mati2149 Posted April 16, 2017 Report Share Posted April 16, 2017 Cześć Chcę kupić pióro wieczne i zastanawiam się nad tymi dwoma modelami. Który z nich pisze grubiej? Wszyscy chcą, żeby ich pióra pisały cieniutko a ja lubię jak jest trochę więcej atramentu na kartce oczywiście bez przesady. Więc które pióro możecie mi bardziej polecić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
toomas08 Posted April 16, 2017 Report Share Posted April 16, 2017 Ja miałem oba i dla mnie dużo lepsze jest... Lamy Safari A z tych dwóch to mnie bardziej odpowiadał Vector. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted April 16, 2017 Report Share Posted April 16, 2017 Oba modele mają taką samą stalówkę. Różnica grubości będzie jedynie w poszczególnych rozmiarach, a nie w modelach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vela44 Posted April 16, 2017 Report Share Posted April 16, 2017 Z założenia powinny pisać identycznie, różnica jest w samej "budowie" pióra, Jotter jest mały i subtelny, Vector to pióro raczej standardowych rozmiarów. Są to Parkery, więc stalówka M będzie już prawie mini flamastrem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wąsaty Posted April 16, 2017 Report Share Posted April 16, 2017 Dołożę to o czym sam się przekonałem. Kup pióro ze stalówką M i używaj atramentu "mokrego". I będziesz zadowolony. Warto, żeby pióro miało dobry spływak. Niestety, takie rzeczy często są niepowtarzalne i musisz się sam przekonać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pilot Inspektor Posted April 16, 2017 Report Share Posted April 16, 2017 Jotter jest naprawdę mały. Ciężko pisze się bez nałożonej skuwki, do tego jest to cienkie pióro i mi się średnio wygodnie je trzyma. Lamy jest o niebo lepsze (dla mnie) także rozmiary stalówek są bardziej powtarzalne - bardziej trzymają normę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mati2149 Posted April 16, 2017 Author Report Share Posted April 16, 2017 Jak to są bardziej powtarzalne? to każdy jotter ma inną stalówkę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tokariew Posted April 16, 2017 Report Share Posted April 16, 2017 Tzn że stalówka o rozmiarze F lub M, potrafi różnić się od swojej koleżanki w tym samym rozmiarze w sposób zauważalny. W współczesnych tańszych piórach Parker raczej nie ma czego szukać. Nie wiem na ile ratuje to sytuacja odnowionych modeli z zeszłego roku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted April 17, 2017 Report Share Posted April 17, 2017 Jak do tej pory to z moich doświadczeń właśnie Lamy jest niepowtarzalne. Bdb stalówki, ale rozmiarowo walą niezły kit. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafi206 Posted April 17, 2017 Report Share Posted April 17, 2017 Najlepszą powtarzalność stalowek ma Platinum. Mam chyba że 6 piór tej marki i każda ma identyczną grubość kreski (0,3). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mati2149 Posted April 17, 2017 Author Report Share Posted April 17, 2017 Pióra tego potrzebuję tylko okazyjnie, nie musi się tym niebiańsko pisać a wymagane jest, żeby było to pióro parker. Więc ponawiam moje pytanie, które pióro według was ma lepszą stalówkę i dlaczego? Bo nie wierzę, że parker jotter i parker vector mają takie same stalówki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kleks Posted April 17, 2017 Report Share Posted April 17, 2017 (edited) Nie znam innych tanich Parkerów, mam tylko Vectora i o nim mogę się wypowiedzieć. Nawet przed chwilą go wyjąłem i coś napisałem, po miesiącu nie dotykania. Wystartował od razu. Nie wiem, jak z powtarzalnością, mam w końcu tylko jeden egzemplarz, ale jest to M-ka i według mnie rzeczywiście ma grubość, jaką M-ka powinna mieć. Jedyne, co mi się nie podoba (poza wyglądem), to niesamowita twardość stalówki. Jeśli ktoś ma do wypisywania dużo druków samokopiujących, to tak. Do "normalnego" pisania jednak, moim zdaniem, nie pisze się tym przyjemnie. Ma się po prostu uczucie pisania długopisem. A jeśli chodzi o rozmiar, to już Vector jest małym piórem. Bez skuwki na tyłku, wręcz niewygodnym. W tym kontekście Jotter, jest niedorzecznie mały. Edited April 17, 2017 by Kleks Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted April 17, 2017 Report Share Posted April 17, 2017 Wierzyć nie musisz, ale myślę, że i IM oraz Urban też takie mają (te starsze) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vela44 Posted May 1, 2017 Report Share Posted May 1, 2017 @kerad IM i Urban mają na pewno takie same stalówki, wiem, bo mój IM pisze teraz (pisze to słowo klucz) stalówką przeszczepioną razem ze spływakiem z Urbana (w pierwszej wersji spływak miał zostać od IMa, ale nie szło go wyjąć bez uszkodzenia....) Parkery niby inne, ale piszą tak samo, bo "bebechy" mają jednakowe. Oczywiście biorąc pod uwagę wcześniej już podnoszony temat powtarzalności. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pioromaniaczka Posted May 1, 2017 Report Share Posted May 1, 2017 Moje drugie z piór (wygrane w konkursie) to parker. Pierwsze było hero zielone - uczyłam się nim pisać pierwsze litery. Myślałam że ten parker będzie hitem, będzie się świetnie pisało, a on ślizgał mi się w dłoni i dużo lepiej wypadało pióro hero. Może dlatego zraziłam się bardzo do firmy parker. Pióro hero niestety nie wytrzymało i popękało, miałam je chyba z 10 lat i musiałam wyrzucić. A parkera miałam ten model chyba vector standard - jak dla mnie trafiony. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts