jazzy Posted March 11, 2017 Report Share Posted March 11, 2017 (edited) Po zakupie Pilota Justus 95 zachwyciłem się japońską produkcją i tą marką i tym jak pisze..... (Przy okazji, jak znajdę czas, opiszę moje wrażenia z Justusa 95.) Naprawdę nabrałem ochoty na jeszcze więcej i, nie powiem, w oko wpadł mi flagowiec Pilota: Pilota Custom 845 Urushi.. Mimo, że podobny do Justusa, to Coś pięknego i podobno wspaniale piszącego.. Mało jest o nim na polskim necie i na naszym forum... Na fountainpennetwork recenzje ma świetne np http://www.fountainpennetwork.com/forum/topic/107770-pilot-custom-845/ na YT również Z Japonii można go ściagnąć za ok 1.700,- zł .. Warto..?..Zna ktoś dobrze to pióro..? Jakie jest wasze zdanie i czy w tej cenie jest coś lepszego w/g Was..? (..np zachwalany mi Pelikan M1000?). Edited March 11, 2017 by jazzy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kleks Posted March 11, 2017 Report Share Posted March 11, 2017 Ło matko! Zauważyliście, jakie to podobne do Wing Sunga 590? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jazzy Posted March 11, 2017 Author Report Share Posted March 11, 2017 (edited) hah.. i za niecałę 20 zł mozna go kupić.. I po co przepłacać .. A tak na poważnie? Edited March 11, 2017 by jazzy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kleks Posted March 11, 2017 Report Share Posted March 11, 2017 (edited) No weź sam popatrz na tego Wing Sunga, choćby TUTAJ Gdyby odwrócić miejscami pierścienie na skuwce i usunąć z Pilota ten pierścień z tyłu korpusu, to ciężko by było odróżnić. Oczywiście przy bliższym spojrzeniu widać przepaść, jaka dzieli te dwa pióra, właśnie pod względem jakości, ale z daleka... Gdybym miał wybierać, to chyba wolałbym tego Pilota. Ale z Wing Sunga też jestem zadowolony. Do tego stopnia, że kupiłem kolejne trzy Edited March 11, 2017 by Kleks Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jazzy Posted March 11, 2017 Author Report Share Posted March 11, 2017 3 minuty temu, Kleks napisał: No weź sam popatrz na tego Wing Sunga, choćby TUTAJ Gdyby odwrócić miejscami pierścienie na skuwce i usunąć z Pilota ten pierścień z tyłu korpusu, to ciężko by było odróżnić. Taa.. na zdjęciu podobne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
radekvintage Posted March 11, 2017 Report Share Posted March 11, 2017 To troche tak jakby porównywać Parnisa do Paneraia.... Tez podobne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fiamat Posted March 12, 2017 Report Share Posted March 12, 2017 Kontynuując ten piękny OT: ja bym odwrócił kota ogonem- " Ło matko! Zauważyliście, jak Wing Sung 590 jest do tego podobny?" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kleks Posted March 12, 2017 Report Share Posted March 12, 2017 (edited) Nie, no oczywiście. Gdybym miał powiedzieć, kto kogo skopiował, to raczej stawiałbym na to, że WingSung jest kopią Pilota, nie odwrotnie. Tak przy okazji, bardzo mi się to pióro podoba. Nawet bardzo bardzo. Jednakże, kosztuje ono 350 funtów, a za nowego Pelikana M200 trzeba zapłacić zaledwie 80 funtów. Z całą pewnością jest to świetne pióro, ale cena jest według mnie absurdalna... I to jest moja odpowiedź na pytanie postawione w tym wątku. Edited March 12, 2017 by Kleks Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
refal Posted March 12, 2017 Report Share Posted March 12, 2017 Cena może i tak, ale porównanie go z Pelikanem M200? Tak jakby zupełnie inna półka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kleks Posted March 12, 2017 Report Share Posted March 12, 2017 W jakim sensie? Że inne pióro, czy inna jakość? I na korzyść Pelikana, czy Pilota? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jazzy Posted March 12, 2017 Author Report Share Posted March 12, 2017 (edited) 29 minut temu, Kleks napisał: W jakim sensie? Że inne pióro, czy inna jakość? I na korzyść Pelikana, czy Pilota? Kleks, prosze Cie.. Pilota Custom 845 zestawiasz z Pelikanem M200.. i jeszcze się zastanawiasz czy na korzyść Pelikana, czy Pilota? Rozumiałbym, gdybyś tego Pilota zestawił z Pelikanem M800....M1000 ... ale z M200? Jeśli flagowy model, to do innego flagowca.. Edited March 12, 2017 by jazzy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kleks Posted March 12, 2017 Report Share Posted March 12, 2017 No dobra, masz rację. Ale to nie zmienia faktu, że Pelikan M800 można kupić za 250 funtów, a Pilot Custom 845 wciąż 350. Zresztą... To nieważne. Tak czy inaczej, uważam, że cena za tego Pilota, choć to wspaniałe pióro, jest wciąż z Księżyca... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tokariew Posted March 12, 2017 Report Share Posted March 12, 2017 Wydaje mi się że rekomendowa cena MSRP dla Pelikana M800 jest wyższa niż dla Pilota Najwyższe modele u każdego producenta mają sporo wyższą cenę niż reszta i nie można powiedzieć że cena jest jakoś logicznie uzasadniona. Za "premium" trzeba dodatkowo zapłacić i nie ma znaczenia jakiej kategorii jest produkt… Równie dobrze dla przeciętnego zjadacza chleba Parker Vector może mieć cenę z księżyca, bo jak to zapłacić tyle pieniędzy, jak za tyle można kupić komplet Biców na kilkanaście lat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jazzy Posted March 12, 2017 Author Report Share Posted March 12, 2017 (edited) 52 minuty temu, Kleks napisał: No dobra, masz rację. Ale to nie zmienia faktu, że Pelikan M800 można kupić za 250 funtów, a Pilot Custom 845 wciąż 350. Zresztą... To nieważne. Tak czy inaczej, uważam, że cena za tego Pilota, choć to wspaniałe pióro, jest wciąż z Księżyca... A skąd wiesz, że wspaniałe i DLACZEGO jest wspaniałe..?.. Bo o to głównie pytam. ..No i jeśli jest WSPANIAŁE, to dlaczego cena ok. 1.700,-zł miałaby być ceną z księzyca..?! ..Znów nie kumam Edited March 12, 2017 by jazzy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kleks Posted March 12, 2017 Report Share Posted March 12, 2017 Wiesz co... Już raz się zdarzyło, że uparcie mnie atakowałeś, ponieważ miałem odmienną opinię. Nie rób tego znowu. Pytanie na początku tego wątku brzmiało - "Pilot Custom 845 - wart swojej ceny?" Odpowiedziałem więc, że moim zdaniem nie wart, bo cena, pomimo niezaprzeczalnych zalet tego pióra, jest absurdalnie wysoka. Skąd wiem, że wspaniałe? No cóż. Jest duże, dobrze zrobione i przyjemnie się nim pisze. Skąd wiem? A co, uważasz, że nie mogę wiedzieć? A może miałem go w ręku i pisałem nim? Zadajesz pytanie, a potem się przywalasz do ludzi, którzy na nie próbują odpowiedzieć i wyrażają w tej odpowiedzi jakieś swoje zdanie. To po co właściwie zadajesz pytanie? Żeby mieć okazję do udowadniania, że i tak wiesz lepiej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jazzy Posted March 12, 2017 Author Report Share Posted March 12, 2017 Kleks.. keep calm and chill out, bro!... W którym momencie ja Cię atakuję? Po prostu pytam, dlaczego wg Ciebie jest wspaniałe to pióro... I tyle...To atak? "Skąd wiem? A co, uważasz, że nie mogę wiedzieć?" ... Nigdzie nie napisałem, że uważam, że nie możesz wiedzieć.. MOŻESZ wiedzieć i dlatego właśnie pytam Ciebie grzecznie: dlaczego wg Ciebie jest wspaniałe.. Tyle... Na co Ty : "A może miałem go w ręku i pisałem nim". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kolumb Posted March 13, 2017 Report Share Posted March 13, 2017 Przepraszam, że zapytam - o czym jest ta dyskusja bo już pogubiłem się? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jazzy Posted March 13, 2017 Author Report Share Posted March 13, 2017 2 godziny temu, kolumb napisał: Przepraszam, że zapytam - o czym jest ta dyskusja bo już pogubiłem się? @kolumb Mam nadzieję, że o piórze Pilot Custom 845 Urushi oraz o tym, czy jest wspaniałe i dlaczego. ..A jesli nie jest wspaniałe, to też: dlaczego. Martwię się, że jak na razie dyskusja dryfuje w kierunku mielizn i merytorycznych odpowiedzi brakuje, a pióro może być jednak mało znane w Polsce..Chociaż wierzyć mi się nie chce w to, bo pióro przecież pięknej urody Może ktoś jednak zna to pióro i się wypowie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts