rafgam Posted June 3, 2018 Report Share Posted June 3, 2018 Witam Jaki atrament brązowy możecie zaproponować zamiast Waterman Havana żeby zminimalizować ryzyko nib creep w Pilocie MYU? Czy faktycznie Piloty często na to chorują ? Dziękuję i pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted June 3, 2018 Report Share Posted June 3, 2018 Pilot Iroshizuku :) Pelikan Edelstein :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafgam Posted June 3, 2018 Author Report Share Posted June 3, 2018 (edited) To się nazywa szybka odpowiedź Czy wszystkie Iroshizuku mają te same właściwości? Muszę poczytać o obu - myślałem, że Pelikany to raczej "mokre" atramenty... Edited June 3, 2018 by rafgam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel. Posted June 9, 2018 Report Share Posted June 9, 2018 Dnia 4.06.2018 o 00:07, rafgam napisał: Czy faktycznie Piloty często na to chorują ? Nie tylko Piloty, w Lamy też to chyba jest w standardzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wielebny Posted June 22, 2018 Report Share Posted June 22, 2018 Polecam MB Toffe Brown - ok 70-80 PLN w salonikach w Polsce. Mialem ten problem u siebie z Noodlers Golden Brown (wydaje się gęstszy) ale po przesiadce na MB TB nastąpiło cudowne uzdrowienie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafgam Posted July 10, 2018 Author Report Share Posted July 10, 2018 Ostatecznie zainwestowałem w Iroshizuku - tsukushi. (ktoś mógłby powiedzieć, ze kupowanie atramentu po ponad 3200 zł za litr to faktycznie inwestycja 😉 ). Nib creep faktycznie zniknął, ale atrament "wylazł" na zewnątrz konwertera Con-20 - pewnie ujawniła się jakaś nieszczelność gumki, co nie jest dziwne bo możliwe, że ma ok. 40 lat (jeśli faktycznie był w wieku pióra, które kupowałem jako NOS). Mam w związku z tym pytanie - czy są jakieś zamienniki Con-20 albo pasujące naboje? Czy same Con-20 są gdzieś do kupienia w kraju? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted July 11, 2018 Report Share Posted July 11, 2018 Używam Pelikana brązowego 4001. Tani i nie występuje taki efekt. Niemniej trudno go upolować w Kaliszu. Pozdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robbi Posted July 12, 2018 Report Share Posted July 12, 2018 Con-20 jest przeszłością, nie jest produkowany od ponad roku i w Polsce nigdy go raczej nie było. W starszych piórach pasuje CON-40 i jest do dostania w wielu miejscach nieco ponad 20 PLN. Działa dobrze z moim MYU z 1983 i w dwóch Caplessach w podobnym wieku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
polanicki Posted July 12, 2018 Report Share Posted July 12, 2018 Jeśli czas nie robi różnicy to radziłbym sprowadzać z Japonii przez Ebay. Dwa w cenie jednego biorąc pod uwagę nasze ceny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafgam Posted July 22, 2018 Author Report Share Posted July 22, 2018 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Ten CON-40 jest niestety dość mały (tylko 0,4ml) - nie wiem się czy nie kupić raczej nabojów (nie wiem czy kształt naboju do Parallel jest taki sam jak zwykłych do Pilota/Namiki?) i napełniać strzykawką. Zastanawiam się tylko jakie jest ryzyko że regularne wyjmowanie i wkładanie naboju w leciwym piórze nie spowoduje w końcu wyrobienia "gniazda" w korpusie i przeciekania pióra? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts