Szymbu Posted April 13, 2018 Report Share Posted April 13, 2018 Witam, zastanawiam się nad zakupem nowego pióra, modele jakie w jakie celuję to: Parker IM (nowy); Sheaffer GC 100; Waterman Graduate, z tych trzech bardziej jestem skłonny zakupić Sheaffera albo Watermana. Które z tych piór polecacie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ziemniaczek Posted April 13, 2018 Report Share Posted April 13, 2018 Jaki budżet i jakie wymagania? Ja bym żadnego z tych nie kupił... Są na forum recenzje tych piór - czytałeś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szymbu Posted April 13, 2018 Author Report Share Posted April 13, 2018 Budżet 150 zł. przeczytałem trochę recenzji Sheaffera i nie jest źle oceniany, szukam czegoś do codziennego użytku ale też chciałbym aby wygląd pióra był zbliżony do Parkera IM. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wąsaty Posted April 13, 2018 Report Share Posted April 13, 2018 Proponuję Jinhao X750. ewentualnie 450 tańsze oraz lepsze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel. Posted April 13, 2018 Report Share Posted April 13, 2018 Z własnego doświadczenia, z tanich mogę polecić Duke 209, ale w zakładanym budżecie pomyśl nad Lamy AL-star (jest dużo kolorów do wyboru). Parkera bym pominął, bo niestety te tańsze wersje szału nie robią. Z tych co zaproponowałeś, to zdecydowanie Waterman. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ziemniaczek Posted April 13, 2018 Report Share Posted April 13, 2018 Dlatego zapytałem o upodobania Pawle Również zaproponowałbym Lamy Al-star. 150zł... Hmmm... A czy polowanie na portalach aukcyjnych/Oeliksach wchodzi w grę? Na myśl przychodzi mi Waterman Hemisphere lub Sheaffer Prelude. Natomiast o wiele lepiej pisze Lamy Alstar Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
odi Posted April 13, 2018 Report Share Posted April 13, 2018 Jak widzisz entuzjazmu te pióra nie wzbudzają, z tych wybranych ja bym był za tym ostatnim, ale jak lubisz parkerowski sznyt, to proszę spójrz na to, bardziej opłacalne niż to co chcesz wybrać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szymbu Posted April 13, 2018 Author Report Share Posted April 13, 2018 Lamy oraz Kaigelu nie są dla mnie atrakcyjne wizerunkowo, zobaczyłem Watermana Hemisphere może warto dopłacić trochę więcej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kleks Posted April 13, 2018 Report Share Posted April 13, 2018 Wizerunkowo może i nie, ale Waterman Hemisphere ma się jakościowo tak do Lamy Al-Star, jak wóz drabiniasty do Bentleya. Choć Waterman nie jest złą firmą, ale zwykle rozczarowuje A Hemisphere rozczarowuje bardzo. To zależy, o co Ci chodzi. O komfort pisania i jakość, czy o wygląd. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
odi Posted April 13, 2018 Report Share Posted April 13, 2018 Przypatrzyłem się w twoje propozycje i jeśli cenisz odrobinę bardziej wygląd niż stalówkę (aka komfort pisania) to mam jeszcze jedną propozycje, nie korzystałem, ale zbiera dobre opinie - Diplomat Traveller. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szymbu Posted April 14, 2018 Author Report Share Posted April 14, 2018 (edited) Przejrzałem ofertę firmy Lamy i dostrzegłem tam pioro Lamy Logo czy pisze ono tak samo jak Lamy Safari? Jaka jest grubość w stalowce F czy jest grubsza od Pilota MR ze stalówką M? Ma ktoś porownanie stalówki F z EF? Edited April 14, 2018 by Szymbu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 15, 2018 Report Share Posted April 15, 2018 Witam. Temat utknął w miejscu, spróbuję napisać parę słów. Propozycja kolegi odi dotycząca Diplomat Traveller jest bardzo rozsądna uwzględniając przyjęty budżet, to dobre pióro pod względem wyglądu i jak piszę. Akurat to pióro troszkę zaczęło przebijać się na forum, staję się zauważalne. Właśnie jeden z forumowiczów podziękował za propozycję zakupu tego pióra, jest zadowolony z wyboru. Podobnie jest z Lamy Logo, to też niezbyt popularny model, na pytanie jaka jest różnica w grubości pisania tego pióra ciężko odpowiedzieć jednoznacznie. To praktycznie Lamy Safari tylko w bardziej klasycznej obudowie, te same rozwiązania, stalówki Lamy mają jakąś tam swoją powtarzalność ale nie jest to powtarzalność bezwzględna, nie pod względem grubości pisania. Są na równym poziomie pod względem jakości wykonania. Lamy należy do piór mokrawych, nie skąpi atramentu podczas pisania i tu możemy spodziewać się dobrze nasyconej, wyraźnej kreski a przez to sprawia wrażenie grubszej. Nie mam Pilota MR ciężko mi porównać jak to wygląda na papierze, myślę że Lamy jednak będzie pisało grubiej, bardziej "tłusto". Podobnie wygląda porównanie stalówek EF i F w Lamy, jakościowo bez zastrzeżeń, pod względem grubości jest mała nieprzewidywalność. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szymbu Posted April 15, 2018 Author Report Share Posted April 15, 2018 Dziękuję za okazaną pomoc, przeglądając wszystkie zakamarki internetu zdecydowałem, że zakupię Lamy Logo ze stalówką EF lubię w miarę cienką linie zobaczymy jak się będzie sprawowało, może nawet zamieszczę jakąś recenzję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel. Posted April 15, 2018 Report Share Posted April 15, 2018 Jeśli masz spore dłonie, lub palce, to przed zakupem przymierz się do tego Lamy Logo, bo ma ono dość cienką sekcję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szymbu Posted April 15, 2018 Author Report Share Posted April 15, 2018 Dziękuję, sprawdzę jak leży Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts