Kowal1623 Posted January 31, 2017 Report Share Posted January 31, 2017 Witam. Zakupiłem w przypływie piórowej gorączki dużo chińszczyzny, wybrałem to co mi odpowiada a resztę chciałem oddać dzieciakom do szkoły. Co prawda jak ich ostatnio zapytałem, czy piszą w szkole piórem to odpowiedzieli: "nie, bo mama powiedziała, że wszystko zachlapiemy atramentem", ale to nie moje dzieci, więc i nie mój problem huehuehue Niech się uczą poprawnie pisać, a nie będą długopisem skrobać. Wracając do tematu... Dokupiłbym im od razu jakiś tani atrament, koniecznie w nabojach, od razu w kilku kolorach hurtem. Znacie jakiś bezproblemowy? Może jakiś z długimi nabojami? Zastanawiałem się nad pelikanem 4001, ale może macie jakieś ciekawe pomysły? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RiA Posted January 31, 2017 Report Share Posted January 31, 2017 Dla dzieciaków i ich "praczki" najbardziej komfortowe będą spieralne atramenty czyli washable - a do tego nadają się też do poprawienia błędów czyli wywabienia z kartki "zmazywaczem" do piór. (Pelikan 4001 niebieski zmazuje się bez problemu, tak samo niebieski Cresco - baaaardzo tani i bezproblemowy, podobnie inne taniutkie no name do kupienia w wielkich paczkach - workach). Zwracaj uwagę na typ naboju. Do chińczyków uniwersalne (international) powinny pasować, nie wiem czy długie 4001 zawsze wejdą do każdego pióra - ale 4001 ma kolorów sporo i cena do zaakceptowania. Możesz też wypróbować kolorki z Kaweco, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kowal1623 Posted January 31, 2017 Author Report Share Posted January 31, 2017 Dzięki @RiA Co do różnic w nabojach to wszystko wiem, poprostu nie mam doświadczenia z tanimi atramentami, szczególnie w nabojach, stąd moje pytanie. Właśnie o takie duże worki i kartony mi chodzi. Niech sobie piszą młodzieńcy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted January 31, 2017 Report Share Posted January 31, 2017 (edited) Kup im Montblanc Permament Black xDDD Mama się ucieszy :D Edited January 31, 2017 by Aventador13 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kowal1623 Posted January 31, 2017 Author Report Share Posted January 31, 2017 (edited) 10 minut temu, Aventador13 napisał: Kup im Montblanc Permament Black xDDD Mama się ucieszy Warte każdych pieniędzy! Kolejne "podarunki" ode mnie z miejsca lądowały by w koszu Z tego co widzę, to te zbiorcze nonamy są tylko niebieskie, może jakieś czarne się trafią. Znacie jakąś firmę z większym wyborem kolorów? Blue blackiem np, czy turkusowym? Edited January 31, 2017 by Kowal1623 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daniel84 Posted January 31, 2017 Report Share Posted January 31, 2017 Turkusowy raczej ciężko ale blue blacki są na pewno. Na aliexpress widziałem też po 2 czy 3 dolary z przesyłką (za 30 sztuk naboi) naboje zielone, fioletowe i.... różowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kowal1623 Posted January 31, 2017 Author Report Share Posted January 31, 2017 Dzięki, popatrzę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RiA Posted January 31, 2017 Report Share Posted January 31, 2017 (edited) ... uważaj jednak z doborem kolorów, bo ulubioną barwą małych chłopców bywa po prostu niebieski Wyrafinowanie przychodzi z wiekiem. Edited January 31, 2017 by RiA Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kowal1623 Posted January 31, 2017 Author Report Share Posted January 31, 2017 Ale małe dziewczynki to chyba lubią kolorki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RiA Posted January 31, 2017 Report Share Posted January 31, 2017 Lubić lubią, a najbardziej kolory z brokatem (żelowe cienkopisy) tyle, że jest taki zwyczaj w szkole, że uczeń/nnica pisze niebieskim/czarnym itp.a nauczyciel sprawdza kolorami. Z doświadczenia powiem, że sprezentowałam kiedyś taki zestawik kolorowych naboi nieletniej i najbardziej podobał się... niebieski. Chyba, że Twoje pupile będą tworzyć pamiętnik, albo mają taki charakterek, że lubią się wyróżniać z tłumu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kowal1623 Posted January 31, 2017 Author Report Share Posted January 31, 2017 O tym zwyczaju to wiem, dlatego miałem im czerwonego nie kupować. Wezmę słój niebieskiego, a kolorków tak tylko na próbę Dzięki @RiA za "współudział" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jurher Posted March 12, 2017 Report Share Posted March 12, 2017 Zmywalne niebieskie jeszcze produkuje Waterman, Sheaffer i Parker - z tych bardziej popularnych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts