Gość Zgłoś post Napisano 18 Maj Pewnie to nie jest odkrycie naukowe, ale uznałem, że warto się podzielić spostrzeżeniami odnośnie eksperymentów z mieszaniem atramentów (nawet poezja powstała ) Wszystko przez to, że potrzebowałem uruchomić pióro, bądź co bądź miłe dla oka i dłoni (poniżej na obrazku i filmie). Lubię ciemne atramenty, a wyboru akurat nie miałem zbyt wielkiego, mój wybór padł na Pelikana Brillant Black-a. Na półce stoi też Blue - Black Hero, ale tego za bardzo nie akceptuję, bo po wielu dniach zielenieje na papierze i wygląda tak sobie. Natomiast czarny Pelikan + F/C Ambition to było nieporozumienie. Pióro zasychało nawet co kilka godzin. Zatkałem nawet maleńki otworek wewnątrz skuwki kulką z silikonu i nie pomogło. Po prostu ten atrament i to pióro to antagonizm. Rozwiązanie było w zasięgu ręki. 1/3 czarnego Pelikana i 2/3 Blue - Royal. Powstał ciemny granat (zdjęcie zrobione w słońcu, papier Oxford 90 g). Atrament ma nowe właściwości, tzn. przejął cechy niebieskiego, nie zasycha, dobry przepływ. Powstał nowy ciekawy kolor. Głęboki granat. Niestety zdjęcie nie oddaje tego efektu, ale każda / każdy może to sprawdzić we własnym laboratorium. Poniżej próbka pisma i przy okazji ciekawa prezentacja pióra (niestety nie moja ) Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
hubertus Zgłoś post Napisano 21 Maj Bardzo przyjemna szarość wpadająca w granat, gratuluję Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś post Napisano 22 Maj 10 godzin temu, hubertus napisał: Bardzo przyjemna szarość wpadająca w granat, gratuluję Dziękuję, chociaż kolor to wyszedł mi zupełnie przypadkiem, bo szukałem atramentu ciemnego o lepszym przepływie niż czarny. Niestety mój aparat (telefon) + silne słońce nie oddał tego koloru w 100 %. Opisowo to wyszedł granatowy (ciemny), a tu faktycznie na zdjęciu wygląda jak szary. A tak poza protokołem to @syrius napisał mi, że kłopot z przepływem można również usunąć poprzez delikatne rozsunięcie skrzydełek stalówki. Faktycznie to się potwierdziło. Delikatnie przesunąłem między nimi kawałek kliszy fotograficznej i teraz pisze na każdym z posiadanych przeze mnie atramentów. Nawet Parker granatowy płynie jak należy. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Janmax Zgłoś post Napisano 5 Czerwiec Fajny efekt można uzyskać mieszając turkusowego pelikana z Hero Black w podobnych proporcjach. Polecam. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach