Vermis Posted March 31, 2017 Report Share Posted March 31, 2017 Jinhao 599 to pierwsze chińskie pióro które kupiłem. Jednocześnie jedno z najlepszych. Zanim przejdę do opisu, chciałbym poczynić mały filozoficzny wstęp odnośnie kupowania piór chińskich. Otóż, są pewne rzeczy, które trzeba wiedzieć, zanim zacznie się w ogóle myśleć o zamawianiu takiego instrumentu. Właściwie można je streścić w kilku zdaniach. Chińskie pióra są: 1) tanie - od ok 1$ z wysyłką 2) dobrze piszące - można się na prawdę zdziwić 3) wykonane z tanich materiałów - niestety cena musi odcisnąć swoje piętno 4) kopiami piór droższych - bardzo częste zjawisko Co z tego wynika? Trzeba się liczyć z tym, że w piórze prędzej czy później COŚ może się stać. W zależności od modelu są to różne elementy. Jinhao 599 też ma słabe punkty, ale o tym później. Czy cena i komfort pisania to równoważą? Na to pytanie każdy musi odpowiedzieć sobie sam. Koniec tetryczenia, czas na głównego bohatera. Ten model widziałem do tej pory w trzech wersjach. Pierwsza ma srebrny pierścień i stalówkę M. Jest to najstarsza 599-tka w mojej kolekcji. Druga i trzecia mają czarny, plastikowy pierścień i stalówkę F lub zakrytą EF. Wydaje mi się, że obecnie przeważają w produkcji. Większość elementów jest wykonana z plastiku. Klips jest metalowy. Spływak wydaje się bardzo udany, bo jeszcze nigdy nie spotkałem się z problemami z przepływem. Stalówki, tak jak już wspomniałem, występują w trzech wersjach. M-ka ma nabite 18kgp, co jest oczywiście nieprawdą i wynika z lenistwa. Po prostu biją ten sam wzór i ewentualnie potem pozłacają. F-ka ma nabite "F" i wygląda zupełnie inaczej. EF to stalówka zakryta. Jeżeli chodzi o wady... No cóż, trzeba o nich wspomnieć. Problemem jest plastik. Po pierwsze - rysuje się. Po kilku latach zatykania skuwki sekcja wygląda tak: Druga sprawa - przy niewyrobionym mechanizmie zatrzaskowym manewr otwarcia pióra jest dość trudny. Jak się ściąga skuwkę normalnie, nic się nie dzieje. Odradzam jednak odpychanie samego klipsu kciukiem... ...jak i również zbyt mocne dokręcanie (da się skleić, ale lepiej nie zepsuć ;)) To w sumie tyle. Reszta jest OK. Na koniec najważniejsze. Jak one piszą? Moim zdaniem świetnie. Gładko, równo, niezawodnie. Zapisałem nimi kilka zeszytów w różnych warunkach i zawsze dawały radę.Podsumowanie. Plusy: cena (1,5$ z wysyłką) dobre właściwości piśmiennicze lekkie (14,5g / 7,8g) popularna stalówka (wymienna z np. Jinhao 250, Baoer 79) dobry konwerter w zestawie Minusy: słabej jakości plastik wygląd (?) kopia Lamy Safari (?) okienko kiepsko dopasowane do konwertera Dla kogo jest to pióro? Dla każdego. Szczególnie polecam początkującym. Jak upadnie to po pierwsze łatwiej przeboleć 6 zł niż 600, a po drugie przy takiej masie stalówka raczej przeżyje. PS. Pióro występuje też w podobnej wersji metalowej. Nazywa się Jinhao 588. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fiamat Posted March 31, 2017 Report Share Posted March 31, 2017 Serdeczne dzięki. Bardzo przyjemna i bardzo rzetelna recenzja pióra, którego zapewne jednak nigdy nie kupię. Tak jak okrzepłem z wyglądem Safari, tak akurat jego podróbki już trochę rażą mnie w oczy. Jest za to wiele innych chińczyków, które wpadły mi w oko i takie sympatyczne recenzje, jak ta zachęcają mnie do dania tym piórkom kolejnej szansy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kleks Posted March 31, 2017 Report Share Posted March 31, 2017 Ja też mam z dziesięć oryginalnych Lam, ale tej pannie nie mówię - nie. Na pewno nie teraz, bo ostatnio trochę... Ekchmm... Tego... Za dużo, ale przy najbliższej okazji poszukam tego pióra. Recenzja misię podoba. Jej największym plusem są te zdjęcia. Co za detale! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wąsaty Posted March 31, 2017 Report Share Posted March 31, 2017 Fajne pióro, które fajnie pisze. Jak zwykle wszystko zależy od atramentu (przepływ, lepkość itd, itp.) Mam ich 4 i nie narzekam. Warto zwrócić uwagę, ktoś już o tym pisał, że ochrona znaku towarowego się skończyła, więc nie jest to podróbka, jeżeli sygnowane jest swoją nazwą i wyglądem stalówki. To nie jest Safari. Ale : Twoje pióra były na wojnie? Moje po 2 latach wyglądają całkiem ok, nic się nie rozdarło ani nie rozpi...ło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafi206 Posted March 31, 2017 Report Share Posted March 31, 2017 A mam pytanko czy stalówka F z 599 będzie pasować do jinhao 886? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vermis Posted March 31, 2017 Author Report Share Posted March 31, 2017 (edited) 5 minut temu, rafi206 napisał: A mam pytanko czy stalówka F z 599 będzie pasować do jinhao 886? Właśnie nie wiem. Zamierzam zamówić 886, więc za jakieś 40 dni będę w stanie sprawdzić. 53 minuty temu, Wąsaty napisał: Ale : Twoje pióra były na wojnie? Moje po 2 latach wyglądają całkiem ok, nic się nie rozdarło ani nie rozpi...ło Myślę, że można tak powiedzieć. Polska służba zdrowia to czasami wojna. Edited March 31, 2017 by Vermis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wąsaty Posted March 31, 2017 Report Share Posted March 31, 2017 Czyli co? W pacjenta?! Piórem?! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vermis Posted March 31, 2017 Author Report Share Posted March 31, 2017 Raczej tempo i częstotliwość obsługi pióra. Ewentualnie twarde lądowanie jak się nie trafi do kieszeni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel88 Posted March 31, 2017 Report Share Posted March 31, 2017 Dziękuje za recenzję.Może skusze się na to Jinhao, bo mam 3 lub 4 modele tego producenta i jedno nawet od @Wąsaty.Jestem zadowolony, nawet jak by wytrzymało miesiąc to nie szkoda pieniędzy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daniel84 Posted April 5, 2017 Report Share Posted April 5, 2017 Recenzja i zdjęcia rewelacyjne. Tymczasem na rynek rzucili nowy model Jinhao 992, podobny do Wing Sungów 659 i wyglądające wg mnie dużo bardziej elegancko niż 559. Ciekawe, czy też będą takim hitem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafi206 Posted April 5, 2017 Report Share Posted April 5, 2017 Zamówiłem z ciekawości bo mają tą samą stalówkę F co w 599 która w mojej ocenie pisze super. Jak dojdzie to dam znać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vermis Posted April 24, 2017 Author Report Share Posted April 24, 2017 Dołączam zdjęcie rozebranego pióra. W przypadku czyszczenia należy zwrócić szczególną uwagę na rowki w spływaku (strzałki). Najlepiej je przepchać jakimś bardzo cienkim narzędziem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vermis Posted May 10, 2017 Author Report Share Posted May 10, 2017 Dnia 31.03.2017 o 20:23, rafi206 napisał: A mam pytanko czy stalówka F z 599 będzie pasować do jinhao 886? Dzisiaj dostałem 886. Ta sama stalówka co w 599. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szan Posted July 9, 2017 Report Share Posted July 9, 2017 Bardzo miła recenzja. Chciałbym prosić z pewną taką nieśmiałością, czy nie zechciałbyś rozebrać pióra na części i pokazać profanowi jak to się robi? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wąsaty Posted July 9, 2017 Report Share Posted July 9, 2017 (edited) Film nakręcić? Przecież powyciągał wszystko Nakładasz stalówkę na spływak, wkładasz do sekcji i już. Najwyżej poszukaj sobie na forum gdzie spływak powinien się kończyć na stalówce, bo to ważne. Wszystkie chińskie pióra mają spływak i stalówkę wyciąganą. Zanim wyciągniesz - obejrzyj jak to wygląda przed operacją Poszukaj na jutubie, pewno ktoś nakręcił taki film. Edited July 9, 2017 by Wąsaty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szan Posted July 9, 2017 Report Share Posted July 9, 2017 3 godziny temu, Wąsaty napisał: Ciebie nie pytam bo jestes uprzedzony i krytykujesz wszystko co piszę i jak mawiaja niemaszki masz włosy na zębach. @Vermis Jeśli będziesz miał chwilkę mozesz zrobić kilka zdjęć lub nawet fil a jak nie to trudno. Myślę, że warto by zostało to dla innych majsterkowiczów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vermis Posted July 9, 2017 Author Report Share Posted July 9, 2017 1 godzinę temu, szan napisał: @Vermis Jeśli będziesz miał chwilkę mozesz zrobić kilka zdjęć lub nawet fil a jak nie to trudno. Myślę, że warto by zostało to dla innych majsterkowiczów. Bozia rączki dała? Wszystko jest tak łatwe do znalezienia, że nawet nie chce mi się opisywać, a tym bardziej fotografować i filmować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VojtasK Posted July 9, 2017 Report Share Posted July 9, 2017 @ArielN @Thay Szanowni Admini! Myślę, że kolega @szan już dojrzał do tego, by odblokować mu możliwość korzystania z forumowej wyszukiwarki. Z poważaniem VojtasK Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wąsaty Posted July 9, 2017 Report Share Posted July 9, 2017 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VojtasK Posted July 9, 2017 Report Share Posted July 9, 2017 @Wąsaty Z przyjemnością! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
-Mateusz- Posted July 12, 2017 Report Share Posted July 12, 2017 @VojtasK A to nie trzeba nabić najpierw 100 postów, żeby uruchomić tę funkcję? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zdzich Posted September 10, 2017 Report Share Posted September 10, 2017 Kupiłem z ciekawości, po taniości. Model bezbarwny, stalówka F. Miała być Lamy Vista, ale czerwone pokrętło konwertera w jej wnętrzu wygląda jak dla mnie zbyt ordynarnie. Azjatycki wyrób, z czarnym tłoczkiem wygląda lepiej. A napełniony czarno-niebieskim Pelikanem - pełna harmonia. Po pierwszym tygodniu: - śmiga niezawodnie, nie zasycha przez noc, - rysek na skuwce przybywa, - mechanizm zatrzaskiwania skuwki - działa, ale jak dla mnie za delikatny. Boję się, że za którymś razem przedobrzę z naciskiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Admof Posted September 10, 2017 Report Share Posted September 10, 2017 Mi w tym Jinhao przez dokręcanie pękały korpusy, szkoda kasy na ten model. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tuba Posted September 11, 2017 Report Share Posted September 11, 2017 Poprosze linka do stalówki F Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vermis Posted September 11, 2017 Author Report Share Posted September 11, 2017 Na ebau panuje dość duża swawola jeżeli chodzi o zgodność opisu stalówki ze stanem faktycznym. Jak chcesz mieć pewność, to weź taki zestaw.http://www.ebay.com/itm/Jinhao-599-Orange-colour-5pcs-ink-Blue-and-2pcs-Medium-fine-nib-Fountain-Pen-New-/142079270510?epid=1283623041&hash=item2114959e6e:g:bBgAAOSww4NXqMVi Na każdym zdjęciu zestawu jaki widziałem jest stalówka F. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts