Dyzia Posted June 5, 2017 Report Share Posted June 5, 2017 Witam serdecznie, mam kilka piór, ale ciągle szukam tego jednego jedynego Jeszcze więcej mam stalówek i obsadek, atramentów trochę, ale ciągle przybywa... Pozdrawiam i macham zaplamioną łapką Dyzia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wąsaty Posted June 5, 2017 Report Share Posted June 5, 2017 Witaj Wiesz może w jakim kierunku szukasz tego grala? nowe, stare? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karwak Posted June 5, 2017 Report Share Posted June 5, 2017 (edited) Cześć Edited June 5, 2017 by Karwak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dyzia Posted June 5, 2017 Author Report Share Posted June 5, 2017 2 godziny temu, Wąsaty napisał: Witaj Wiesz może w jakim kierunku szukasz tego grala? nowe, stare? Wiem Graal powinien móc zrobić coś takiego: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dyzia Posted June 5, 2017 Author Report Share Posted June 5, 2017 Może przerobione Jinhao będzie tym graalem, a może nie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted June 5, 2017 Report Share Posted June 5, 2017 Ahoj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kleks Posted June 5, 2017 Report Share Posted June 5, 2017 Oj, nie wiem. Najstarszy brat mojej babci (Oficer Wojska Polskiego, zginął w Katyniu), Wujek Janek, miał takie pismo. Ale obawiam się, że to jest możliwe do zrealizowania tylko stalówką w obsadce, z bardzo dużym fleksem. Ja mam takie stalówki, ale to jeszcze nie wszystko. Trza jeszcze umieć nimi pisać... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dyzia Posted June 5, 2017 Author Report Share Posted June 5, 2017 Ano, mosz chłopie recht ;D Stalówki to wiadomo, najlepsze co może być, też mam i ćwiczę namiętnie, ale fajno by było mieć takie pióro zbliżone do tego, co mogą osiągnąć stalówki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kleks Posted June 9, 2017 Report Share Posted June 9, 2017 (edited) Nie wiem. Inni mają jakieś tam Piloty i insze Sailory. Niech ta się pomondrzo. Ja próbuja zgłębić stalówkę. Bo Dziadek i Stryj pisali stalówką. Amen Edited June 9, 2017 by Kleks Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Agnieszka Posted June 12, 2017 Report Share Posted June 12, 2017 Dyziu kochana. Szukaj złotego graala. To znaczy powinien mieć taką stalówkę, wiadomo, bardziej elastyczna. Mam Wahla ringtopa, który jest bliski ideałowi, cieniusieńka linia podstawowa i eleganckie ugięcie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dyzia Posted June 12, 2017 Author Report Share Posted June 12, 2017 Czyli istnieje?! A weźmiesz go przypadkiem do Torunia? :)))))))) Może graala przyniesie mi jutro listonosz, ale pewnie będzie to tylko zwykły kubas Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted June 13, 2017 Report Share Posted June 13, 2017 (edited) Takie pismo (nie wiem czy to nie tzw. Copperplate) jest osiągalne przede wszystkim tzw. maczankami, czyli stalówkami w obsadce. Natomiast są modele niektórych piór, które pozwalają osiągnąć podobny efekt. Ze współczesnych piór to na przykład modele firmy Noodler's: Ahab lub Konrad (tańsze, i jakość adekwatna do ceny, ale spokojnie wystarczą na początek) lub któryś z Pilotów ze stalówką Falcon. Falcon to także model pióra, ale widziałem już inne modele z tą stalówką - mega flex. W dalszej perspektywie poszukałbym piór vintage, np.: któryś z modeli Swan, Wahl, ale najchętniej Watermana (na stronie gopens.com można zobaczyć sporo modeli wintydżowych, to da ci jakiś punkt odniesienia, np. tutaj) ze stalówką Ideal np. model 52 obok tego linka jest zachwycający Wahl-Evetsharp (warto zobaczyć), a jeszcze może tips for buying vintage flex. Fajne porównanie kilku wintydżowych fleksów. Edited June 13, 2017 by endoor literówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Kleks Posted June 13, 2017 Report Share Posted June 13, 2017 Ja się pozwolę z przedmówcą nie zgodzić co do określenia, że Falcon ma mega flex. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Agnieszka Posted June 13, 2017 Report Share Posted June 13, 2017 To nie Copperplate, endoor, raczej Spencerian, prawda, Dyziu? (Jeszcze się go nie uczyłam), maczanki oczywiście, pozwalają uzyskać taki efekt, jednak wieczne pióro jest, co tu ukrywać, wygodniejsze. Dyziu, oczywiście, że wezmę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Agnieszka Posted June 13, 2017 Report Share Posted June 13, 2017 Falcon, którym miałam okazję kiedyś popisać, był mega gwoździowanym fleksem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted June 13, 2017 Report Share Posted June 13, 2017 30 minut temu, Agnieszka napisał: Falcon, którym miałam okazję kiedyś popisać, był mega gwoździowanym fleksem Dzięki za zwrócenie uwagi. Ja nigdy nie pisałem Falconem, ale widziałem na YT filmik, w którym autor wyprawiał cuda falconem i stąd wyciągnąłem wniosek, że falcon jet świetnie fleksujący. Widziałem wersję z dwoma nacięciami po bookach stalówki żeby ułatwić odchylanie się skrzydełek, tzw. FA Nib. Ja w ogóle nie byłbym w stanie nauczyć się Coperplate lub Spenceriana. Od biedy może jakiś italik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dyzia Posted June 13, 2017 Author Report Share Posted June 13, 2017 (edited) Dzięki, Agnieszko Dzięki, Endoor, prześledzę twoje podpowiedzi, choć z tego co już napotkałam, to o Noodlersach opinie są różne, choć już nie pamiętam o co chodziło... Sęk w tym, że sam mega flex to nie wszystko, chodzi o wszystko razem do kupy wzięte i chyba najlepiej to sprawdzić organoleptycznie Ha! No i sam kształt pióra powinien być inny, np. taki: Edited June 13, 2017 by Dyzia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted June 13, 2017 Report Share Posted June 13, 2017 Nie no mistrzostwo! To faktycznie model dostępny w sprzedaży, czy fotomontaż? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dyzia Posted June 13, 2017 Author Report Share Posted June 13, 2017 To chyba ty jesteś ekspertem od piór ;DDDDD Ale gdybyś takie widział, to daj znać ;D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted June 13, 2017 Report Share Posted June 13, 2017 7 minut temu, Dyzia napisał: To chyba ty jesteś ekspertem od piór ;DDDDD Ale gdybyś takie widział, to daj znać ;D Raczej pasjonatem, hobbystą w miarę posiadanego czasu. Są prawdziwi eksperci do spotkania na przykład podczas różnych imprez piórowych w Kraju. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RRR Posted June 13, 2017 Report Share Posted June 13, 2017 Noodlers Ahab, plus stalówki Brause rose, Zebra G, powinien wystarczyć. Można też założyć Hunta 101, ale trzeba trochę popracować nad spływakiem. To pióro ma wiele zalet. Prosta konstrukcja, tłoczek jak strzykawka, możliwość zrobienia zakraplacza i jedną wadę. Śmierdzi. Jest trochę lepiej po kąpieli w płynie do mycia naczyń. Jinhao ma spływak pasujący do stalówek Brause rose, Zebra G, Leonard G – te stalówki testowałem. Tachikawa G jest już za duża. Problemem jest płytki kanalik – trzeba go poszerzyć i mały zapas atramentu – konwerter, lub naboje - nie da się zrobić zakraplacza. Dodatkowo pióro jest dosyć ciężkie. O ile w przypadku użycia twardej Zebry G może być to dodatkowy atut, to w przypadku miękkiej Brause rose waga tego pióra znacznie utrudnia pisanie. Nie wiem czy to fotomontaż, ale kiedyś widziałem staruszka w takim kształcie, więc pewnie istnieją. Pozdrawiam RRR Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dyzia Posted June 13, 2017 Author Report Share Posted June 13, 2017 Dzięki RRR Moje zamówione Jinhao gdzieś tam krążą w przestrzeni międzygalaktycznej, listonosz z potencjalnym gralem też dzisiaj nie przyszedł, żadnej przesyłki (Żadnej! Panie Kleksie!) Ahab, mówisz.... Ale z Brause Rose nie, dzika jakaś! Rozumiem, że w Ahabie wymieniałeś podane stalówki (oprócz Hunta)? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RRR Posted June 13, 2017 Report Share Posted June 13, 2017 Tak, Brause Rose jest bardzo miękka i ma w gruncie rzeczy kiepski powrót do cienkiej linii - trudno ją kontrolować i szybko się zużywa. Z kolei Zebra G dla mnie jest za twarda. Ostatnio używam właśnie Hunta 101 w drugim Ahabie, ale wymagało to podpiłowania spływaka i pogłębienia kanału. Hunt 101 jest świetny, coś pomiędzy dwoma wcześniejszymi - ostry, sprężysty z fleksem porównywalnym do BR, ale łatwiejszy w kontroli. Sama musisz sprawdzić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts