Jump to content

Graf von Faber-Castell Royal Blue - dzień naboju.

Topaz

Recommended Posts

e2987224bf39eab3.jpg

Atramenty Graf von Faber-Castell to pod wieloma względami arystokracja atramentów, zarówno pod względem pozytywnych opinii, ekskluzywnego opakowania i...ceny. Testowany atrament otrzymałem kiedyś w prezencie i przyznam, że od razu się do niego pozytywnie nastawiłem, ale po pierwszym konwerterze odstawiłem na półkę, a później komuś sprezentowałem. Nie, nie był zły, był wrecz ideałem niebieskiego, ale przegrał z niebieskim Visconti. Cóż, gusta wygrywają z rozsądkiem.

Tym przyjemniejszy był powrót do tego królewskiego niebieskiego w obecnej serii testów. Do obecnego testu zalałem go do pióra Pelikan PURA ze stalówką M. 

Po pierwsze kolor: jak wskazuje nazwa to powinien być królewski niebieski i taki właśnie jest, jest to najbardziej szlachetny niebieski jakim pisałem, sama klasyka tego koloru, oddanie go na skanach czy zdjęciach jest trudne, bo po wyschnięciu lekko ale szlachetnie matowieje; jest nasycony, kryjacy i lekko, ładnie cieniuje, bez nagłych skoków nasycenia;

cf2cb57d0f0b8600.jpg

Po drugie właściwości: w zasadzie nie strzępi, pojawiają się niteczki na niektórych słabych papierach, ale sporadycznie; czas schnięcia jest krótki do 10s na papierach offsetowych (typu ksero) do 15s na papierach typu vellum; na standardowych papierach nie przebija; nie smuźy po wyschnięciu; ma doskonały przepływ, można pióro zostawić na kilka minut i startuje bez problemu;

26a5ed16e302a6cb.jpg

6f8f915d38ab5d48.jpg

Po trzecie emocje: jak deklarowałem, to doskonały atrament o pieknym, szlachetnym kolorze, właśnie to słowo - szlachetny - oddaje najlepiej jego kolor, odcień i właściwości, polecam go wszystkim lubiącym głębokie niebieskie atramenty o oficjalnym odcieniu; jego cena nie jest najniższa, ale otrzymujemy w niej 75 ml doskonałego atramentu i pięknie zaprojektowany kałamarz; można spróbować w nabojach i mieć ten atrament w zestawie.

5d5116d04695bd3a.jpg

Dobrze oddany kolor na papierze offsetowym 80g.

2d8d6950b6260134.jpg

Edited by Topaz