Guest Posted June 12, 2018 Report Share Posted June 12, 2018 Cześć, weszłam tu do Was przypadkiem, może trochę instynktownie - bo moje pióro zaczęło nieco skrzypieć i może tu znajdę poradę. Piórami piszę od zawsze, to takie rodzinne tradycje. Mieszkam na wyspie i codziennie dopływam do lądu promem. Po tym wstępie już wiadomo skąd jestem. Aha moje skrzypiące pióro to Noodler's. Trzeba go naoliwić, bo trochę leżakowało i teraz skrzypi przy napełnianiu. Coś w środku. Mam nadzieję, że znajdę tu jakąś poradę, jak się za to zabrać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Topaz Posted June 13, 2018 Report Share Posted June 13, 2018 Witaj, najlepsze oliwienie to atrament w piórze, napełnij kilka razy, przez stalówkę, powinno pomóc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
-Mateusz- Posted June 13, 2018 Report Share Posted June 13, 2018 Witaj na forum Jao pisze Topaz-w użytkowaniu powinno minąć, ewentualnie może się okazać, że faktycznie części,tj tłok potrzebuje ciut smaru, ale... atrament powinien mu starczyć,a zbyt predkie grzebanie w bebechach może być jak armata na muchę-można?można, ale czy trzeba? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
linuxp Posted June 13, 2018 Report Share Posted June 13, 2018 Witaj! Pierwsze pytanie to: Nie rozważałaś zakupu nowego, nie trzeszczącego pióra? Noodler's Ahab? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted June 13, 2018 Report Share Posted June 13, 2018 7 godzin temu, linuxp napisał: Witaj! Pierwsze pytanie to: Nie rozważałaś zakupu nowego, nie trzeszczącego pióra? Noodler's Ahab? Cześć, mam Standarda, nie jest stary ale leżał trochę na słoneczku i się skleił. Wiem, że trzeba to przesmarować, ale to nie takie hop siup. Boję się zepsuć. A skrzypi nawet jak zatankuję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
-Mateusz- Posted June 13, 2018 Report Share Posted June 13, 2018 to chyba będzie jednak trzeba rozebrać... Jeśli się zdecydujesz na to rozwiązanie, to polecam filmy na youtube- nawet jeśli nie to konkretnie pióro, to kilka o podobnym mechanizmie, a potem ostrożnie rozbierać i pamiętac dokładnie kolejnośc, aby złożyć dokładnie tak samo... Wiem, brzmi i wygląda na proces bez problemowy, wiem też, że w praktyce jest nie aż tak pięknie, ale... nie popełnisz mojego błędu, gdy uczyłem się takich rzeczy pod ręką miałem całkiem ładną osmie(vintage)... na szczęście zakończył się dobrze, a pióro do dziś pisze... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted July 9, 2018 Report Share Posted July 9, 2018 Ahoj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted July 11, 2018 Report Share Posted July 11, 2018 Heloł! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
empi Posted November 10, 2018 Report Share Posted November 10, 2018 Witam i pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts