Guest Posted February 25, 2017 Report Share Posted February 25, 2017 Witam Mam pytanie- jak rozpoznać czy spływak jest połaczony gwintem czy na wcisk z sekcją? Pytam z ciekawości, na tą chwilę znam przykład na Parkerach tzn. wiem, że Vector jest na wcisk, Sonnet na gwint, Doufold na wcisk. Skąd się tego dowiedzieć. Jest jakaś strona? Czy po prosty próbujemy odkręcić, jak nie podziała to szczypce w rękę i z duszą na ramieniu do dzieła?? Prosiłbym jakieś informacje dla laika...? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kowal1623 Posted February 25, 2017 Report Share Posted February 25, 2017 Ja bym raczej nie zgadywał, tylko poszukał na różnych forach informacji o konkretnym modelu. Strony żadnej nie znam, tylko fora. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted February 26, 2017 Report Share Posted February 26, 2017 Nie znam żadnej metody rozpoznawania czy spływak jest gwintowany czy wciskany. Jeśli masz pióro o którym nie można znaleźć żadnych informacji to chyba najlepiej zrobić tak jak piszesz - najpierw próbować odkręcić, a jak nie idzie, no to wyciągnąć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
herbatnick Posted February 27, 2017 Report Share Posted February 27, 2017 15 godzin temu, Aventador13 napisał: (...) najpierw próbować odkręcić, a jak nie idzie, no to wyciągnąć. Dokładnie tak. Jest szansa, że jak spływak jest na wcisk to i przy próbie odkręcenia wyjdzie. Tylko trzeba to robić jak saper - powoli i z wyczuciem - co by niczego nie urwać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szymon Posted February 27, 2017 Report Share Posted February 27, 2017 1 godzinę temu, herbatnick napisał: Dokładnie tak. Jest szansa, że jak spływak jest na wcisk to i przy próbie odkręcenia wyjdzie. Tylko trzeba to robić jak saper - powoli i z wyczuciem - co by niczego nie urwać. O i tu niekoniecznie. Bo w Watermanie Hemisphere jak ktoś się zaweźmie to przy próbie odkręcania połamie spływak. Jest na wcisk, ale nie jest okrągły w przekroju (ma lekko podpiłowaną jedną stronę). Dlatego pierwszym krokiem byłoby według mnie wspomniane już wcześniej przeszukanie internetu na temat budowy danego pióra i przestudiowanie tego. Zawsze można wpisać w google "model pióra + dissasembly" i też da sie znaleźć materiały video które, pokazują jak dane pióro rozłożyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted February 27, 2017 Report Share Posted February 27, 2017 2 godziny temu, Szymon napisał: O i tu niekoniecznie. Bo w Watermanie Hemisphere jak ktoś się zaweźmie to przy próbie odkręcania połamie spływak. Jest na wcisk, ale nie jest okrągły w przekroju (ma lekko podpiłowaną jedną stronę). Właśnie sprawdziłem i nie udało mi się złamać spływaka w Hemisphere siłą nawet większą niż ta, która jest potrzebna do odkręcenia tego elementu w innym piórze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted February 27, 2017 Report Share Posted February 27, 2017 @Aventador13Czyli mój sposób w granicach rozsądku jest ok? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted February 27, 2017 Report Share Posted February 27, 2017 Myślę że tak. Należy pamiętać żeby przy odkręcaniu nie używać zbyt dużej siły i wszystko powinno się udać. Warto przy tym pamiętać że może trafiło się na takie pióro jak Hemisphere, którego spływak nie jest okrągły w przekroju i nie można go obrócić w sekcji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szymon Posted February 27, 2017 Report Share Posted February 27, 2017 5 godzin temu, Aventador13 napisał: Właśnie sprawdziłem i nie udało mi się złamać spływaka w Hemisphere siłą nawet większą niż ta, która jest potrzebna do odkręcenia tego elementu w innym piórze. Dlatego zaznaczyłem, że jak ktoś się uprze Ale przykład Hemisphere wskazuje, że z tym odkręcaniem to trzeba uważać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts