Wielebny Posted May 27, 2018 Report Share Posted May 27, 2018 (edited) Ostro myślę nad zakupem pióra z lat 60 z częściowo schowaną stalówką MB 14 lub 12 (nie 22 lub 24 gdyż lubię na bogato i dlatego więcej galanterii mi odpowiada ) w związku z tym mam kilka pytań do osobó które mają doświadcznie z tymi modelami. 1. Na jednym z filmików na YT przy teście/review modelu 22 redagujący stwierdza,iż stalówka pomimo tego,że ma oznaczenie OB pisze niczym OF lub max OM wporównaniu do innych modeli MB lub piór współczesnych. Czy faktycznie "rozmiarówka w nich jest tak "zaniżona"? 2. Niestety ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat wielkości/długośći pióra 12 w porównaniu do 14 oprócz faktu iż oba mają długość ok 13 cm zaś 12 to tzw "demi size" (czyly damsky). Ktoś może poratować wiedzą? Edited May 27, 2018 by Wielebny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted May 27, 2018 Report Share Posted May 27, 2018 Witaj. MB12 długość 13cm (ze skuwką), waga 14,5g MB14 długość 15cm, waga 16g I zdjęcie do porównania 😉 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wielebny Posted May 27, 2018 Author Report Share Posted May 27, 2018 Bardzo dziękuję - Rozmiar ma jednak znaczenie A wiadomo coś na temat stalówek i niby zaniżania szerokości,prawda to? Dla porównania MB 149 OB model 2015 (zero flexu) maluje kreskę porównywalną do italic 1.1 (chodzi o szerokość). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
p71 Posted May 27, 2018 Report Share Posted May 27, 2018 (edited) Niedawno stałem się posiadaczem MB 220 ze stalówką B (wg zapewnień sprzedawcy, bo stalka nie ma oznaczenia). Pismo wygląda jak na zdjęciu, szlif stalówki jest nieco „stubowaty” i zostawia ona fajną zróżnicowaną kreskę. Zaraz po zakupie pisała cieniej, ale były przekoszone skrzydełka i wystarczyło je trochę naprostować. Podejrzewam, że OB będzie pisało podobnie, lub nieco szerzej. Edit: Odstęp linii na fotce to 8 mm. Edited May 27, 2018 by p71 Liniatura papieru Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wielebny Posted May 28, 2018 Author Report Share Posted May 28, 2018 Dziękuję za pomoc w tej sprawie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kolektor Posted May 29, 2018 Report Share Posted May 29, 2018 (edited) W stsrych piórach jest też czasem tak, że ktoś je zeszlifował do innego rozmiaru. Edited May 29, 2018 by Kolektor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wielebny Posted May 29, 2018 Author Report Share Posted May 29, 2018 Tak więc będę celował w nr 14 ze stalówką OB lub OBB (zależy jak się trafi). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysztOFF Posted July 30, 2018 Report Share Posted July 30, 2018 Bardzo dobry wybór Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts