Jarek159 Posted March 13, 2017 Report Share Posted March 13, 2017 Koleżanki i koledzy, niedawno udało mi się upolować piórko Pelikana IBIS ze złotą stalówką. Niestety, po nadejściu przesyłki okazało się, że korpus posiada mnóstwo mikropęknięć (i tych makro jednak też). Zastanawiam się czy nie dało by się nadtrawić tworzywa tetrahydrofuranem (THF) celem zestalenia pęknięć? A może macie jakieś sugestie lub pomysły? Gdyby się jednak nie dało nic zrobić to ktoś może wie, czy młodsze Pelikany mają kompatybilne "wejścia" na spływak? Pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jarek159 Posted March 17, 2017 Author Report Share Posted March 17, 2017 https://drive.google.com/open?id=0B-NNdpdjpx5eaWtYTE1WZ0JlTkU Może ta wiedza się kiedyś komuś przyda - do takiego stanu udało mi się doprowadzić korpus po powierzchniowym trawieniu w butanonie i dichlorometanie. Mikrospękania się połączyły ze sobą tworząc gładką powierzchnie. Te normalne pęknięcia połączyłem dłuższym trawieniem. Wnętrze wysmarowałem gęstym smarem silikonowym żeby zapobiec kontaktowi atrament-tworzywo. Póki co całość jest szczelna . Zobaczymy za kilka dni! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VojtasK Posted March 17, 2017 Report Share Posted March 17, 2017 A gwintów nie zjadło przy okazji? Czy czymś zabezpieczałeś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jarek159 Posted March 17, 2017 Author Report Share Posted March 17, 2017 Gwinty na czas trawienia nasmarowałem smarem silikonowym - spełnił swoją rolę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VojtasK Posted March 17, 2017 Report Share Posted March 17, 2017 Fajnie, że udało się taki efekt osiągnąć! Już gratuluję, ale bardzo jestem ciekaw, czy wytrzyma w używaniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jarek159 Posted March 17, 2017 Author Report Share Posted March 17, 2017 Też jestem bardzo ciekaw! Przez kolejne dni będę go używał - zobaczymy. Powiem tylko, że efekt trawienia wyglądał bardzo obiecująco, jest nadzieja. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts