Thou Posted April 4, 2017 Report Share Posted April 4, 2017 (edited) Witam, postanowiłem wznowić swoją aktywność w postcrossing, kupiłem kartki, wypełniłem i o zgrozo atrament nie chce schnąć. Po 10 min dalej się rozmazuje. Czy jest na to jakaś rada czy po prostu muszę wypełniać je długopisem? ;/ A i atrament jaki mam nabity to Pelikan 4001 Royal Blue. Edited April 4, 2017 by Thou Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vermis Posted April 4, 2017 Report Share Posted April 4, 2017 Próbowałeś delikatnie osuszyć chusteczką? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thou Posted April 4, 2017 Author Report Share Posted April 4, 2017 (edited) 19 minutes ago, Vermis said: Próbowałeś delikatnie osuszyć chusteczką? Na chusteczce nic za to jak sprawdziłem lekko palcem to: Nie mówiąc że to minęło już ponad godzina i nawet próbowałem suszyć suszarką... Edited April 4, 2017 by Thou Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kleks Posted April 4, 2017 Report Share Posted April 4, 2017 (edited) To może być wina samej pocztówki. Z tego co wiem, niektóre są nawet laminowane czymś w rodzaju PVC. Nie ma szans, żeby jakikolwiek atrament na świecie w to wsiąknął. Nie wiem co to jest ten postcrossing, ale wydaje mi się, że mógłbyś uzyskać bardzo dobry efekt, robiąc pocztówkę samemu Edited April 4, 2017 by Kleks Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vermis Posted April 4, 2017 Report Share Posted April 4, 2017 No to masz dwa wyjścia - kupić pocztówki z niepowlekanego papieru lub zakleić tekst jakąś przezroczystą folią. Tak niestety bywa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thou Posted April 4, 2017 Author Report Share Posted April 4, 2017 Postcrossing to międzynarodowa platforma wysyłania pocztówek - losujesz adres, wysyłasz i ktoś potwierdza otrzymanie jej po czym sam dostajesz pocztówkę od kogoś innego. To jak to jest że pisząc długopisem tak się nie robi? ;/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vermis Posted April 4, 2017 Report Share Posted April 4, 2017 Tak to się dzieje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kleks Posted April 5, 2017 Report Share Posted April 5, 2017 Wydaje mi się Thou, że tusz od długopisu jest chyba bardziej "klejący" i raczej zasycha na powierzchni, niż penetruje. Najlepszym dowodem jest to, że długopisem możesz coś napisać po folii, albo gładkim plastiku, a spróbuj zrobić to samo piórem A z tymi pocztówkami, to ja mówiłem całkiem poważnie. Wprawdzie postcrossing (właśnie poczytałem o tym trochę) to nie Mail art, ale myślę, że odrobina własnej twórczości w wyprodukowaniu własnej pocztówki, nie tylko by nie zaszkodziła, ale uczyniła ją ciekawszą. Pozostaje tylko dobrać odpowiedni do atramentu papier Swoją drogą, to i ja się chyba zarejestruję. Podoba mi się ten postcrossing. Mail art był, myślę, dużo bogatszy, ale najlepsze lata ma już za sobą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thou Posted April 5, 2017 Author Report Share Posted April 5, 2017 A z pocztówką poradziłem sobie częściowo studiując dogłębni forum i ktoś tam kiedyś wspominał o wosku, więc kupiłem świeczkę, potarłem o kartkę - naniosła się cienka warstwa którą widać pod światło tylko ale tusz się nie rozmazuje. Minus taki że już nic tam nie napiszę ale i też już nie schodzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts