi się spodobał to J.Herbin Rouge Hematite. Efekt świetny, ale w piórze za długo nie można go trzymać - po kilkunastu godzinach kalafior na stalówce, po kilku dniach wlazł w szczeliny pomiędzy skuwką a sekcją i przelazł w konwerterze lamy na drugą stronę tłoczka. Drobinki pozostały już chyba na zawsze między korpusem a uszczelką przy otworze w konwerterze. W paralellu go nie próbowałem, z lamy 1,1 bardzo dobry efekt i dużo drobinek na papierze. Mogę odstąpić resztę próbki jeśli ktoś ma odwagę spróbować Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tom_ek Posted October 20, 2018 Report Share Posted October 20, 2018 Sam o nim myślałem, ale po tym, co napisałeś - nie mam odwagi... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
derywat Posted October 20, 2018 Report Share Posted October 20, 2018 18 minut temu, tom_ek napisał: Sam o nim myślałem, ale po tym, co napisałeś - nie mam odwagi... Parallela nie uszkodzi i nawet nie za bardzo ma gdzie powłazić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Pióromaniak_ Posted February 13, 2019 Report Share Posted February 13, 2019 Zestaw z tego tygodnia: Do przeczytania, Marcin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
derywat Posted February 15, 2019 Report Share Posted February 15, 2019 Dzisiaj wreszcie zatankowałem iroshizuku jurojin i zaraz sobie popiszę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Topaz Posted March 3, 2019 Author Report Share Posted March 3, 2019 Dzisiaj dominuje u mnie Cisza przed Burzą KWZ Ink dla PWF. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klerk Posted March 17, 2019 Report Share Posted March 17, 2019 (edited) W zasadzie nie kupuję atramentu w nabojach bo zostały mi różne ze starych zapasów w razie czego, ale głównie dlatego, że nie chcę się pozbawiać przyjemności. No tak ot po prostu włożyć nabój i pisać? A gdzie ceremoniał „nabijania fajki”? Tak jak fajka nie służy tylko do palenia, tak pióro nie tylko do pisania. Ale tym razem się skusiłem. W markecie paczuszka wisiała wśród innych samotna, taka kolorowa, mi nieznana, myślę sobie: ech, co tam, przygarnę. No i proszę, odwdzięczyła mi się jak piesek ze schroniska. Skoro atrament szkolny, to testuję w szkolnym zeszycie. Papier cienki, chyba 60g ale dobrej jakości. Atrament DONAU jest bardzo płynny i niestety przesiąka przez papier, ale to chyba jego jedyna istotna wada. Przy suchej stalówce albo cienkiej F-ce to nie problem, ale jak widzicie nie użyłem zwykłej stalówki, a taki fexik potrafi polać i trzeba temu zaradzić. „Uszlachetniłem” gumą arabską i działa! Co mnie urzekło to kolor, kolor nieba, nie kolor wody jak np. HERO, tylko błękit nieba, prześwietlający, niemożliwy do uzyskania pigmentami CMYK. W tym jest podobny do Pelikan 4001 Royal Blue. Zauważyłem, że moje dodatki jeszcze bardziej go rozjaśniły. Próba wodna wypadła bardzo źle, barwnik zniknął dosłownie bez śladu! Zaintrygowany, zrobiłem identyczną próbę na papierze do wydruków kolorowych HP Home & Office 80g, i wynik zupełnie inny, barwnik pozostał na papierze, a właściwie w papierze, bo od wody spenetrował na drugą stronę, całkowicie czytelny. Co dodają do tych zeszytów? Tyle chloru? A to właśnie zeszyt powinien trwale przechowywać informacje. Dla porównania napisałem tekst atramentem bez dodatków zwykłą stalówką. Jest wyraźnie ciemniejszy. Edited March 17, 2019 by Klerk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tom_ek Posted March 29, 2019 Report Share Posted March 29, 2019 Waterman Inspired Blue (dawniej South Seas Blue). Żałuję, że tak późno odkryłem ten atrament. Co prawda cieniowanie raczej słabe (a piszę niemal wyłącznie dobrze cieniującymi), ale przepływ, nawilżanie, nasycenie koloru i sam kolor są dla mnie rewelacyjne. W dodatku w mokrych piórach pojawia się to, co z angielska zwie się "halo" (nie wiem, czy mamy polski odpowiednik nazwowy dla takiej właściwości atramentu), co bardzo lubię. Poniżej skan i zdjęcie - nie oddają dokładnie barwy, idzie ona trochę bardziej w kierunku turkusowego, ale to zdecydowanie błękit, a nie turkus. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brunhi Posted March 29, 2019 Report Share Posted March 29, 2019 Faktycznie piękny. Ze zdjęcia przypomina mi trochę KWZ #4 który mam i uwielbiam. Taki jakiś optymistyczny błękit, poprawia mi humor. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tom_ek Posted March 29, 2019 Report Share Posted March 29, 2019 36 minut temu, Brunhi napisał: Taki jakiś optymistyczny błękit, poprawia mi humor. Otóż to, za to właśnie tak go lubię Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Topaz Posted March 29, 2019 Author Report Share Posted March 29, 2019 Też go lubię i zawsze mam jakieś pióro zalane. @tom_ek, spróbuj jak będziesz miał okazję, jego jaśniejszej wersji - Obsession Blue Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brunhi Posted March 29, 2019 Report Share Posted March 29, 2019 (edited) Może i ja skorzystam z sugestii, nie mam żadnego atramentu Watermana, byłoby to odkrywanie czegoś nowego Edited March 29, 2019 by Brunhi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tom_ek Posted March 29, 2019 Report Share Posted March 29, 2019 Dzięki Topaz, na pewno spróbuję (bo Inspired Blue w suchszych stalówkach, a więc trochę bladszy, jaśniejszy też mi się bardzo podoba). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Snooker500 Posted April 3, 2019 Report Share Posted April 3, 2019 Organics Studio James Joyce Hunter Green Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts