8868 Posted April 21, 2018 Report Share Posted April 21, 2018 Wczoraj wyjmując klucze z kieszeni wypadło mi pióro i wpadło do studzienki kanalizacyjnej. Może macie pomysł jak je wyciągnąć? Pod kratką ok. 1,5m do lustra wody. Pióro, moje ulubione Kaweco AL Sport. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pursat Posted April 21, 2018 Report Share Posted April 21, 2018 Jedi by pomógł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 21, 2018 Report Share Posted April 21, 2018 (edited) Jeśli pióro miało klips, a zakładam, że miało, to szybko załatwiaj silny magnes neodymowy. Przywiąż go do sznurka, żyłki i nura. Magnes złapie piórko za klips i je wyciągniesz. Samo pióro niestety jest niemagnetyczne (Al) ale klips wystarczy. Przed chwilą sprawdziłem na moim Brass Sport. Mam w nim złocony klips, ale naprawdę jest stalowy. Magnes neodymowy nieduży, jak zakrętka do Coli podniósł całe pióro. A Brass jest dużo cięższe od AlSporta. Powodzenia. Edited April 21, 2018 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hero Posted April 21, 2018 Report Share Posted April 21, 2018 (edited) Pióro kilka złociszy warte... magnes nie chwyci a małym podbierakiem też nie musi się udać. Chyba najprościej dogadać się prywatnie z kimś pracującym w zakładzie zajmującym się tymi studzienkami burzowymi. Ważne aby ogarnąć temat przed deszczem, gdyż woda może przemieścić pióro i po zawodach. @Corsair dobrze napisał, jeśli jest klips to magnes może chwycić (polecam neodymowy na mocnej żyłce) Edited April 21, 2018 by Hero Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 21, 2018 Report Share Posted April 21, 2018 (edited) 23 minuty temu, Hero napisał: Pióro kilka złociszy warte... magnes nie chwyci a małym podbierakiem też nie musi się udać. Chyba najprościej dogadać się prywatnie z kimś pracującym w zakładzie zajmującym się tymi studzienkami burzowymi. Ważne aby ogarnąć temat przed deszczem, gdyż woda może przemieścić pióro i po zawodach. @Corsair dobrze napisał, jeśli jest klips to magnes może chwycić (polecam neodymowy na mocnej żyłce) Napisałem, że magnes podniósł dwa razy cięższe pióro z mosiądzu (...) Sam bym mu to pióro wydostał, tylko trochę daleko mieszkam Edited April 21, 2018 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hero Posted April 21, 2018 Report Share Posted April 21, 2018 (edited) 15 minut temu, Corsair napisał: Po co zamieszczasz takie komentarze? Dla Niego to pióro jest na pewno cenne i dlatego napisał prośbę o poradę. A dwa to napisałem, że magnes podniósł dwa razy cięższe pióro z mosiądzu (...) Więc po co ten pesymizm? Sam bym mu to pióro wydostał, tylko trochę daleko mieszkam Źle się zrozumieliśmy, pisząc "kilka złociszy warte" miałem na myśli cenne a nie tanie. Taki mam skrót myślowy, nie miałem nic złego na myśli i stanowczo warto to pióro wydostać, dlatego zaproponowałem iż jeśli magnes nie pomoże to może pomóc pracownik firmy odpowiedzialnej za studzienki Edited April 21, 2018 by Hero Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 21, 2018 Report Share Posted April 21, 2018 (edited) 4 minuty temu, Hero napisał: Źle się zrozumieliśmy, pisząc "kilka złociszy warte" miałem na myśli cenne a nie tanie. Taki mam skrót myślowy Teraz faktycznie 8868 musi szybko działać, bo z deszczem nie wygra. Puki co pióro leży i czeka na "wędkę". Edited April 21, 2018 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
8868 Posted April 21, 2018 Author Report Share Posted April 21, 2018 Pojechałem dziś łowić pióro, 1,2m do mulistego dna, 15cm wody. Myślałem, że będzie łatwo. Nie było. Nie udało się mimo użycia podbieraka akwarystycznego i drucianych grabek. Niestety pióro nie ma magnetycznych elementów. Pomijając wartość pieniężną pióra, było dla mnie cenne z kilku powodów. Dostałem je od bliskiej osoby (która wiedziała jakiego pióra potrzebuje), miało wiele unikalnych rys, które lubiłem i nosiłem je w kieszeni spodni przez kilka ostatnich lat. Mocno się do niego przywiązałem. Pogotowie mpwik nie mogło mi pomóc. Jeszcze się nie poddaje... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 21, 2018 Report Share Posted April 21, 2018 39 minut temu, 8868 napisał: Pojechałem dziś łowić pióro, 1,2m do mulistego dna, 15cm wody. Myślałem, że będzie łatwo. Nie było. Nie udało się mimo użycia podbieraka akwarystycznego i drucianych grabek. Niestety pióro nie ma magnetycznych elementów. Pomijając wartość pieniężną pióra, było dla mnie cenne z kilku powodów. Dostałem je od bliskiej osoby (która wiedziała jakiego pióra potrzebuje), miało wiele unikalnych rys, które lubiłem i nosiłem je w kieszeni spodni przez kilka ostatnich lat. Mocno się do niego przywiązałem. Pogotowie mpwik nie mogło mi pomóc. Jeszcze się nie poddaje... Hmm, rozumiem Cię, moje Kaweco Brass to też mój pupil, który niestety napsuł mi wiele krwi, pisałem o tym na forum. Ale wielka przyjaźń nie raz rodzi się w bólach Nie chciał bym go stracić w studzience. Nie poddawaj się, może jakąś listwą w przybitym na końcu kawałkiem blachy - coś na kształt łopatki. W końcu to nie jezioro. Mój kolega z początkiem zimy zgubił kluczyki do Volvo - wpadły mu w zaspę. Szukał, grzebał i nic. A na wiosnę jak śnieg stopniał znalazł. Życzę Ci powodzenia. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hero Posted April 21, 2018 Report Share Posted April 21, 2018 2 godziny temu, 8868 napisał: Pogotowie mpwik nie mogło mi pomóc. Jeszcze się nie poddaje... Dlatego napisałem, że najlepiej prywatnie dogadać się z pracownikami :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
8868 Posted April 22, 2018 Author Report Share Posted April 22, 2018 8 godzin temu, Corsair napisał: Życzę Ci powodzenia. Pozdrawiam. Dzięki, również pozdrawiam. 7 godzin temu, Hero napisał: Dlatego napisałem, że najlepiej prywatnie dogadać się z pracownikami :) Problem w tym, że kratka jest na prywatnej posesji. W weekend trudno byłoby złapać kogoś związanego z obiektem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hero Posted April 22, 2018 Report Share Posted April 22, 2018 Aaaa... no tego nie przewidziałem. Pomysłów więcej już nie mam, ale mam nadzieję iż uda się odzyskać pióro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel. Posted April 22, 2018 Report Share Posted April 22, 2018 Sitko kuchenne, kij od szczotki i taśma, żeby to razem połączyć. Sprawdza się przy wyławianiu różnych rzeczy z wody. Dużo nie kosztuje, ale może pomóc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
8868 Posted April 22, 2018 Author Report Share Posted April 22, 2018 42 minuty temu, Pawel. napisał: Sitko kuchenne, kij od szczotki i taśma, żeby to razem połączyć. Sprawdza się przy wyławianiu różnych rzeczy z wody. Dużo nie kosztuje, ale może pomóc Testowane. Podbierak akwarystyczny zamiast sitka, kijek narciarski zamiast kija od szczotki 😉 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel. Posted April 22, 2018 Report Share Posted April 22, 2018 Podbierak ma elastyczną siatkę, która lubi się zawinąć i wtedy się nic nie wyłowi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
8868 Posted April 23, 2018 Author Report Share Posted April 23, 2018 Udało się!!!!!!!!!!!!! Pióro przeleżało w studzience deszczowej 73h. Dziś, 2h przed deszczem udało się wyjąć zgubę. Rozwiązanie techniczne: Usunąłem wodę przy pomocy wiaderka zrobionego z butelki po coli zawieszonego na kijku. Samo pióro wyjąłem przy pomocy grabko-motyki 😎 Jestem mega szczęśliwy, pióro znowu ze mną! Znowu będzie podróżowało w mojej kieszeni wycierając ślady w jeansach 😀 Przybyło kilka nowych rysek oraz kolejna historia do opowiadania.... zdecydowanie nie przy jedzeniu 😉 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 23, 2018 Report Share Posted April 23, 2018 Jesteś super Gość, mega gratulacje. :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
derywat Posted April 23, 2018 Report Share Posted April 23, 2018 (edited) Świetnie, że się udało. Jakby co, to wiadomo teraz kogo pytać o radę w takich przypadkach. Może otworzysz pogotowie wodno-piórowo-kanalizacyjne? Jak pióro zniosło zanurzenie? Utrzymało szczelność przez ten czas? Edited April 23, 2018 by derywat literówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
depeszka Posted April 23, 2018 Report Share Posted April 23, 2018 Gratuluję 😀 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wąsaty Posted April 23, 2018 Report Share Posted April 23, 2018 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
8868 Posted April 23, 2018 Author Report Share Posted April 23, 2018 21 minut temu, derywat napisał: Może otworzysz pogotowie wodno-piórowo-kanalizacyjne? Nie 😬😁 23 minuty temu, derywat napisał: Jak pióro zniosło zanurzenie? Utrzymało szczelność przez ten czas? Nigdy nie zakręcam mocno pióra, woda weszła w okolice stalówki. Komora nabojowa została sucha, atrament wygląda jak zwykle. Poza kilkoma nowymi ryskami na korpusie nie widzę żadnych strat. Teraz Kaweco relaksuje się w ultradźwiękowym jacuzzi. Od jutra wraca do swojej normalnej pracy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alrun Posted April 23, 2018 Report Share Posted April 23, 2018 Super, że się udało! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel. Posted April 23, 2018 Report Share Posted April 23, 2018 Gratuluję odzyskania pióra i jestem pełen podziwu co do wytrwałości Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
8868 Posted April 24, 2018 Author Report Share Posted April 24, 2018 Ciekawostka, dziś nadal piszę na naboju, który był w piórze, gdy leżało pod wodą :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kleks Posted April 24, 2018 Report Share Posted April 24, 2018 Tak mi przemknęło przez głowę, czy aby nie wypompować wody ze studzienki. Okazuje się, że "wybrać wiaderkiem zrobionym z butelki po Coli" też można Jednak Polacy to pomysłowy naród. Gratuluję odzyskania. Też bym się cieszył, jak nie wiem co. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts