Petrov Posted March 12, 2017 Report Share Posted March 12, 2017 Drogie Koleżanki/ Drodzy Koledzy! Mam ogromną prośbę. Otóż, posiadam pióro, które przerywało, nie pisało za fajnie, okazało się, że żeberka w spływaku są w stanie jak na poniższych zdjęciach (mam nadzieję że jako tako widać, aktualnie mam do dyspozycji tylko aparat telefonowy). Czy ktoś miałby na zbyciu np niepotrzebny spływak, który pasowałby do poniższego? Czy potrzebne jeszcze jakieś wymiary? Z góry dzięki za pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VojtasK Posted March 12, 2017 Report Share Posted March 12, 2017 To może jeszcze uchyl rąbka tajemnicy jakie to pióro. Może wtedy będzie łatwiej coś wykombinować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Petrov Posted March 12, 2017 Author Report Share Posted March 12, 2017 Pióro to chińczyk, Yiren Bookworm, przepraszam, umknęło mi Przy okazji dodam, iż jeżeli spływak byłby razem ze stalówką - też bym rozważył taką opcję, bądź radę, jak dobrać stalówkę. Ta oryginalna jest słaba. Stalówki z Jinhao np 450, 750 czy 500 nie pasują... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kowal1623 Posted March 12, 2017 Report Share Posted March 12, 2017 Stalówka wygląda jak z Baoer 508. Może baoerowy spływak też podpasuje. Niestety nie mam na zbyciu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daniel84 Posted March 21, 2017 Report Share Posted March 21, 2017 Nie mając zastępczego spływaka mimo wszystko popracowałbym nad tym spływakem, mianowicie: - ręcznie delikatnie wyprostować niektóre żeberka (co się da), - skrupulatnie przeczyścić spływak, tj wrzucić do ciepłej (nawet bardzo ciepłej) wody na 10 minut potem jeszcze przeczesać na wszystkie strony możliwie twardą szczoteczką do zębów i przepłukać. Powinno to mimo wszystko pomóc. Co do stalówki - one na ogół wcale takie słabe nie są. Może jest za sucha. Bardz, bardzo delikatnie postarałbym się zwiększyć przepływ metodą "na chama" czyli np. tu: https://www.youtube.com/watch?v=Ig5cTFv4lXo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
YAMAHAL Posted March 22, 2017 Report Share Posted March 22, 2017 @Petrov Nie wiem, ja się na tym nie znam -- ale takie czarne cuś, to pałęta mi się po szufladzie od wielu lat, z początku myślałem że to do zapalniczki a tu masz --- okazało się że to czarne plastisz fantastisz jest do długopisa czy pióra, no nie wiem --- ale do rzeczy długość 40 mm -- grubość 5 mm -- ilość głównych żeberek w moim sztuk 15 w twoim jak dobrze obliczyłem to 19 -- żeberka pomocnicze (te bliżej dzioba) w moim 9 sztuk z kolei w twoim 8. Pomierz i oblicz to jeszcze raz a jak spasuje to info na PW Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Petrov Posted March 22, 2017 Author Report Share Posted March 22, 2017 Dziękuję wszystkim za rady i pomoc! Naprawa niestety nie wchodzi w grę, za bardzo połamane są żeberka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wąsaty Posted March 22, 2017 Report Share Posted March 22, 2017 Na Ali przy odrobinie szczęścia znajdziesz takie pióro za 5$. Mam takie samo, tylko nazwane Bookworm, a jego stalówka pisze jak marzenie. Jedna z najlepszych moich stalówek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Petrov Posted March 28, 2017 Author Report Share Posted March 28, 2017 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, podpowiedzi! Dzięki uprzejmości Kolegi @YAMAHAL problem spływaka został rozwiązany Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts