delete604 Posted April 17, 2017 Report Share Posted April 17, 2017 Witam, wiem, że takich wątków dużo ale mam pytanie. Zbieram się do kupna pióra i tutaj właśnie moje pytanie, szukam czegoś w granicach ok. 200zł. Podobają mi się modele Watermana Hemisphere, Graduate lub Parker IM. Potrzebuję czegoś lekkiego na co dzień, do szybkich notatek na uczelni, Parkerem IM już pisywałam i wydawał mi się dosyć ciężki jak na dłuższe użytkowanie ale nie wiem jak w porównaniu do podanych Watermanów? Jak myślicie, jaki model sprawdziłby sie najlepiej? Muszę brać pod uwagę również dostępność stąd wybór tych popularnych marek, żeby później nie było problemu z kupnem nabojów a są one dla mnie najwygodniejsze. Z góry dziękuję za pomoc w wyborze i cenne rady Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
herbatnick Posted April 18, 2017 Report Share Posted April 18, 2017 Witaj na forum Z tych, które podałaś, to bierz Hemisphere - wół roboczy nie do zajechania. Całe studia nim pisałem i jest nadal prawie jak nowy (wersja "stal szczotkowana"). Nie mam pojęcia jak wypada w porównaniu do IMa, bo nigdy tego Parkera w ręce nie miałem. Ewentualnie zerknij na Kaweco Student albo Sport - ale ja mam zboczenie na Kaweco A zaraz odezwą się fani Lamy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kowal1623 Posted April 18, 2017 Report Share Posted April 18, 2017 Parkerów nie widziałem z bliska, ale mogę polecić Faber Castell, np Ambition. Bardzo lubię to pióro. FC ma świetne stalówki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted April 18, 2017 Report Share Posted April 18, 2017 Parkery odradzam, lepszym wyborem będzie Waterman. Hemisphere to porządne i sympatyczne pióro wieczne. Jako alternatywę można rozważyć wspomnianego już Faber-Castell Ambition albo Sheaffera GC100 lub 300. Jeśli przemówi do ciebie design Lamy Al-Star to jest to świetne pióro do codziennego użytku. Jeśli AL-Star trochę straszy wyglądem jest jescze model Lamy Studio, który wygląda bardzo zgrabnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Petrov Posted April 18, 2017 Report Share Posted April 18, 2017 Głos mój idzie na Hemisphere. Posiadam, pióro nie do zajechania. Pisze wszystkim na wszystkim ze tak to ujmę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
delete604 Posted May 11, 2017 Author Report Share Posted May 11, 2017 Dziękuję za pomoc w wyborze, wybór padł na Hemisphere Jestem bardzo zadowolona, z pewnością posłuży mi bardzo długo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kolektor Posted May 16, 2017 Report Share Posted May 16, 2017 (edited) Dzisiejsze Watermany i Parkery są w rękach tej samej firmybi ich stalówki są produkowane w tej samej fabryce. Więc odczucia w pisaniu mogą mieć podobne. Ale z podanych modeli wziąłbym Hemisphere. Wg mniej atrmenty do Watermana są lepsze niż do Parkera, jeśli chcesz używać naboi. Edited May 16, 2017 by Kolektor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted May 16, 2017 Report Share Posted May 16, 2017 1 godzinę temu, Kolektor napisał: Dzisiejsze Watermany i Parkery są w rękach tej samej firmybi ich stalówki są produkowane w tej samej fabryce. Więc odczucia w pisaniu mogą mieć podobne. Ale z podanych modeli wziąłbym Hemisphere. Wg mniej atrmenty do Watermana są lepsze niż do Parkera, jeśli chcesz używać naboi. Moim zdaniem atramenty Parkera mają lepszy przepływ. Może dlatego, że używam Parkera? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted May 16, 2017 Report Share Posted May 16, 2017 Podobno Watermany i Parkery - to to samo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kleks Posted May 16, 2017 Report Share Posted May 16, 2017 Podobno to Kopernik nie żyje. A kaj żeś chłopie słyszał taka rewelacja? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rufjo Posted May 16, 2017 Report Share Posted May 16, 2017 (edited) 1 godzinę temu, grzegorz3 napisał: Podobno Watermany i Parkery - to to samo. Jeśli chodzi Ci o to, że jest to przyrząd służący do pisania, to tak, i Parker i Waterman to to samo. Ewentualnie może chodzi Ci o pióra sprzedawane na portalach aukcyjnych z Dalekiego Wschodu - wtedy rzeczywiście i "Parker" i "Waterman" mogą pochodzić z tej samej fabryczki w garażu. Edited May 16, 2017 by Rufjo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marecki Posted May 16, 2017 Report Share Posted May 16, 2017 4 godziny temu, grzegorz3 napisał: Podobno Watermany i Parkery - to to samo. Powiedzmy, że coś w trawie piszczy, ale... Mogłeś słyszałeś coś na temat kapitałowych powiązań pomiędzy Watermanem i Parkerem, bo takowe istnieja i stąd mogły się pojawić Twoje skojarzenia : https://en.wikipedia.org/wiki/Parker_Pen_Company Było też już wcześniej o tym : Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kolektor Posted May 16, 2017 Report Share Posted May 16, 2017 To tylko moja opinia. Mi lepiej pisze się atramentem Wm, bo Prk są bardziej rozwodnione. A przepływ oba mają dobry. A stalówki obie firmy robią w tej samej fabryce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marecki Posted May 16, 2017 Report Share Posted May 16, 2017 (edited) 38 minut temu, Kolektor napisał: [... bo Prk są bardziej rozwodnione...] Chciałbym dobrze zrozumieć : rozwodniony w kontekście konsystencji czy koloru (czytaj : mało nasycony) ? Aż z ciekawości kupię na próbę jakiegoś Parkera. Edited May 16, 2017 by marecki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kolektor Posted May 16, 2017 Report Share Posted May 16, 2017 Kupiłem zmazywalny niebieski Prk i Wm. I Prk jest blady w porównaniu do Wm. Może po prostu tak ma być. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted May 17, 2017 Report Share Posted May 17, 2017 Atrament (łac. atramentum → czernidło [1]) – środek barwiący w postaci roztworu barwnika w rozpuszczalniku z ewentualnym dodatkiem substancji zagęszczających (np. żelujących). Waterman i Parker ten sam rozpuszczalnik, różne barwniki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted May 17, 2017 Report Share Posted May 17, 2017 Atrament (łac. atramentum → czernidło [1]) – środek barwiący w postaci roztworu barwnika w rozpuszczalniku z ewentualnym dodatkiem substancji zagęszczających (np. żelujących). Waterman i Parker ten sam rozpuszczalnik, różne barwniki. Pozostałe składniki takie same, proporcje też, co do danych dokładniejszych - tajemnica zawodowa. Atrament robi się z: - rozpuszczalnika (etanol lub woda) -barwników determinujących kolor atramentu (czerń atramentowa, eozyna, fiolet metylowy). - konserwantu (fenol lub kwas salicylowy) -substancji zapewniającej odpowiednią lepkość roztworu (guma arabska, gliceryna) - oleina - substancje zabezpieczające przed wyschnięciem (gliceryna). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kolektor Posted May 17, 2017 Report Share Posted May 17, 2017 Fajnie się czegoś nowego dowiedzieć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jurher Posted May 18, 2017 Report Share Posted May 18, 2017 A alkohol, gdzie jest alkohol? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted May 20, 2017 Report Share Posted May 20, 2017 Dnia 2017-05-16 o 19:57, Kolektor napisał: Kupiłem zmazywalny niebieski Prk i Wm. I Prk jest blady w porównaniu do Wm. Może po prostu tak ma być. Wassable - zmazywalny tak, jest jaśniejszy od typowego Blue i do tego z wiekiem blednie jeszcze. Osobiście kupuję Blue (nie Blue Wassable) jest sporo ciemniejszy i nie blednie z czasem. Parker Blue i Waterman są porównywalne, troszkę różnią się odcieniem. Osobiście preferuję Parkera, małżonka Watermana. Uważam, że te dwa atramenty reprezentują najlepszy stosunek ceny do jakości, choć zwolennicy Pelikana czy Hero chyba zaprotestują. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szymon Posted May 26, 2017 Report Share Posted May 26, 2017 (edited) Dnia 18.05.2017 o 13:56, jurher napisał: A alkohol, gdzie jest alkohol? Spieszę z pomocą: Dnia 17.05.2017 o 03:05, grzegorz3 napisał: Atrament (łac. atramentum → czernidło [1]) – środek barwiący w postaci roztworu barwnika w rozpuszczalniku z ewentualnym dodatkiem substancji zagęszczających (np. żelujących). Waterman i Parker ten sam rozpuszczalnik, różne barwniki. Pozostałe składniki takie same, proporcje też, co do danych dokładniejszych - tajemnica zawodowa. Atrament robi się z: - rozpuszczalnika (etanol lub woda) /\ || || O TUTAJ Edited May 26, 2017 by Szymon Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kolektor Posted May 26, 2017 Report Share Posted May 26, 2017 2 godziny temu, Szymon napisał: Spieszę z pomocą: To teraz żule będą prosić inteligentów o kasę na atrament Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts