Guest Posted June 29, 2018 Report Share Posted June 29, 2018 Cześć, wolę Was zapytać, bo tu jest kopalnia wiedzy, niż czytać recenzje w sklepie. Chodzi mi o pióro Monteverde Monza Honey Amber, które jest dostępne za stosunkowo nieduże pieniądze w kilku miejscach w Polsce. Czy ktoś tu może mi przybliżyć, co "autor miał na myśli" pisząc materiał z którego wykonano pióro to włoska żywica "resin". Zapytałem w sklepie, ale mi nic nie odpowiedzieli. Pewnie sami nie wiedzą. Czy czasem nie jest tak, że to pióro zrobione jest z jakiejś pochodnej celuloidu? I w ogóle prosiłbym o garstkę informacji, czy warto kupić to pióro? Bardzo mi z wyglądu przypomina Jinhao 992. Ale to takie pobieżne wrażenie. Będę wdzięczny za każdą uwagę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ljasinskipl Posted June 29, 2018 Report Share Posted June 29, 2018 To jest kopia Jinhao 992 i cierpi na te samą przypadłość jaką jest skłonność do pękania tworzywa (co przyznał Brian Goulett w jednym z filmików). Plusem w porównaniu do chińczyków jest więcej dostępnych stalówek i podobno ich jakość Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TopikSH Posted June 29, 2018 Report Share Posted June 29, 2018 (edited) 12 minut temu, ljasinskipl napisał: To jest kopia Jinhao 992 No proszę cię... Edited June 29, 2018 by TopikSH Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ljasinskipl Posted June 29, 2018 Report Share Posted June 29, 2018 Zdaję sobie sprawę, że kształt nie jest unikalny, ale kolory są identyczne jak jinhao992, a widząc problemy z trwałością zakładam że materiał też. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel. Posted June 29, 2018 Report Share Posted June 29, 2018 (edited) Znając życie, to nawet fabryka może być ta sama Edited June 29, 2018 by Pawel. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted June 29, 2018 Report Share Posted June 29, 2018 Dziękuję bardzo za garść informacji. Szkoda, że tak to wygląda, już się zatem wyleczyłem z Monteverde. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Pióromaniak_ Posted June 29, 2018 Report Share Posted June 29, 2018 (edited) 3 minuty temu, Franek napisał: Dziękuję bardzo za garść informacji. Szkoda, że tak to wygląda, już się zatem wyleczyłem z Monteverde. Franek, Monteverde Monza to nie jest najlepszy pomysł. To inaczej zapakowane Jinhao 992 z nieco inną stalówką, ale problemy z jakością te same co w przypadku Jinhao. Do przeczytania, Marcin Edited June 29, 2018 by Pioromaniak.pl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TopikSH Posted June 29, 2018 Report Share Posted June 29, 2018 Jeśli ma być tanio w tym stylu to polecam Wing Sung 9133, najlepiej stalówka F bo EF cienka prawie jak japońska i trochę sucha. Tylko, że nie ma wersji bursztynowej. Za to niebieska transparentna na żywo wygląda bardzo fajnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TopikSH Posted June 29, 2018 Report Share Posted June 29, 2018 (edited) 3 minuty temu, Pioromaniak.pl napisał: Franek, Monteverde Monza to nie jest najlepszy pomysł. To inaczej zapakowane Jinhao 992 z nieco inną stalówką, ale problemy z jakością te same co w przypadku Jinhao. Zwracam honor @ljasinskipl, ale załamka Rozumiem kopiowanie Sailora, ale pakowanie Jinhao 992 i sprzedawanie pod swoją marką jest dziwne. Edited June 29, 2018 by TopikSH Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted June 29, 2018 Report Share Posted June 29, 2018 (edited) 16 minut temu, Pioromaniak.pl napisał: Franek, Monteverde Monza to nie jest najlepszy pomysł. To inaczej zapakowane Jinhao 992 z nieco inną stalówką, ale problemy z jakością te same co w przypadku Jinhao. Dzięki Marcinie, właśnie moje spostrzeżenie wzięło się stąd, że mam Jinhao 992 i niestety sprawdza się wszystko co tu Panowie piszą. W pierwszym tygodniu, kiedy mój zachwyt wziął i prysł, odpadł klips. Po prostu pękła cała tuleja. I to się stało, kiedy pióro leżakowało spokojnie w pudełku. Cóż wziąłem klej "kropelka" i skleiłem. Później to było tylko gorzej. Nie mogłem sobie poradzić z centrowaniem stalówki, tzn. z takim ustawieniem, żeby kanał ściekowy w spływaku był równo pod szczeliną. Ile ja się z tym namęczyłem. W końcu zatankowałem pióro i przy pisaniu się skrzywiło. Owszem stalówka nawet, nawet, gładka itd... Ale ten nieszczęsny polistyren, szkoda słów... Edited June 29, 2018 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Pióromaniak_ Posted June 29, 2018 Report Share Posted June 29, 2018 (edited) Znam to z autopsji. Z rozpędu kupiłem tuzin tych Jinhao. Na pierwszy rzut oka 992 wydaje się być rzeczą niemożliwą do zaistnienia (przez moment kosztowało nawet 1 USD/szt.), ale przy odrobinie szczęścia i kilku egzemplarzach, można trafić na dobry egzemplarz. Ale nie za cenę Monzy :). Marcin Edited June 29, 2018 by Pioromaniak.pl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted June 29, 2018 Report Share Posted June 29, 2018 Cześć. Jak podoba Ci się ten kształt pióra to wyszukaj sobie na ebay pióro Lingmo Lorelei to pierwszy klon Sailor'a i pióro doczekało się nawet aluminiowej wersji, ceny na poziomie 40-45zł są też transparentne od 35zł. Stalówki EF i F Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted June 29, 2018 Report Share Posted June 29, 2018 6 minut temu, penmaister napisał: Cześć. Jak podoba Ci się ten kształt pióra to wyszukaj sobie na ebay pióro Lingmo Lorelei to pierwszy klon Sailor'a i pióro doczekało się nawet aluminiowej wersji, ceny na poziomie 40-45zł są też transparentne od 35zł. Stalówki EF i F Dziękuję Ci za podpowiedź i celne spostrzeżenie. Właśnie stąd moje pytania, bo podoba mi się ten kształt pióra. Jakiś wewnętrzny sentymentalizm. Trafiłeś w 10 ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted June 29, 2018 Report Share Posted June 29, 2018 Proszę bardzo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pilot Inspektor Posted July 18, 2018 Report Share Posted July 18, 2018 Mam zarówno Jinhao 992 jak i Lingmao. Lingmao też pęka na końcu korpusu (mam wersję przeźroczystą) ale jakość wykonania jednego i drugiego pióra jest nieporównywalna (na korzyść Lingmao). Widać to szczególnie jeśli po stalówce i spływaku. sposób mocowanie stalówki/spływaka jest zupełnie inny. Do Lingmao możesz przełożyć stalówkę pilota (np z modelu plumix/pluminix). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts