Jump to content

Problem z HERO 330

Orka

Recommended Posts

Ratunku!!!! 

Historia tegoż pisarka jest taka,że trafiłem je w znajomego w garażu i od razu rzuciło mi się się oczy. Poprosiłem znajomka czy może mi je oddać bo widzę że zaniedbane i nieużywane. Otrzymałem je bezproblemu. Zadowolony wracam z piórem. Nie posiadam jak narazie żadnego atramentu więc z naboi wydobywam atrament. Plucze pioro w wodzie,później przeplukuje je benzyna ekstrakcyjna. Nabieram atrament i...

... i nic! Nie pisze

Ratunku

SUKCES!!!! Powód niemożności pisania polegał na ze tak napiszę kolokwialnie zawalonym syfem splywakiem. Wystarczyło nożykiem do tapet delikatnie przejechać po kanaliku splywaka. 

Dziękuję za posty dotyczące pomocy. 

Ps. Teraz następny cel to Jotter(pióro)

Następnie Lamy Safari Black.

5 godzin temu, Orka napisał:

Ps. Teraz następny cel to Jotter(pióro)

Następnie Lamy Safari Black.

Proponuję odwrotną kolejność kupowania, żebyś się nie zawiódł na pisaniu piórem. Ewentualnie zamiast Jottera popatrz na Pelikan Stola III (poszukaj na Allegro firmy Sklarek, mają najlepsze ceny na to pióro, bo w okolicach 60 zł), Sheaffer VFM i Waterman Graduate. Tańsze Parkery mają niestety dość duży rozrzut jakościowy.

Edited by Pawel.

4 hours ago, Pawel. said:

Ewentualnie zamiast Jottera popatrz na Pelikan Stola III

Tylko trzeba pamietac, ze mimo ze atrakcyjny wizualnie, to AFAIK ten Pelikan ma OGROMNA wade "fabryczna", mianowicie brak mozliwosci wyboru stalowki - istnieje wylacznie grubosc M. Z mojego punktu widzenia, to cecha dyskwalifikujaca - jesli bede chcial pisac flamastrem, to sobie takowy kupie...

36 minut temu, Abore napisał:

Tylko trzeba pamietac, ze mimo ze atrakcyjny wizualnie, to AFAIK ten Pelikan ma OGROMNA wade "fabryczna", mianowicie brak mozliwosci wyboru stalowki - istnieje wylacznie grubosc M.

Tyle tylko, że ta Mka Pelikana pisze podobnie jak Fka Lamy :)

13 minutes ago, Pawel. said:

Tyle tylko, że ta Mka Pelikana pisze podobnie jak Fka Lamy :)

No ale jesli osobiscie cenie EF jakie robi Platinum?
I jesli nawet - ze wzgledu na ogolne wzornictwo tego Pelikana - moze pohazardowalbym sie na europejskie EF, to M na pewno nie zaryzykuje.

6 minutes ago, Pawel. said:

To z europejskiej produkcji i tak prawie nic nie wybierzesz ;)

Niestety jestem tego swiadomy.

Aczkolwiek kusi mnie troche gruszkowy Faber-Castell Ambition - maja tam opcje stalowki EF. Jednak ze wzgledu na cene, chetnie zobaczylbym / porownalbym, jak sie to zachowuje w porownaniu do japonskiego EF - ale to chyba malo realistyczna mozliwosc...

1 hour ago, Abore said:

chetnie zobaczylbym / porownalbym, jak sie to zachowuje w porownaniu do japonskiego EF

Nie mam japońskiego EF, ale mam stalowe EF Faber Castell'a i złote F Sailora, brąz to Monteverde Fireopal, a niebieski to Monteverde Horizon Blue. Być może choć trochę Ci pomoże.

pens.jpg

Edited by sztosz

Jotter-a po prostu musze miec i koniec. Pisze dlugopisem czarno srebrnym i poprostu jest to urządzenie ponad czasowe. Nowa jottery bez srebrnego pierścienia na dole to już nie to samo. Wzornictwo wzorów starszych modeli. Jest to rzecz którą po prostu musze miec do kompletu z długopisem. 

Odnośnie Lamy safari to modernistyczne podejscie do projektowania piór też ma swój urok i ptrafi zaczarować swoim odejściem od kroju piór do których jesteśmy przyzwyczajeni.  Jest tak jakby mniej oficjalne z tytułu swojego dizajnu. Lecz ktoś zorientowany w tematyce przyrządów pismienniczych doceni wybór pisadla.  Wpadłem w pioroze i powoli organizuje kolekcje

O tak długopis P.Jotter jest ponadczasowy, nowa wersja nie wiele straciła ale tylko w wersji w całości metalowej, te klasyczne stalowo-plastikowe już tak, ten pierścień w starszej wersji robi swoje(wzorniczo). Co do piór no tu na szczęście bez zmian, przynajmniej na razie :)

Ma najpopularniejsze wkłady na świecie, czyli systemu Parkera (oprócz Parkera produkuje je np. Zenit, Diplomat, Faber-Castell, Sheaffer - tylko niektóre modele, Pelikan, Fisher Space Pen z adapterem w zestawie - piszący po wszystkim; do tego wiele innych mniejszych firm) :)

Edited by Pawel.

Mam jeszcze pytanie odnośnie HERO 330. Jeżeli kanalik spywaka był zawalony i trzeba było go ratować to nieczystości które pewnie jeszcze są w piórze mają wpływ na kolor atramentu?

Naboje w Zenith60  elegance są te same z których czerpałem atrament żeby napelnic HERO.

Nieczystości mogły się rozpuścić w atramencie i lekko zmienić jego barwę. Ja bym się tym nie przejmował, bo to świadczy o tym, że pióro jeszcze trochę może się oczyścić. Jeżeli to atrament z nabojów, to czasem mi się zdarzało, że atrament lekko się różnił w zależności od naboju (wszystkie z tej samej paczki).

Dnia 1.07.2018 o 11:39, Orka napisał:

ptrafi zaczarować swoim odejściem od kroju piór

Owszem zaczarować to potrafi, ale raczej sposobem podawania atramentu, jak rynna po deszczu. Napisano tu o Lamie całe strony i wszyscy są zgodni, że to lejek. Ale każdy musi sam spróbować.