peterek_primosz Posted February 10, 2017 Report Share Posted February 10, 2017 Ciekawi mnie czy jest jakaś chińska marka piór, które podobnie jak niemiecki montblanc czy japońska nakaya należą do ekstraklasy a przy tym mają niepowtarzalny charakter i wiadomo że jest to chińska myśl. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daniel84 Posted February 10, 2017 Report Share Posted February 10, 2017 Marki tylko high-endowej to chyba nie ma ale marki zwykle również produkują pióra, które kosztują dużo i bardzo dużo. Są modele Duke'ów czy Picasso za kilka tysięcy dolarów Jinhao chyba też ma takie modele. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kleks Posted February 10, 2017 Report Share Posted February 10, 2017 Są. To Hero 616 Jumbo, z wcześniejszych produkcji. Oczywiście nie bierz mojej odpowiedzi dosłownie, to tylko moje zdanie, ale zważywszy na efekt, czyli na to, jak te pióra piszą (jeśli tylko uda Ci si e trafić na egzemplarz), to nie znam lepszych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
peterek_primosz Posted February 10, 2017 Author Report Share Posted February 10, 2017 Hmmm dziwne zawsze Chiny kojarzyły mi się ze wspaniałymi tradycjami wyrobu piór, co prawda HERO były niedoskonałe ale w tych ich atramentach i piórach była jakaś magia dalekiego wschodu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kleks Posted February 10, 2017 Report Share Posted February 10, 2017 Problem był w powtarzalności. Jedno Hero pisało świetnie, inne wcale. Ale to właśnie pióra i atramenty Hero zbudowały tą magię... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
peterek_primosz Posted February 10, 2017 Author Report Share Posted February 10, 2017 Zapach atramentu HERO niepowtarzalna sprawa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kleks Posted February 10, 2017 Report Share Posted February 10, 2017 Ooo, tak... Niestety, ja Hero u siebie (czyli w UK) kupić nie mogę Ale pamiętam ten zapach. Używałem czarnego i niebiesko czarnego. Eeech.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinEck Posted February 11, 2017 Report Share Posted February 11, 2017 Ooo, tak... Niestety, ja Hero u siebie (czyli w UK) kupić nie mogę Ale pamiętam ten zapach. Używałem czarnego i niebiesko czarnego. Eeech.. Hero jest do dostania na znanym w Polsce serwisie aukcyjnym za około 3-4pln + transport Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jurher Posted February 13, 2017 Report Share Posted February 13, 2017 Ja uważam, że każde pióro z tak odległego kraju jak Chiny jest ek do piór np. z Nepalu, Chile czy Nigerii Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
peterek_primosz Posted February 13, 2017 Author Report Share Posted February 13, 2017 Chyba egzotyczne a nie ekskuzywne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jurher Posted February 14, 2017 Report Share Posted February 14, 2017 Wiesz egzotyka może być ekskluzywna. Zapytaj w pracy, kto pisze Jinhao lub Baoer'em Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts