jakkul Posted April 20, 2017 Report Share Posted April 20, 2017 Na aliexpress jest duke 116 w celuloidzie. Strasznie mi się podoba i chciałbym sobie kupić do szuflady. https://pl.aliexpress.com/item/DUKE-116-BLACK-FOUNTAIN-PEN-BROAD-NIB-WHITE-CELLULOID/2006361620.html?spm=2114.13010308.0.0.DCIH5A Ale mam pytanie. Kilka osób tutaj na forum pisało, że kupiło to pióro. Czy jeszcze nim piszecie? Czy już nie? Dlaczego? Pytam, bo opinie są mieszane - niektórzy narzekają na stalówkę, niektórzy na wysychanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daniel84 Posted April 20, 2017 Report Share Posted April 20, 2017 Hej. Posiadam dwa takie (i trzecie w drodze) kupione przede wszystkim ze względu na wygląd. Jednym z nich pisałem chwilę - stalówka porządna. Co do wysychania to po prostu nie wiem gdyż po kilku dniach pióro wyczyściłem gdyż miałem za dużo innych pełnych i póki co sto szesnastki czekają na swoją kolej. Stalówka, którą miałem okazję pisać w Duke'u 116 to mokra emka. Pióro wygodne z trzymaniu, eleganckie i ładnie wygląda (a także nie ciąży przesadnie) z zatkniętą u góry skuwką. Jeśli chodzi o pióra celluloidowe lub celluloidowo-podobne - ciekawa jest też oferta chińskich marek Kaigelu, Crocodile oraz Jinhao (z tym, że są nieco droższe). Z kolei jest też jeszcze inny, tańszy i bardzo fajny model Duke'a - 911-3 (tańszy nieco od 116). Jeszcze droższy ale za to wielki jest Regal Oxford. Na Aliexpress widzę jest chyba odrobinę drożej niż na Ebayu. Poszukaj Duke;ów 116 na Ebayu. Czasem pióra z tej serii oznaczone są również jako Duke Da Vinci. Na zdjęciu poniżej: po lewej: dwa Duke'i 116, potem Kaigelu, Crocodile, rzeczony Duke 911-3 oraz dwa Jinhao. Przepraszam za kiepską jakość zdjęcia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jakkul Posted April 21, 2017 Author Report Share Posted April 21, 2017 (edited) a te kaigelu i jinhao to jakie modele? Edited April 21, 2017 by jakkul Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daniel84 Posted April 21, 2017 Report Share Posted April 21, 2017 (edited) To Kaigelu 316 oraz Jinhao Century (zapewne nazwa i trochę design nawiązywać mają do Parkera Duofolda Centennial). Edited April 21, 2017 by Daniel84 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jakkul Posted April 21, 2017 Author Report Share Posted April 21, 2017 poguglałem - fajne, tylko że oba mają skówkę na gwint. Pozastanawiam się trochę i chyba wezmę tego duke'a 116 w celuloidzie. No chyba że Ty chcesz coś opchnąć :] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marecki Posted April 21, 2017 Report Share Posted April 21, 2017 (edited) Nie lubisz zakręcanych skuwek? Pytam z ciekawości, bo często jest to postrzegane jako zaleta... Edited April 21, 2017 by marecki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jakkul Posted April 21, 2017 Author Report Share Posted April 21, 2017 Ano nie lubię. Wolę takie na klik. Jestem przyzwyczajony, że szybko pióro zamykam po pisaniu i jakoś zakręcanie mnie nie kręci. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daniel84 Posted April 21, 2017 Report Share Posted April 21, 2017 3 godziny temu, jakkul napisał: poguglałem - fajne, tylko że oba mają skówkę na gwint. Pozastanawiam się trochę i chyba wezmę tego duke'a 116 w celuloidzie. No chyba że Ty chcesz coś opchnąć :] Nie chcę. Jestem na etapie akumulacji a nie dezinwestycji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wąsaty Posted April 21, 2017 Report Share Posted April 21, 2017 Marzy mi się ten krokodylek Tylko żeby nie miał tego śmiesznego klipsa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jakkul Posted April 21, 2017 Author Report Share Posted April 21, 2017 (edited) krokodyl o ten jest fajny, czarny mat + "złoto" https://pl.aliexpress.com/item/2017-High-quality-Iraurita-elbow-Fountain-pen-Full-metal-Golden-Clip-luxury-pens-Caneta-Stationery-Office/32784530367.html?spm=2114.13010308.0.0.DvDMGm Edited April 21, 2017 by jakkul Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wąsaty Posted April 21, 2017 Report Share Posted April 21, 2017 Nie. Musi być ten akrylowy. Z rok mam już go odhaczonego na zatoce, ale jakoś nie mogę się zdecydować Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daniel84 Posted April 21, 2017 Report Share Posted April 21, 2017 Krokodyl nie jest zly. W sumie chyba lepszy niz smok Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts