-Mateusz- Posted April 29, 2018 Report Share Posted April 29, 2018 (edited) Z drobnym poślizgiem prezentuję swoje spojrzenie na turkus od GvFC. Niestety miałem spory problem, aby oddać go na zdjęciach, a skany... skaner niezbyt,,spodobał się na" pomysł skanowania co tydzień(no powiedzmy ) kolorowych kartek i,,się buntuje"... Trochę poprawiłem, by było widoczne pismo- podbiłem kontrast-skaner oddał to następującoTutaj druga strona-nic na niej nie ma- na tym papierze nie prześwituje :) Słabszy papier: Mam nadzieję, że jest w miarę czytelna recenzja na kartce. Właściwości są b.dobre. Kolor jest w porządku- poprawny turkus. Jest jasny i trochę bladawy, ale w końcu taki kolor. Turkus lubię, ale do dłuższych notatek bywa męczący. W porównaniu do turkusu pelikana z linii 4001 ma większą domieszkę zieleni- wolę bardziej w błękit wpadające... Tutaj zestawienie z recenzowanym ostatnio J. Herbin Eclat de Saphire: I chyba tu jest on najbardziej zbliżony do faktycznego odcienia... Jeśli uda mi się zrobić zdjęcia lepiej oddające kolor, to uzupełnię. Tu reszta zdjęć. Edited April 29, 2018 by -Mateusz- Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted April 30, 2018 Report Share Posted April 30, 2018 Nie zachwycił mnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hatszepsut01 Posted May 1, 2018 Report Share Posted May 1, 2018 Ładne cieniowanie i to wszytsko. Nie jestem fanką niebieskiego w przeciwieństwie do mojej mamy. Jednak jej reakcja to "nieee". Zgadzam się z jej opinią. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
-Mateusz- Posted May 1, 2018 Author Report Share Posted May 1, 2018 No ja mam z nim pewien problem... Nie powiem, że zachwycił, ale podoba mi się, nie mniej turkus-jak wspomniałem-jest bardzo mało, dla mnie uniwersalnym kolorem- nie dlatego, jakoby byłby bardziej ekstrawagancki niż inne, z którymi mam doczynienia, ale ponieważ jest zbyt mało wyrazisty/odcinający się od białej kartki... Dlatego właśnie póki mam inny turkus(pelikana) nie rozglądam się za innymi. Nie mniej pisało się nim b.dobrze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel. Posted May 1, 2018 Report Share Posted May 1, 2018 @-Mateusz- Masz możliwość porównać GvFC turkusowy z Pelikanem 4001 turkusowym? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
-Mateusz- Posted May 1, 2018 Author Report Share Posted May 1, 2018 Zdjęciem/kolorem czy właściwościami? Kolorem bądź/i zdjęciem mogę w najbliższych dniach zamieścić porównanie, właściwościami...hhmm... nie mam na,,świeżo" pelikana, a nie pisałem żadnych wrażeń/recenzji do niego... ale... mam raczej dobre zdanie o 4001-cena dobra, podstawowa, ale nie wybrakowana paleta barw, właściwości średnie, ale w porządku. Nie będę raczej uzupełniał tego co mam-zostały: brązowy, turkusowy i wariacja o brilliant green(,,przyciemniona" czarnym)- ale wykorzystam bez narzekania(dobra... brązów to ja niezbyt lubię w ogóle...) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel. Posted May 1, 2018 Report Share Posted May 1, 2018 Chodzi mi o porównanie kolorów i właściwości tych atramentów. Co do serii 4001 to niestety mam wrażenie, że jest bardzo nierówna. Niektóre kolory, jak niebieski, czy czarny są całkiem OK, ale dla odmiany niebieskoczarny jest do niczego pod względem właściwości i koloru. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ziemniaczek Posted May 1, 2018 Report Share Posted May 1, 2018 Czerwony jest jeszcze bardziej eghmmm... okropny Na szczęście nie testowałem Po turkus sięgnął bym do innych firm (Asa lub Florida Blue od Diamine czy Turkusowy/Błękit #4 od KWZ). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel. Posted May 1, 2018 Report Share Posted May 1, 2018 12 minut temu, Ziemniaczek napisał: Czerwony jest jeszcze bardziej eghmmm... okropny Czerwonego wcześniej nie próbowałem, a właśnie niedawno kupiłem paczkę czerwonych nabojów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
-Mateusz- Posted May 1, 2018 Author Report Share Posted May 1, 2018 39 minut temu, Pawel. napisał: Chodzi mi o porównanie kolorów i właściwości Kolory mogę spróbować jutro, może dzisiaj, właściwości, to musiałbym kilka dni ponosić na uczelnię... może już po KZG... Bo to teraz jest priorytet jeśli chodzi o testowanie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Topaz Posted May 1, 2018 Report Share Posted May 1, 2018 Kolor mi się podoba, ale całego kałamarza chyba nie kupię. Podobny w odcieniu do Mentolowej Zieleni od KWZ ink. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
-Mateusz- Posted May 1, 2018 Author Report Share Posted May 1, 2018 Dawno nie pisałem mentolową zielenią, ale pisząc o turkusach kilka postów wyżej wyciągnąłem próbkę z szuflady zastanawiając się na ile będzie do tego podobne... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alrun Posted May 2, 2018 Report Share Posted May 2, 2018 Mnie się wydaje, że zieleń mentolowa jest bardziej nasycona i ładniejsza od tego turkusu. To taki atrament z charakterem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martixx Posted May 2, 2018 Report Share Posted May 2, 2018 Dla mnie zdecydowanie za jasny. Patrząc na zdjęcia nie widzę dużego podobieństwa między tym turkusem a Zielenią Mentolową, ale ten drugi jest dla mnie ładniejszy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikaa Posted May 2, 2018 Report Share Posted May 2, 2018 Blado, blado, blado. Nie dla mnie Dziękuję za recenzję! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts