Nikaa Posted May 25, 2017 Report Share Posted May 25, 2017 (edited) LAMY PETROL Tegoroczna edycja Lamy Petrol. Jest pióro Safari dostępne w tym kolorze i atrament... Niestety, jak dotychczas, w Polsce dostępny wyłącznie w nabojach. Ale nie martwcie się, nie podejrzewam by znalazło się duże grono zainteresowane tym kolorem na dłużej. Ja nie jestem Naboje postanowiłam zapakować w Lamę Al-Star, ze stubowa stalówką (1.1). Ostatnio to pióro jest tak zwanym moim piórem podręcznym, siedzi sobie w kieszeni plecaka, często po nie sięgam do szybkich notatek. Ale nie od kiedy mam w nim Lamy Petrol... Atrament jest dość ciemny. To taki głęboki, ciemny, morski odcień, z wyraźną nutą zieleni. Atrament w piórze mam już ze trzy tygodnie, więc barwa jest nieco ciemniejsza niż powinna być (fotki z rhodii). Tutaj próbki zaraz po załadowaniu atramentu do pióra: A teraz dlaczego nie lubię tego atramentu. Nie chodzi o samą barwę, niby jest intrygująco, ale tak naprawdę dopiero w kleksie (...a zapowiadało się nieźle). Atrament ma słabszy przepływ niż zeszłoroczny Dark Lilac. Jest suchszy. Baaaardzo źle mi się pisze teraz Lamką z tym nabojem w środku. Czas wysychania względny, około 10/11 sekund na rhodii. Być może ten atrament zyskałby w jakimś mokrym piórze ale... jest dostępny tylko w nabojach. Nie mam ochoty na zabawę ze strzykawką, by najpierw wydobyć ten inkaust z naboju a potem wstrzyknąć to w konwerter innego pióra. Pierwszego dnia, przyznaję szczerze, podobał mi się bardziej. Chciałam już zamawiać butelkę od Holendrów. Dobrze, że się wstrzymałam... Czy warto sprobować? Naboje majątku nie kosztują, jak ktoś ma Lamy w swoich zbiorach, to warto sobie wypróbować. Ale nie spodziewajmy się fajerwerków. Edited May 25, 2017 by Nikaa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marecki Posted May 25, 2017 Report Share Posted May 25, 2017 Dzięki za recenzję. Kupić na próbę, to kupię. Tak ze zwykłej ciekawości. Nie będę jednak ukrywał, że moje nastawienie/oczekiwania wcześniej były na wyższym poziomie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mahda404 Posted May 25, 2017 Report Share Posted May 25, 2017 Kolor wygląda bosko <3 dzięki za recenzję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vermis Posted May 25, 2017 Report Share Posted May 25, 2017 Podoba mi się ten kolor, podobny do KWZ Ink IG BLue #6. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kleks Posted May 25, 2017 Report Share Posted May 25, 2017 (edited) Ktoś mi ostatnio doradził, żebym się nie pi.....lił z Lamy Petrol, bo do atramentu mojego dziadka najbardziej pasuje Verdigris R&K. Kupiłem go i nieee... Jest zbyt niebieski. Ale kupiłem też Czarny R&K i wymieszałem go z Verdigrisem w proporcjach 1:1. I to jest to! Dlatego Lamy Petrol sobie odpuszczę. Czekam natomiast na Darc Lilac w butelce... I to jest coś, czego bym się raczej spodziewał od Lamy. Czegoś, czego chcą klienci, a nie jakiś ćpun zatrudniony w dziale marketingu, który po wyjaraniu kilku dżojntów powiedział - Ok panowie, ten fioletowy atrament sprzedaje się świetnie, więc wycofajmy go z produkcji. Edited May 25, 2017 by Kleks Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marecki Posted May 25, 2017 Report Share Posted May 25, 2017 (edited) Dokończę Twój wywód : ... i wypuśćmy petrol, kilka butelek na Europę wystarczy. Niech go zabraknie zaraz po premierze. Zostaną tylko naboje, dzięki którym na 1ml atramentu zarobimy duuużo więcej niż na butelkach ! Edited May 25, 2017 by marecki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kleks Posted May 26, 2017 Report Share Posted May 26, 2017 Amen... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vermis Posted May 26, 2017 Report Share Posted May 26, 2017 Z całym szacunkiem, ale to właśnie wy się na te sprytne manewry nabieracie jak dzieci i przez to prowokujecie producenta, żeby tak sobie pogrywał. Chcecie koniecznie mieć ten konkretny, nowy atrament w kałamarzu teraz-zaraz w paczce pod drzwiami, a jak nie - to na zmianę płacz i lament, jak to kapitaliści uknuli spisek. Może i jest ładny ten petrol, ale bez przesady - są podobne kolory, a poza tym to nie jest krew do przetoczenia, tylko kolejna zabawka. Teraz jest na to takie ładne określenie - problemy pierwszego świata. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kleks Posted May 26, 2017 Report Share Posted May 26, 2017 No ale przecież powiedziałem, że zrobiłem sobie taki sam, a nawet ładniejszy... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vermis Posted May 26, 2017 Report Share Posted May 26, 2017 13 minut temu, Kleks napisał: No ale przecież powiedziałem, że zrobiłem sobie taki sam, a nawet ładniejszy... Pisałem tak ogólnie, nie ad personam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kleks Posted May 26, 2017 Report Share Posted May 26, 2017 Oł rajt! Ale to, co napisał Marecki, jakoś mi się tak spodobało Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marecki Posted May 26, 2017 Report Share Posted May 26, 2017 (edited) Tu był mój wywód związany z brakiem petrola w butelce, jednak po pewnej chwili zastanowienia uznałem, że nie powinienem zaśmiecać wątku. Treść usunąłem, kto zdążył przeczytać, to przeczytał. @Nikaaprzepraszam Cię najmocniej za OT. Edited May 26, 2017 by marecki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted May 27, 2017 Report Share Posted May 27, 2017 Mnie nawet Petrol podpasował i chętnie babyłbym flaszke Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikaa Posted May 27, 2017 Author Report Share Posted May 27, 2017 Vis, a jednak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts