Jump to content

tanie, lekkie i cienko piszące pióro robocze

Recommended Posts

Cześć!

Szukam pióra roboczego, którego będę używał w wielu miejscach, w wielu pozycjach (raz to będzie wygodne biurko, innym razem notes na kolanie w czasie zajęć, wiadomo o co chodzi).

Z cech, które to pióro powinno posiadać mogę wymienić:

lekkie - mam aktualnie losowo kupione pióro (można je znaleźć w internecie po wyszukaniu symbolu AFP43102), waży ono 23g i jest dla mnie zdecydowanie za ciężkie i po około 15-20 minutach pisania ręka zaczyna protestować, a w dodatku miejsce, gdzie trzymam na nim palce jest wykonane z takiego materiału, że palce zwyczajnie się po nim ślizgają, zwłaszcza jak są spocone (np. latem lub w czasie zaliczeń), wcześniejszy zenith (8g) wagowo był idealny

cienka kreska - łatwiej, wygodniej i przede wszystkim najszybciej pisze mi się drobnym pismem, a i wygląd cienkiej kreski podoba mi się najbardziej, generalnie im cieniej - tym lepiej, wymieniony wyżej AFP43102 mógłby stanowić górną granicę grubości kreski, jaką mogę pisać

nie może drapać - musi chodzić lekko, mam wrażenie, że drapakami muszę włożyć więcej siły/pisać wolniej i traci się przyjemność pisania, jestem świadom, że cienka kreska = drapanie, ale może jest gdzieś ten złoty środek między grubością kreski a drapaniem po kartce

napełniane na naboje - są najszybsze i zawsze mogę je mieć przy sobie

cena - nie jestem w stanie wydać więcej niż 50zł.

Jestem świadom, że być może nie wszystkie cechy da się idealnie połączyć, ale chciałbym znaleźć coś najbliżej ideału.

Szukając czegoś wcześniej na własną rękę na tym forum znalazłem model Pilot Plumix (świetny wygląd, ale różne opinie na temat zastosowania w robieniu notatek, w dodatku podobno stalówka EF bardzo mocno skrobie, nie znalazłem nic o stalówce F, zakręcana skuwka lekko odstrasza) oraz Platinum Preppy (wygląd ma już "średni", nie wiem jak z drapaniem), Czy mógłbym prosić o ewentualne odniesienie się do tych modeli?

Platinum preppy, fajne pióro, uzywam jednego, córka dwóch. Nie narzekamy. Stalówki 0,2 i 0,3, zadna nie drapie. Jedyny feler, to wycierający się lakier na stalówce. Ale jak już się wytrze, to spoko. Plumix też fajny, ale akurat tego mam z stalówką B. Pisze sie bardzo wygodnie. Najlepiej weź oba :)

Na ebay-u pojawiły się niedawno pióra Jinhao 51A – to następna chińska wariacja na temat Parkera 51, ale jest wyposażona w tłoczek i powinna obsługiwać standardowe naboje (nie mogę tego sprawdzić, bo nie mam pod ręką żadnego naboju). Jest kilka wersji tego pióra (plastik nieprzezroczysty, transparentny, korpus drewniany) – te plastikowe są bardzo lekkie, drewniane mają metalowe gwinty, więc są cięższe. Jest wersja z zakrytą stalówką EF i z odkrytą F-ką, taką samą, jak w chwalonym przez niektórych Jinhao 992. Pióro kosztuje 4–5$ z przesyłką, w zależności od wersji. 

Posiadam dwa egzemplarze, z oboma wymienionymi stalówkami i oba piszą dobrze. Na razie jestem z nich zadowolony i polecam, ale użytkuję je od niedawna, może się jeszcze ujawnić jakaś wada, jak to w chińskich piórach bywa. 

• 2 months later...

Można szukać wśród różnych chińczyków, potrafią pisać bardziej niż przyzwoicie, ale to loteria (brak powtarzalności). Polecam, jak Eta, Platinum Preppy 0.3, wystarczająco cienkie, a nie drapie jak 0.2. Do tego łatwo można z niego zrobić eyedroppera.