lanavera Posted June 28, 2018 Report Share Posted June 28, 2018 Dzień dobry wszystkim! Podczytuje w ostatnich dniach forum, gdyż poszukuję narzędzi do rozpoczęcia hobbystycznego pisania i nie ukrywam, że sporo informacji już tu znalazłam, ale wciąż się gubię w tym ogromie wiedzy i doświadczeń. Jestem kompletnie zielona w temacie pisarstwa i kaligrafii ale bardzo mnie to przyciąga. Jakiś czas temu zamieniłam długopis na jedyne pióro, jakie posiadam (stary Waterman) i odkryłam, że pisanie nim jest o niebo przyjemniejsze i pozytywnie wpływa na charakter pisma. A potem wzięłam udział w krótkich warsztatach kaligrafii (gotyk) i przepadłam, nie mogę przestać o tym myśleć Ta satysfakcja ze stawiania pięknych kresek... Także teraz jestem na etapie przyswajania podstawowych informacji na temat pierwszych narzędzi. Myślę o Pilot Parallel Pen 2.4 do 'zabawy' w domu i Pilot Plumix B do pisania na co dzień, w pracy (nie potrzebuję pisać szybko). W późniejszym etapie postawię na kupno obsadki i kilka stalówek 'do maczania', ale pomyślałam, żeby zacząć od czegoś wygodniejszego w obsłudze. Chętnie przyjmę wszelkie rady Solennie obiecuję korzystać z wyszukiwarki forum, ale całkiem prawdopodobne, że i tak zaleję Was pytaniami Pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Topaz Posted June 28, 2018 Report Share Posted June 28, 2018 Witaj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ziemniaczek Posted June 28, 2018 Report Share Posted June 28, 2018 Cześć! Rozgość się w naszych zasobach informacji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted June 28, 2018 Report Share Posted June 28, 2018 Cześć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
-Mateusz- Posted June 29, 2018 Report Share Posted June 29, 2018 Witaj na forum! Obsadki okazują się wcale nie, aż tak trudne do obsługi... tylko nie zabierzesz z sobą załadowanego pióra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lanavera Posted July 4, 2018 Author Report Share Posted July 4, 2018 Dnia 29.06.2018 o 16:44, -Mateusz- napisał: Witaj na forum! Obsadki okazują się wcale nie, aż tak trudne do obsługi... tylko nie zabierzesz z sobą załadowanego pióra Tak, zrobiłam niefortunny skrót myślowy, po prostu chciałam zacząć od pisania piórem (i pisania ładniej w ogóle) na co dzień, a nieco później wziąć się za zabawy ze stalówkami w domu. Ale w weekend odwiedziłam cudowny sklep w Krakowie, pewnie wszystkim tutaj znany i zanabyłam nie tylko Plumixa, ale też zestaw stalówek z obsadką Brause, więc będzie się działo A to moje pierwsze próby z Plumixem: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted July 4, 2018 Report Share Posted July 4, 2018 Cześć. Pięknie aż miło popatrzyć, zazdroszczę Ci talentu i chęci rozwijania go Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Agnieszka Posted July 5, 2018 Report Share Posted July 5, 2018 Witaj! Przed rozpoczęciem pisaniem stalówkami porządnie je przygotuj Atrament też nabyłaś? Pochwal się potem, jak Ci idzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lanavera Posted July 5, 2018 Author Report Share Posted July 5, 2018 15 minut temu, Agnieszka napisał: Witaj! Przed rozpoczęciem pisaniem stalówkami porządnie je przygotuj Atrament też nabyłaś? Pochwal się potem, jak Ci idzie Tak, w sklepie mnie poinstruowano, że trzeba je opalić, choć widzę w internecie, że inni polecają je po prostu umyć płynem do mycia naczyń. Nie wiem co lepsze... Kupiłam atrament czarny Lamy, Herbin Larmes de Cassis i czarny tusz kaligraficzny, ale zapomniałam marki. Planuję naukę uncjały i italiki z książką Piękna Litera, jak będą sensowne efekty to coś tu wrzucę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Agnieszka Posted July 5, 2018 Report Share Posted July 5, 2018 Książka jest bardzo dobra do nauki, nauczysz się Co do opalania - ja wolę tak, choć na początku się obawiałam. Generalnie chodzi o odtłuszczenie stalówki, więc każdy wybiera sobie to, co mu pasuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel. Posted July 5, 2018 Report Share Posted July 5, 2018 6 godzin temu, lanavera napisał: atrament czarny Lamy Wypróbuj Parker Quink, jest dużo tańszy (butle Parkera są dwa razy większe od Lamy, a na dodatek tańsze), właściwościami niczym nie odstaje od Lamy i wydaje mi się, że czerń jest głębsza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lanavera Posted July 6, 2018 Author Report Share Posted July 6, 2018 19 godzin temu, Pawel. napisał: Wypróbuj Parker Quink, jest dużo tańszy (butle Parkera są dwa razy większe od Lamy, a na dodatek tańsze), właściwościami niczym nie odstaje od Lamy i wydaje mi się, że czerń jest głębsza. Dziękuję za wskazówkę! Na razie kupiłam 30 ml Lamy, więc zanim zużyję to trochę mi zejdzie, ale będę mieć to na uwadze następnym razem Nie pamiętam dokładnie, ile za niego zapłaciłam, ale wydaje mi się, że i tak nie był drogi ten Lamy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
-Mateusz- Posted July 8, 2018 Report Share Posted July 8, 2018 @lanavera Wygląda naprawdę świetnie! pochwal się później jak idzie z obsadką Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted July 9, 2018 Report Share Posted July 9, 2018 Ahoj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
empi Posted November 10, 2018 Report Share Posted November 10, 2018 Witam i pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts