Blackfire74 Posted April 15, 2018 Report Share Posted April 15, 2018 Witam, chciałbym naprawić ułamaną końcówkę długopisu Hero 329. Kto by sie tego podjął? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel. Posted April 15, 2018 Report Share Posted April 15, 2018 (edited) Najtańsze na AliExpress zaczynają się poniżej 1$, a z przesyłką wyjdzie może ze 2$ więc nie wiem, czy jest sens naprawiać, bo klej będzie droższy. Edited April 15, 2018 by Pawel. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blackfire74 Posted April 15, 2018 Author Report Share Posted April 15, 2018 (edited) Na Ali sa dlugopisy Herb i maja beznadziejny odcień i nie wiem czy gwint bedzie pasowal. Poza tym sa z innego tworzywa. Z drugiej strony to propozycja jak "kup se na allegro Zenita jak ci sie złamał Waterman". Hehe, dobre. Na Ali nie ma dlugopisow tego typu tylko piora. Jedno kupilem, jakość żenująca Edited April 15, 2018 by Blackfire74 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 15, 2018 Report Share Posted April 15, 2018 Witam. Masz odłamaną część? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blackfire74 Posted April 15, 2018 Author Report Share Posted April 15, 2018 Jak widac na zdjęciu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 15, 2018 Report Share Posted April 15, 2018 Czyli tego malutkiego, brakującego fragmentu nie masz? na Allegro wypatrzyłem taką licytację, popytaj co i jak może będzie akurat zielony długopis w całości. http://allegro.pl/hero-330-dlugopisy-hero-332-hero-336-piora-wieczne-i7275485736.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blackfire74 Posted April 15, 2018 Author Report Share Posted April 15, 2018 Wszystkie maja wylamane końcówki. Nie szukam tego malego fragmentu tylko calej dolnej czesci Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 15, 2018 Report Share Posted April 15, 2018 Pytałeś się o naprawę, jak chcesz to naprawiać bez tej odłamanej części. Wiem najprościej jest wymienić dół i po problemie, to żadna naprawa. Jak byś miał tą odłamaną część to bym to "naprawił" w sensie trwale połączył. To rozumiem pod pojęciem "naprawa" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blackfire74 Posted April 15, 2018 Author Report Share Posted April 15, 2018 Myślałem o dosztukowaniu z innego, dorobieniu z jakiejś masy o tym samym kolorze czy coś. Jakbym miał ten fragment to sam bym sobie skleił, co za problem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 15, 2018 Report Share Posted April 15, 2018 No właśnie, "dosztukowanie" tak małego fragmentu na który dodatkowo oddziałują spore siły jest praktycznie niewykonalne a jeszcze dobrać odpowiedni kolor to już 'abstrakcja". Oczywiście piszę ogólnikowo uwzględniając realny nakład pracy, kosztów do przedmiotu który chcemy odratować. Po prostu to przewyższa całą wartość a co do odbudowy jest wykonalne ale całkowicie nieopłacalne. Robię takie rzeczy ale ma to uzasadnienie przy przedmiocie o znacznej wartości, stare pióra, stary sprzęt elektroniczny w którym potrzaskała się obudowa itp. Jak zapewne kojarzysz, pisałem o trudności w kupnie,zdobyciu długopisów Hero a w szczególności model 329 i to jeszcze w konkretnym, zielonym kolorze. Tego po prostu nie ma, pozostało Ci tylko polować na aukcjach, przeglądać ogłoszenia. To tylko i aż długopis, jedna większość nie zwraca uwagi na długopis Hero, druga większość nawet nie wie że były długopisy. Ja ktoś ma to wraki potrzaskane, poharatane, lub kolory inne jak Ty chcesz. Poluj na Hero 330 ten model pojawia się częściej, po prostu jest możliwy do "upolowania". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel. Posted April 15, 2018 Report Share Posted April 15, 2018 1 godzinę temu, Blackfire74 napisał: Z drugiej strony to propozycja jak "kup se na allegro Zenita jak ci sie złamał Waterman". Hehe, dobre. Nie porównuj w ten sposób, bo to całkiem inne półki, w przeciwieństwie do Hero, którego tanie długopisy IMHO są gorsze od Zenitha. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eileen Posted May 25, 2020 Report Share Posted May 25, 2020 Dnia 15.04.2018 o 13:56, Blackfire74 napisał: Witam, chciałbym naprawić ułamaną końcówkę długopisu Hero 329. Kto by sie tego podjął? Dalej masz ten problem? Mam taki sam element tylko cały Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blackfire74 Posted May 26, 2020 Author Report Share Posted May 26, 2020 10 godzin temu, eileen1x napisał: Dalej masz ten problem? Mam taki sam element tylko cały Tak. A na pewno ten sam odcień bo są różne zielone? Jakby co to odkupie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eileen Posted May 26, 2020 Report Share Posted May 26, 2020 Zaraz poszukam w swoich zbiorach sprzed lat, bo ten długopis kupiłem ze 30 lat temu. Spróbuję zrobić zdjęcie przy dziennym świetle i porównasz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eileen Posted May 27, 2020 Report Share Posted May 27, 2020 Bardzo mi przykro, ale okazało się, że to jest pióro wieczne, a nie długopis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts