kerad Posted September 24, 2011 Report Share Posted September 24, 2011 Tak naprawde to używam trzy atramenty: Quink Parker niebieski (nie wasable), niebiesko czarny, Sheaffer czarny skript. Niebieski - jest wedlug mnie śliczny i za dobra cene, nie widze więc potrzeby aby szukać nowego. Niebiesko czarny - lubie ta zielonkawa nutke w tym atramencie. Czarny - dobra czerń ale Lamy chyba jest lepszy, ale trudno go dostać. Poza tym lubie turkusy Pelikana i WM, oraz brąz i zieleń Pelikana. Wszytkie te atramenty nie spawiają mi klopotu, mają dobre właściwości jezdne w tych piórach w których są zatankowane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted September 24, 2011 Report Share Posted September 24, 2011 Parker Blue Black - może nie tyle ulubiony co jakoś tak najczęściej używany od lat, kwestia przyzwyczajenia - pewnie tak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted September 24, 2011 Report Share Posted September 24, 2011 No proszę, jak miło. Przyłączam się więc do koła miłośników Quink Parker Blue Black, z tym, że ja nie lubię zielonej nutki, używam więc starego zapasu tego atramentu, który nie wykazywał podobnych odchyleń kolorystycznych. A w pamięci mam Sheaffera Grey... Ech... No, rozmarzyłem się... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted September 25, 2011 Report Share Posted September 25, 2011 No to rośniemy w siłę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aleksandra Posted September 25, 2011 Report Share Posted September 25, 2011 nie mam ulubionego kazde pioro ma swoj atrament Parker Latitude pisze Parker Quink niebieski Waterman harmonie pisze Caran d`Ache Grand Canyon Pelikan M 215 pisze Pelikan Köningsblau wczesniej uzywalam czarnych ale z praktycznych wzgledow przeszlam na "kolorowe" bardziej widoczne korekty tekstow no i mozna odroznic ktore to kopia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted September 25, 2011 Report Share Posted September 25, 2011 A ja się teraz zaleję Caribbean Sea - z "obrazków" mi się dosyć podobał, zobaczymy w praktyce Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamon Posted September 28, 2011 Report Share Posted September 28, 2011 Ulubione: Parker Black Washable Parker Black Pelikan Edelstein Topaz Waterman South Sea Blue Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted September 29, 2011 Report Share Posted September 29, 2011 Może nie mam ulubionego atramentu, ale za to jest kilka kolorów, po które sięgam częściej. Najciekawszy jest ten: Parker Penman Sapphire Znany, krytykowany i już od dawna nieprodukowany (pomijając próbę wskrzeszenia linii Penman kolorem Raven). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz Posted September 29, 2011 Report Share Posted September 29, 2011 Nie mam ulubionego. Z atramentami jest trochę jak z tytoniem fajkowym - wydaje sie, że już, że właśnie ten, a potem znajdujesz następny, ciekawszy. I takie gonienie króliczka baaardzo mi odpowiada Ale, ale... @ArielN, coś jest w tym PM Sapphire - na szczęście mam jeszcze trochę w jednej flaszce - i całą jedną nietkniętą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lena Posted September 29, 2011 Report Share Posted September 29, 2011 Najbardziej lubię wszelkie odcienie niebieskiego. Diamine Florida Blue dominuje, a ostatnio chyba jeszcze bardziej Visconti Blue. Wiele też zależy od nastroju i od tego, co właściwie będę pisać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zdzich Posted September 30, 2011 Report Share Posted September 30, 2011 Waterman Havana rządzi u mnie od dobrych 2 lat. Aczkolwiek ostatnio przyłapuję siebie na herezji. Że fajnie byłoby zmienić kolor na jakąś "zgniłą zieleń". Diamine Olive green chyba zbyt zielony. Może podsuniecie jakieś propozycje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted September 30, 2011 Author Report Share Posted September 30, 2011 Zmieszaj sobie pomarańczowy lub żółty z niebieskim, może z niebiesko czarnym. Powinno się udać ale proporcji Tobie nie podam, jak robiłem to sie w tym pogubiłem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sid Posted October 1, 2011 Report Share Posted October 1, 2011 Atramenty Platinum MixFree (9 podstawowych kolorów) pozwalaja na ich dowolne mieszanie ze sobą be z ryzyka pogorszenia jakości atramentu. Platinum dostarcza również specjalny zestam z miarkami do precyzyjnego odmierzania atramentów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zdzich Posted October 1, 2011 Report Share Posted October 1, 2011 Wszystko dobrze, ale ja nie jestem typem, hm... alchemika. Gotowca jakiegoś szukam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
emilien Posted October 1, 2011 Report Share Posted October 1, 2011 Wszystko dobrze, ale ja nie jestem typem, hm... alchemika. Po prostu nie spodziewaj sie złota Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yasmin Posted October 7, 2011 Report Share Posted October 7, 2011 A mnie się ostatnio świetnie pisze CdA Amazon. Najostrzejsza zieleń jaką do tej pory widziałem (w większości porównując obrazki) Mało atramentów przeze mnie przeszło. Na początku był... no kto zgadnie? Hero niebieski. W międzyczasie jakieś niebieskie z supermarketu ale to dawno było. Potem już nieco lepsze: Parker Blue, Pelikan Blue i Violet, Pilot Black, Aurora Blue, Lamy Blue i niedawno kupiłem Noodlers Blue (taki z rybką na etykiecie). I z niebieskich chyba przy tym Noodlersie zostanę na dłużej bo IMO z w/w najmniej wpada w fiolet. Chciałoby się mieć więcej ale od jakiegoś czasu brakuje mi potrzeby pisania piórem... Wszędzie wymagają komputera i podpisów długopisem Dobrze, że chociaż notatki robię to się pióro przydaje... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cwiekoszczak Posted October 7, 2011 Report Share Posted October 7, 2011 Ostatnio wojenny Reform + Private Reserve Velvet Black - bardzo ładna czerń chyba istotnie lepsza niż Pelikanowa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Naleśnik Posted October 14, 2011 Report Share Posted October 14, 2011 Póki co bardzo mi się podoba Pelikan Turkus. Szkoda, że w Polszy nie ma więcej marek atramentów, bowiem to co mamy to bieda z nędzą. Ot w typowym papierniczym można kupić Pelikana albo Watermana Ostatnio szukając różnych modyfikacji natknąłem się na PR Lake Blue, ale nie mogę go znaleźć póki co u mnie. Tak wygląda, też mi się podoba. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted October 16, 2011 Author Report Share Posted October 16, 2011 Bardzo fajne porównanie. Spróbuj może jeszcze turkusowego Sheaffera. Widzialem go tylko raz i wydawał się mi najładniejszy w porównaniu z WM i Pelikanem. Ja tutaj nie moge go dostać więc na razie go nie mam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Naleśnik Posted October 20, 2011 Report Share Posted October 20, 2011 Spróbuję w najbliższym dogodnym czasie, bowiem albo zamówię najpierw próbki z internetu, albo zamówię na żywca butelkę - ale to chyba tylko w wypadku zamówień grupowych. Jak widziałem koszty są wtedy dużo niższe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted July 3, 2012 Report Share Posted July 3, 2012 Pelikan Blue-Black rządzi u mnie od 2,5 roku. Parę flaszek już poszło. Zamiennie stosuję Parker Quink Blue, ale jakoś tak bez przekonania... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pingwin Posted July 4, 2012 Report Share Posted July 4, 2012 Moim ulubionym zostanie chyba Pelikan 4001 Brilliant Brown. Mam od niedawna, ale już mi się podoba. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted July 4, 2012 Report Share Posted July 4, 2012 Miałem Brilliant Brown, ale jakiś taki...rudoczerwony mi się wydawał Zdecydowanie bardziej odpowiadał mi CdA Grand Canyon. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pingwin Posted July 4, 2012 Report Share Posted July 4, 2012 Rudoczerwony? No i właśnie o to chodzi! Taki ciepły, rdzawy brąz podoba mi się (sądząc po skanach) o wiele bardziej niż np. WM Havana czy wspomniany Grand Canyon. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted July 5, 2012 Report Share Posted July 5, 2012 Używam kilku, w zależności jakim piórem piszę i... jaki mam nastrój 1. Diamine Prussian Blue 2. Diamine Sapphire Blue 3. Parker Blue-Black (ma chyba ze 20 lat) 4. Parker Blue 5. Parker Washable Blue 6. Parker Black 7. Waterman Florida Blue 8. Waterman South Sea Blue 9. Parker Purple Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts