Jump to content

Montblanc 14 - 12 z lat 60

Recommended Posts

Ostro myślę nad zakupem pióra z lat 60 z częściowo schowaną stalówką MB 14 lub 12 (nie 22 lub 24 gdyż lubię na bogato i dlatego więcej galanterii mi odpowiada :)) w związku z tym mam kilka pytań do osobó które mają doświadcznie z tymi modelami.

1. Na jednym z filmików na YT przy teście/review  modelu 22  redagujący stwierdza,iż stalówka pomimo tego,że ma oznaczenie OB pisze niczym OF lub max OM wporównaniu do innych modeli MB lub piór współczesnych. Czy faktycznie "rozmiarówka w nich jest tak "zaniżona"?

2. Niestety ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat wielkości/długośći pióra 12 w porównaniu do 14 oprócz faktu iż oba mają długość ok 13 cm zaś 12 to tzw "demi size" (czyly damsky). Ktoś może poratować wiedzą?

Edited by Wielebny

Niedawno stałem się posiadaczem MB 220 ze stalówką B (wg zapewnień sprzedawcy, bo stalka nie ma oznaczenia). Pismo wygląda jak na zdjęciu, szlif stalówki jest nieco „stubowaty” i zostawia ona fajną zróżnicowaną kreskę. Zaraz po zakupie pisała cieniej, ale były przekoszone skrzydełka i wystarczyło je trochę naprostować. Podejrzewam, że OB będzie pisało podobnie, lub nieco szerzej. 

mb220.jpg

Edit: Odstęp linii na fotce to 8 mm.

Edited by p71
Liniatura papieru

• 2 months later...