konis Posted May 1, 2012 Report Share Posted May 1, 2012 Kupiłem Osmię Progress Nr 94 z systemem napełniania podobnym do Vacumatica Parkera. Pióro pochodzi z lat 30-tych. Oczywiście system napełniania jest niesprawny, a ja nie bardzo nawet mogę dostać się do osmiowych bebechów. Raz spróbowałem, ale boję się użyć większej siły, bo czuję, że jestem na granicy sprężystości materiału. Użycie większej siły skutkowało by już ukręceniem i złamaniem pióra. Może fachowcy dadzą mi parę rad jak mam dalej postąpić, albo może ktoś obeznany w temacie podejmie się doprowadzenia systemu do używalności. Stalówka też wydaje się być nieoryginalna, więc wymieniłem ją na Pelikanowską. Gdzieś tam powinienem mieć oryginalną złotą stalówkę Osmii, to może ją zmienię jak będzie pasować. Oto Osmia Progress 94. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted May 2, 2012 Report Share Posted May 2, 2012 No pewno to znasz, ale dla pewności: http://www.richardspens.com/?page=ref/repair/vac_diaphragm.htm Zważywszy na bliskie związki Osmi z Parkerem, system napełniania może być podobny, o ile nie identyczny. Naprawa, jak widać, wymaga specjalistycznych narzędzi, no i części zamiennych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts