peterek_primosz Posted April 18, 2017 Report Share Posted April 18, 2017 Co sądzicie o tych piórach http://www.ebay.com/itm/Wing-Sung-322-Fountain-Pen-F-nib-RARE-Vintage-90s-Good-Quality-/111951320630?hash=item1a10d19636:g:2KkAAOxySy9SR4kW? Czy to oryginalne HERO? Jak trafić na jakieś cudeńko z dobrą stalówką bo z wyglądu są piękne! Lepiej z całych Chin czy z autonomicznego Hong Kongu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kowal1623 Posted April 18, 2017 Report Share Posted April 18, 2017 (edited) Nie potrafię odpowiedzieć na Twoje pytania, ale faktycznie piękne te pióra! Już je chyba wcześniej widziałem, ale powstrzymałem mój napad piórozy i nie kupiłem. z tego co widzę jest jeszcze brązowe i czarne. Edited April 18, 2017 by Kowal1623 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rinke Posted April 18, 2017 Report Share Posted April 18, 2017 W opisie jest że to Wing Sung a nie Hero... Co prawda jako brand napisali że Hero ale to akurat chyba z rozpędu... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kleks Posted April 19, 2017 Report Share Posted April 19, 2017 To Hero Wing Sung. Nie pamiętam dokładnie, ale to było w okresie, kiedy jedna firma była własnością drugiej, więc tak nazywali. Zupełnie, jak w swoim czasie był Daewoo Polonez. Mam to pióro, kupiłem go całkiem niedawno, tylko że w "zwykłej" obudowie. One wszystkie mają taką samą stalówkę. Cienko piszącą i raczej twardą. W sumie to dobre pióro. Ci, którzy mają starsze egzemplarze, z lat 80, twierdzą, że były one lepsze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kowal1623 Posted April 19, 2017 Report Share Posted April 19, 2017 (edited) @Kleks To jest to samo pióro? Stalówka pewnie ta sama, ale kształt korpusu i skuwki inny. Tu jest czarne: Wing sung 322 Edited April 19, 2017 by Kowal1623 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kleks Posted April 19, 2017 Report Share Posted April 19, 2017 To moje to zdaje się Wing Sung 233, ale stalówka raczej chyba prawdopodobnie być może na pewno powinna być ta sama. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kowal1623 Posted April 19, 2017 Report Share Posted April 19, 2017 @Kleks To chyba, prawdopodobnie, być może, czy na pewno? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jwrzask Posted April 19, 2017 Report Share Posted April 19, 2017 (edited) :/ Hero Wing Sung? Coraz lepiej. Edited April 19, 2017 by jwrzask Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
peterek_primosz Posted April 19, 2017 Author Report Share Posted April 19, 2017 http://www.ebay.pl/itm/new-old-stock-Vintage-HERO-Wing-Sung-234-Fountain-Pens-Metallic-paint-rod-/112150003269?hash=item1a1ca93e45:g:3hAAAOSwmfhX6bol Własnie chodzi o cienką azjatycką stalówkę ten jest piękny, co sadzicie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kowal1623 Posted April 19, 2017 Report Share Posted April 19, 2017 A co TY sądzisz? Jak Ci się podoba to bierz. Próbkę pisma tych stalówek zamieścił już Kleks, więc wiesz czego się spodziewać. Teraz tylko wybierz to, które Ci się najbardziej podoba albo kilka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
peterek_primosz Posted April 19, 2017 Author Report Share Posted April 19, 2017 A jak sprawdzić czy są to pióra oryginalne? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kowal1623 Posted April 19, 2017 Report Share Posted April 19, 2017 Najlepiej kupować od sprawdzonego sprzedawcy. Ja znam tylko jednego: jewlerymathematics. Ale kupowałem już od wielu, w zasadzie nie zwracałem na to uwagi. Zawsze byłem zadowolony. Może mam szczęście. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
peterek_primosz Posted April 19, 2017 Author Report Share Posted April 19, 2017 a on będzie miał Wing Sung 234? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kowal1623 Posted April 19, 2017 Report Share Posted April 19, 2017 (edited) A tego to nie wiem. To nie jest tak, że ja kogoś reklamuję. Tylko jak czegoś szukałem na anglojęzycznym forum to go polecali. Ja bym się nie przejmował i kupił to pióro, które sobie upatrzyłeś po najniższej cenie jaką znajdziesz. Tu masz link do tego sprzedawcy, możesz sprawdzić: http://www.ebay.com/sch/jewelrymathematics/m.html?_nkw=&_armrs=1&_ipg=&_from= Edited April 19, 2017 by Kowal1623 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kleks Posted April 19, 2017 Report Share Posted April 19, 2017 Potwierdzam, ten Wing Sung będzie miał z pewnością taką stalówkę, jak mój, czyli cieniutką i twardą, bo to pióro z tego samego okresu, czyli lat 90. Wcześniejsze miały na klipsie napis "LUCKY". Ale wygląda pięknie. Ja bym brał Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daniel84 Posted April 20, 2017 Report Share Posted April 20, 2017 Uważam, że te starsze Wing Sungi są wizualnie bardzo atrakcyjne. Nowe zresztą też :P. Ich pewnym drobnym mankamentem (choć to kwestia gustu) jest wzmiankowana wcześniej twardość stalówki i - czasami jak to w chińczykach - można też trafić na drapaka. Oczywiście drapak, jeśli ktoś ma lupkę i micromesh i obejrzał jeden czy dwa filmiki na jutub o "podkręcaniu" stalówek, nie jest również jakimś wielkim problemem. Jeżeli jednak ma być na prezent a nie chce Ci się w to bawić, to kupiłbym dwa - trzy egzemplarze, przetestował wszystkie i wybrał to najlepiej piszące. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daniel84 Posted April 20, 2017 Report Share Posted April 20, 2017 Dnia 19.04.2017 o 19:59, Kowal1623 napisał: Najlepiej kupować od sprawdzonego sprzedawcy. Ja znam tylko jednego: jewlerymathematics. Ale kupowałem już od wielu, w zasadzie nie zwracałem na to uwagi. Zawsze byłem zadowolony. Może mam szczęście. Pan Huo (bo tak bodajże nazywa się sprzedawca ukryty pod tym nickiem) to mój ulubiony sprzedawca chińczyków. Bardzo miły i gdy raz niechcący nie wysłał pióra, to musiałem wprost błagać, aby pod żadnym pozorem nie wysyłał dodatkowych prezentów, bo w gruncie rzeczy nic się nie stało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts