DWSD Posted January 31, 2017 Report Share Posted January 31, 2017 Cześć wszystkim, Forum miało kilkudniową przerwę i zaczynałem się martwić co i jak. W związku z tym zacząłem nurtujący mnie temat na FOP, ale tam... brak odpowiedzi. Mam nadzieję, że mnie admin zrozumie, ale muszę to powtórzyć - bardzo mi zależy na doborze odpowiedniego papieru: "Cześć wszystkim, rozpoczynam ten wątek, ponieważ staje przed wyzwaniem wykonania swoich zeszytów (do okładki typu midori), a dokładniej robię notatnik "branżowy" obejmujący zeszyty o różnej kompozycji wnętrza. I tak wymyśliłem, że będę posiadał strony w zwykłą linię - do tekstu, kratkę do obliczeń, kropki do rysunków, szkice "3d" - linie do przedstawiania perspektywy. Do tego będę miał osobny zeszycik z wzorcem strony np. rzut pojazdu samochodowego - zamiast za każdym razem go sobie drukować, to rozwiąże mój problem gubienia pojedynczych niespiętych kartek. Całość ma być zszywana w formie 20-25 kartkowych A5 (40-50stron) zeszycików, które po zapełnieniu będę dawał do "archiwum" - znaczy wrzucę je w szafę, a na okładce - z szarego papieru napiszę co jest w każdym zapisane. pomysł wydaje się być trudny i mam nadzieję, że go zrealizuję. W związku z powyższym proszę was o pomoc w doborze papieru najlepiej dostępnego w formie ryzy najlepiej rozmiar A4 (ew. A3), lub po docięciu u dystrybutora. Zadruki chcę zrobić samodzielnie - przynajmniej do momentu jak nie dopracuję wzorów (kropki, linie, kreski inne), z których najczęściej będę korzystał - kwestia opłacalności i poznania własnych potrzeb. Podpowiedzcie mi proszę, jaki papier kupić, żeby się na nim dobrze pisało piórem. Obecnie próbowałem HP home&office 80g/m2 PolLux 80g/m2 UPM office presentation no i oczywiście notesu Rhodia dots - super papier, trochę dłużej schnie atrament, ale jest idealny. Ponieważ na rhodii się tak przyjemnie pisze myślałem o zakupie ryzy papieru clairefontaine w gramaturze 90g/m2, jednak czytając opinie z forum okazuje się ze nie jest to najlepszy wybór. z powyższych tak wstępnie dobrze się zachowuje papier UPM, ale nie jestem co do niego przekonany. myślałem jeszcze o zakupie papieru offsetowego pociętego w a4 - ale nie wiem, jaka będzie jego jakość. Czy poza gotowymi zeszytami są jakieś papiery, które charakteryzują się podobnymi parametrami jak te w komercyjnych zeszytach? (z czego wynikają różnice - czy to kwestia obróbki do zeszytu, czy zupełnie inny typ papieru?) Patrzyłem na te papiery jako bazę do budowy zeszytów (sklepy przypadkowe - chodzi tylko o przedstawienie produktu):http://sklep.papierline.pl/ekologiczny-... 1_402.htmlhttp://sklep.papierline.pl/papier-objet... 1_397.htmlhttp://sklep.papierline.pl/papier-offse... -1560.htmlhttps://www.swiatpapieru.pl/produkty/pa... ory,2,8820 - Chodzi mi o a4, 90g/m2 kremowy mam nadzieję, że mi pomożecie coś dobrać, bo już się całkiem zamieszałem w tym zagadnieniu." Żeby nie było linkuję oryginał http://forumopiorach.net/viewtopic.php?f=15&t=10671 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kowal1623 Posted January 31, 2017 Report Share Posted January 31, 2017 Witaj. Ja miałem styczność tylko z zeszytami Oxforda i Clairfontaine. Z obu jestem zadowolony. Planowałem też kupić ryzę Clairfontaine, tylko narazie nie jest mi potrzebna. Gdzie się spotkałeś ze złą opinią na ich temat? Ja nie wnikałem jeszcze super głęboko w opinie o tym papierze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted January 31, 2017 Report Share Posted January 31, 2017 Hej! Z papierem jest... różnie. Dla mnie Rhodia to mistrzostwo świata, ale lubię też Tomoe River (np. w Hobonichi). Z tanich - Oxford - chociaż niektórzy za nim nie przepadają ze względu na dużą gładkość. Z Rhodią nie będzie trudno - wystarczy kupić notatnik w rozmiarze nr 19 i masz gotowe kartki A4. Tomoe River - dostępny w formie luźnych kartek (100 szt.) Oxford - leży w każdym markecie w formie notatników A4. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted January 31, 2017 Report Share Posted January 31, 2017 Gdzie można kupić ryzę Clairefontaine? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DWSD Posted January 31, 2017 Author Report Share Posted January 31, 2017 (edited) Z opinią spotkałem się w poniższym wątku: cyt: " Ja nabyłem w tym tygodniu biały papier Clairefontaine DCP 100 i niestety przy mokrych piórach wyraźnie widać strzępienie. Zawiodłem się, zwłaszcza, że papier jest gładki i zupełnie się tego nie spodziewałem. Trzeba szukać dalej..." ArielN - nie próbowałem papierów przez Ciebie podanych, ale rozwalanie gotowca wydaje mi się nieopłacalne, przecież w cenie zakupu ma się już nadruk, składanie, łączenie, reklamę i inne - dlatego chciałem kupić papier w formie ryzy. Tomoe River zabija ceną przy codziennym pisaniu - taki zeszyt starcza wbrew pozorom na dość krótko:( 7 minut temu, Aventador13 napisał: Gdzie można kupić ryzę Clairefontaine? ja znalazłem w sklepie w Katowicach - i mają dostępne od ręki, oprócz tego są w internetowych - wystarczy użyć słów kluczowych - marka, gramatura, informacja, że jest to dcp - przykładowy link w poście, ale jest też dużo innych miejsc zakupu (broń boże bym miał kogoś reklamować - sam jeszcze go nie kupiłem) Edited January 31, 2017 by DWSD dodatkowa odpowiedź. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted January 31, 2017 Report Share Posted January 31, 2017 Nawet na allegro są. Nie wiem jak mi to umknęło. Dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DWSD Posted January 31, 2017 Author Report Share Posted January 31, 2017 Aventador13 jeżeli kupisz i będziesz próbować ten papier proszę, daj znać jaką jakość oferuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
toomas08 Posted April 13, 2017 Report Share Posted April 13, 2017 (edited) Dnia 31.01.2017 o 10:13, DWSD napisał: Cześć wszystkim, Forum miało kilkudniową przerwę i zaczynałem się martwić co i jak. W związku z tym zacząłem nurtujący mnie temat na FOP, ale tam... brak odpowiedzi. Mam nadzieję, że mnie admin zrozumie, ale muszę to powtórzyć - bardzo mi zależy na doborze odpowiedniego papieru: Troszkę odgrzebię...jakieś postępy? Podobnie jak Ty sam robię notesy. Najczęściej jest to format 9x14 (do notatników skórzanych). Korzystam z papieru Navigator 90g bo wg mnie ma dobry stosunek jakości do ceny. Edited April 13, 2017 by toomas08 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zara99 Posted April 17, 2017 Report Share Posted April 17, 2017 @toomas08: czy możesz podać z czego robisz okładki? mój zeszyt ma okładkę z okładki notatnika, oderwałam ostatnią stronę, i trochę brakuje mi konceptu na okładki dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
toomas08 Posted April 29, 2017 Report Share Posted April 29, 2017 Okładki robię z tzw papieru EKO lub KRAFT. Można to kupić na znanym portalu aukcyjnym. Gramatura ok 250-300. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts