Topaz Posted August 27, 2018 Report Share Posted August 27, 2018 JINHAO 992 w wersjach przezroczystych często wykorzystuje się jako pióro zakraplaczowe. Ma dobre uszczelnienie pomiędzy spływakiem a sekcją i uszczelkę pomiędzy sekcją a korpusem. Sam nigdy nie zdecydowałem się na zalanie go atramentem, stosowałem konwerter albo naboje. Do czasu... nadejścia upałów. Jedno z moich nowych Jinhao 992 zabite nabojem samo zamieniło się w zakraplacz. Myślę, że pod wpływem wzrastającego ciśnienia atrament wypłynął z naboju do korpusu. Uszczelki wytrzymały, pióro jest w pełni funkcjonalne, pisze bez problemu, nie leje. Teraz mam mix systemów. Zaczynam myśleć o zalaniu do pełna pozostałych piór :). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartosz_T Posted August 27, 2018 Report Share Posted August 27, 2018 Jak długo masz te pióra? W moim egzemplarzu po około tygodniu od otrzymania przesyłki wystąpiło pęknięcie przy tylnej kulce, następnie nastąpiło pęknięcie w okolicach chromowanej obręczy (i jej odpadnięcie) w dolnej części skuwki (pióro leżało w szufladzie i nie miało upadków). Wiele osób pisało już o tym problemie w piórach przeźroczystych więc niezrażony zakupiłem wersję nieprzeźroczystą... pióro przyszło do mnie w ok. 5 kawałkach... A szkoda, bo gdyby nie felerny materiał korpusu to by było świetne pisadło w niskiej cenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TopikSH Posted August 27, 2018 Report Share Posted August 27, 2018 (edited) Fajnie wygląda to zielono-niebieskie połączenie. Edited August 27, 2018 by TopikSH Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Topaz Posted August 27, 2018 Author Report Share Posted August 27, 2018 (edited) @Bartosz_T dwa Jinhao 992 mam ponad rok i oba są pęknięte "przy tylnej kulce", a trzy od dwóch miesiecy i jedno już pękło, a dwa jeszcze/może nigdy nie. Także dlatego korzystam z dołaczonych konwerterów, czasem z naboi i nie ma problemu. A to zielone właśnie zalałem "pod tylna kulkę" i zobacze jak się zachowa. Ps. pióro zalało się w aucie, gdzie w schowku temperatura musiała być na poziomie 50-60*C, przy ostatnich upałach. Edited August 27, 2018 by Topaz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted August 28, 2018 Report Share Posted August 28, 2018 Miałem takie i pomogło nawiercenie w skuwce tuż pod klipsem, maleńkiego otworka. Średnica ok. 0,3 mm. W wielu starych piórach taki był (otworek). Zobacz zdjęcia ebonitów jakie wystawiam na targowisku. Tam zawsze jest taki maleńki otworek. W 992 odkręca się końcówkę, która trzyma klips, i wtedy możesz wywiercić/wypalić igłą ten otworek. Polecam jednak wiertełko, ładniej wyjdzie. Po tym zabiegu, pióro już nie "wystrzeli" w upał. Coś podobnego jest w oknach samolotów (taka malutka dziureczka). Pozdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted August 28, 2018 Report Share Posted August 28, 2018 I jeszcze jedno, w Jinhao nie wiem czemu zastosowano gumowy oring uszczelniający korpus. Pewnie pod eyedropper przygotowali pióro. Można go śmiało zdjąć, wtedy nie występuje ciśnienie powietrza w korpusie spowodowane intensywnym nagrzewaniem. Jest jeszcze jedna uszczelka, maleńka, która uszczelnia tuleję spływaka, ale tę pozostaw. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Topaz Posted August 28, 2018 Author Report Share Posted August 28, 2018 1 godzinę temu, Franek napisał: … w Jinhao nie wiem czemu zastosowano gumowy oring uszczelniający korpus. Pewnie pod eyedropper przygotowali pióro. Można go śmiało zdjąć, wtedy nie występuje ciśnienie powietrza w korpusie... Dziękuję @Franek za świetny pomysł, tak zrobię w pozostałych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted August 28, 2018 Report Share Posted August 28, 2018 14 minut temu, Topaz napisał: Dziękuję @Franek za świetny pomysł, tak zrobię w pozostałych. Proszę bardzo, cała przyjemność po mojej stronie - pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts