Pysznie Posted January 22, 2017 Report Share Posted January 22, 2017 Witam, Uprzejmie prosiłbym o polecenie po jednym piórze dla kobiety w przedziale cenowym do 200,00 złotych i 300,00 złotych, bowiem będę chciał zakupić dwa. Zależy mi na tym, aby pisały nieco cieniej, aniżeli pióra Parkera ze stalówką F, a także żeby pisały miękko i możliwie najmniej przerywały przy stosunkowo szybkim kreśleniu np. nieczytelnego podpisu. Miło byłoby także, aby pióro występowało w kolorystyce ze złoceniami. Z tego co udało mi się przestudiować forum, to dowiedziałem się, że stalówka F stalówce F innego producenta jest nierówna pod względem grubości kreski. Przykładowo F Parkera będzie kreśliło grubszą kreskę, aniżeli F Sheaffer'a. Uprzejmie prosiłbym o jakieś propozycję, bowiem sam jestem zupełnie zielony w tematyce piór, a niestety nie będę miał możliwości samemu ich przetestować. Pozdrawiam, Pysznie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinEck Posted January 22, 2017 Report Share Posted January 22, 2017 Generalnie cienkiej eFki należy poszukiwać wśród piór japońskich... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karwak Posted January 23, 2017 Report Share Posted January 23, 2017 Do ok 200 Waterman Hemisphere w wykończeniu GT, z kolei do ok 300 Platinum Vicoh, cienko pisze i ma złotą stalówkę. Inna kwestia czy te pióra z wyglądu jej się spodobają. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kowal1623 Posted January 23, 2017 Report Share Posted January 23, 2017 Może Faber Castell? Na przykład ambition. Dość cienka i mokra kreska. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted January 23, 2017 Report Share Posted January 23, 2017 Hej Pysznie! Dobrym pomysłem będzie Lamy Lx lub Pilot MR. Poniżej porównanie stalówek: Lamy Lx: Źródło i więcej informacji: Lamy Lx. Pilot MR:Źródło i więcej informacji: Pilot MR Lamy Lx ze stalówką w rozmiarze F będzie pisało znacznie cieniej niż Parker z F-ką. Podobnie Pilot MR. Oba pióra nie będą przerywały. Pisząc Lx odczuwa się "miękkość" pisania. W przypadku Pilota MR nieco mniej, ale kreślenie również sprawia przyjemność. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pysznie Posted January 31, 2017 Author Report Share Posted January 31, 2017 (edited) Dziękuję serdecznie za podpowiedzi Zdecyduję spośród podanych przez Was. Postanowiłem nieco dołożyć, a zatem mogę kupić dwa pióra do 300 złotych. No i wytypowałem Lamy Lx (w kolorze różowego złota), Platinium Vicoh (Standard Red) oraz Faber-Castell Ambition (OpArt White Sand lub OpArt BlueOcean). Jakkolwiek osobom obdarowanym najbliższy byłby kolor różowego złota niemniej pozostałe także przypadną do gustu, dlatego też... jeśli nie miałbym kierować się wyglądem, a właśnie szeroko rozumianym komfortem pisania (w szczególności stosunkowo miękkie pisanie, brak przerywania przy szybkim kreśleniu podpisów nieczytelnych), to według Waszego czysto subiektywnego odczucia wybór padłby na...? Edited January 31, 2017 by Pysznie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kowal1623 Posted January 31, 2017 Report Share Posted January 31, 2017 Ja mam tylko FC Ambition i pisze świetnie nawet zamaszyste podpisy (a mam XF, Fka pewnie jest jeszcze bardziej gładka i mokra - ale sprężysta bardzo nie jest). Jeżeli taki cienki korpus i krótka sekcja nie przeszkadzają (mi nie, lubię trzymać pióra wyżej za korpus) to śmiało polecam. Ale nie wiem jak się mają do tego pozostałe wymienione pióra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted January 31, 2017 Report Share Posted January 31, 2017 Faber Castell ma świetne stalówki i właśnie na tego producenta postawiłbym jeśli chodzi o komfort pisania. Lamy natomiast, ma również dobre stalówki i również cechuje je wysoki komfort pisania. Platinum nie pisałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pysznie Posted February 8, 2017 Author Report Share Posted February 8, 2017 (edited) Z tych rozterek nad zakupem, postanowiłem najpierw sobie kupić pióro hehe Dla siebie wybrałem Lamy LX z uwagi na szerszy korpus aniżeli ten w FC Ambition. W zasadzie w grze pozostały te dwa pióra. Jutro ma dotrzeć i po krótkim teście, dokonam ostatecznego wyboru Tj. jeśli mnie niczym nie zrazi to wybór padnie na LX. P.s. Czy w przypadku niedrogich piór jak właśnie Lamy LX jest konieczność wrzucenia ich zdjęć pod kątem dokonania oceny oryginalności, czy jest to kwestia zbędna, bo np. nie podrabia się piór w takim przedziale cenowym? P.s. Zakupu dokonałem na popularnym portalu od użytkownika tadeuszowczarek (P.H.U. Stalówka). Póki co na forum wyczytałem tylko irytacje koleżanek i kolegów, że poprzez ten pewien popularny portal zakup wychodzi taniej, aniżeli miałoby się dokonać zakupu w sklepie stacjonarnym lub poprzez ich stronę www. Natomiast co prawda nie napotkałem żadnych negatywnych komentarzy odnośnie oryginalności oferowanego towaru, niemniej zapytam - to pewne źródło? Edited February 8, 2017 by Pysznie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted February 8, 2017 Report Share Posted February 8, 2017 Sklep Stalówka to pewne źródło. Nie handluje podróbkami. Tanie pióra też są podrabiane, ale są to raczej podróbki kiepskiej jakości tzn. tylko wygląd będzie zachowaniy. Nie będzie nazw oryginalnej firmy, tak jak w przypadku np. podróbek Montblanc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts